Tinderen voor kinderen

ELLEN DE WOLF, MODEREDACTRICE

Wat als het kiezen van een naam voor je kind even makkelijk was als het scoren van een date op Tinder? Wel, dat is het nu ook. Je moet er alleen naar rechts voor swipen op je telefoon. Kinder, de Tinder voor babynamen, is een app voor ouders in spe die niet tot een beslissing kunnen komen met de traditionele hulpmiddelen zoals een lijst met favorieten op de koelkast of websites als babynamenoverzicht.be.

Mijn man en ik zijn zo’n onbeslist koppel. Over enkele maanden verwachten wij ons tweede kindje. Omdat we dit allemaal al eens hebben gedaan, hebben we de meeste spullen in huis en weten we wanneer welk formulier in te vullen. Alleen het kiezen van een naam voor onze dochter duurt wat langer dan de eerste keer. Misschien omdat het toen echt heel vlot ging. Zodra we wisten dat het een jongen zou worden, stond zijn naam vast: Lou. Er waren geen discussies of twijfels. Maar dus ook geen koelkastlijst met ‘overblijvertjes’ waaruit we deze keer kunnen kiezen. De criteria zijn nochtans dezelfde gebleven: het moet een korte en internationale naam zijn die makkelijk uitspreekbaar is in het Nederlands, Frans en Engels.

Ik heb nooit een Tinderprofiel gehad, maar ben er zeker van dat deze babynamen-app even verslavend en onverbiddelijk is

We zouden de trends kunnen volgen, want die zijn er, net zoals in de mode, ook voor babynamen. Zo werd er in 2017 geen enkele Ann of Els meer geboren, terwijl het jarenlang de populairste namen van Vlaanderen waren. Die rol is nu weggelegd voor Louise, met ereplaatsen voor Olivia en (nog steeds) Emma. Over te volgen regels moeten we ons geen zorgen maken, want die zijn er in België nauwelijks. De keuze van de voornaam is in ons land vrij, tenzij de ambtenaar van de burgerlijke stand een naam weigert, omdat die verwarrend, belachelijk of schadelijk zou kunnen zijn voor het kind. Wat niet kon verhinderen dat er enkele jaren geleden toch een jongetje met de naam Loezer werd geboren.

Kinder moet dus de oplossing bieden. Het gebruik van de app is simpel: je kiest het geslacht van je baby (jongen, meisje of onbekend) en voegt zijn of haar achternaam toe. Vervolgens krijg je geen datingprofielen maar babynamen te zien. Inclusief de oorsprong en betekenis van de naam. Net als bij Tinder swipe je naar links als je de naam maar niks vindt, en naar rechts als je hem goed vindt. Ook je partner kan de app installeren. Vinden we allebei een naam leuk, dan hebben we een match en wordt die naam opgeslagen in een aparte lijst.

Ik heb nooit een Tinderprofiel gehad, maar ben er zeker van dat dit even verslavend en onverbiddelijk is. Namen die ik anders zou overwegen, worden nu zonder nadenken van het scherm geveegd. Ik weet wat ik wil. En vooral wat ik niet wil. Kaylee, Remington of Amaya bijvoorbeeld. Allemaal namen die Kinder me in het begin suggereerde. Ik had namelijk niet door dat de filter nog op Amerikaans-Engels stond. Er is keuze uit meer dan veertig talen, van Noors tot Hindi, maar ook namen afkomstig uit Lord of the Rings, Pokémon en de Griekse mythologie behoren tot de mogelijkheden. En als we onze baby willen vernoemen naar de kroost van, bijvoorbeeld, Kim Karda-shian en Kanye West is er ook de optie celebrity names. Wie weet wordt het wel een North, Saint of Chicago, de naam van hun jongste kind en een verwijzing naar de thuisstad van vader Kanye. Al schat ik de kans dat onze dochter Helchteren zal heten bijzonder laag in.

ellen.de.wolf@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content