:: A Food Affair : Korte Meer 25 (nabij Kouter),
...

:: A Food Affair : Korte Meer 25 (nabij Kouter), 9000 Gent. 09 224 18 05. Zondag en maandagmiddag gesloten. 'Affair Menu' met tapas-assortiment, verse-tonijnwok, een halve fles huiswijn en assortiment 'new style desserts' 37,50 euro. www.afoodaffair.be Op een maandag in de late namiddag waren we in Gent in de buurt van de opera en het maagje begon te knorren. Piekerend over waar wij het anker zouden uitgooien, reden wij de parking uit en... zagen aan de overkant van de straat A Food Affair. De naam en presentatie intrigeerden en de auto werd aan de kant gezet. De gerechten op de geafficheerde spijskaart prikkelden de fantasie en dat deed ook de inrichting, die wij met de neus tegen het raam ontwaarden. Wij besloten een gokje te wagen en omdat de deur op slot was, tikten wij beschaafd tegen het glas. Een vriendelijk meisje deed de deur van het slot, vertelde dat de zaak pas om 19 uur opent en verwittigde dat wij beter reserveerden, want er was nog slechts één tafel voor twee over. Een uitverkochte zaal op maandagavond: onze nieuwsgierigheid kon niet meer op ! Klokslag 19 uur waren wij terug bij A Food Affair. Binnen was het lekker warm, wat paste bij de Bangkok-lounge-ambiance : het decor is opgebouwd uit roodkleurig tropisch hout en is verlicht door een transparant rood paneel. Er klinkt muziek die vervoert. Op de houten tafels wachten bamboematjes, eetstokjes, mes en vork : in A Food Affair kan je alle kanten op. Dat geldt vooral voor het repertoire op de spijskaart, dat gaat van tapas new style tot Aziatische, Italiaanse en... Vlaamse wokgerechten. Het kordate en gevatte meisje dat eerder de deur voor ons opende, bleek Ellen Schaap. Haar vriend en vennoot, de in het zwart geklede freewheeling wokmaster Laurent Locquet, zie je achter glas in de weer met een bataljon parabolische pannen. De chef goochelt met vuur en met kruiden. Omdat eenpansgerechten uit de wok moeilijk creatief gepresenteerd kunnen worden, ontwierp hij kunstzinnige tapas. In die hapjes legt Laurent zijn ziel bloot. Wij bestelden drie verschillende tapas. Nummer één was : new style spiesjes met kip, scampi's en garnaal, die rechtop, in een blok marmer gestoken aan tafel werden gebracht in het gezelschap van drie sausjes (6,50 euro). Tapa nummer twee bestond uit tonijn in drie versies : kortgebakken op salade van sobanoedels, boekweit, komkommer en gemarineerde gember ; als springroll verpakt in filo met zoete chilisaus ; en als sashimi met saus van yoghurt en wasabi (8 euro). De derde tapa was samengesteld uit drie stuks gefrituurde toast met garnalenpasta en waterkastanje, begeleid door zoetzure saus (7,50 euro). De drie hapjes epateerden door presentatie en smaak. Hoofdgerechten waren : wok it for me, chef's way met geroerbakte groenten, scampi's, eiernoedels, citroenkruid, citroengras, sojasaus en jasmijnrijst (16,50 euro) en stoofschotel met groene kerrie, kokos, lenteui, champignons en kip (13,80 euro). Om in nieuwe stijl af te sluiten was er ' new style banana-split' met in krokant loempiavel verpakte banaan en in warm deeg verpakt, zelfgedraaid sesamijs (7,50 euro). Wij vonden dat alle smaken juist zaten en ervaarden het eten als een boeiend, vernieuwend en lekker feest. Bij navraag bleek dat Laurent Locquet kan bogen op een gedegen opleiding : hij volgde beroepsschool in Brugge, werd streng gedresseerd in het gastronomische restaurant Chez Bru in de Provence en vond de sfeer zo serieus, dat hij afhaakte om zich privé bij te scholen bij een bevriende Thaise kok. Zo geraakte Laurent in de ban van de Aziatische keuken. Hij was 24 jaar oud toen hij een jaar geleden met A Food Affair begon. Het concept sloeg vanaf de eerste dag aan. Het werd bedacht met vriendin Ellen Schaap en is gebaseerd op gezonde oosterse en westerse wokgerechten. Ellen Schaap komt uit de grafische sector en is een interieurfreak : zij ontwierp de kaart, het logo en de moderne, laagdrempelige en rustgevende exotische omgeving, die goed bij de gerechten past. Keuken7,5/10 Decor 7/10 Comfort 7/10 Service 6,5/10 Prijs/kwaliteit 7/10 www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.netPieter van Doveren I foto's Jan Caudron