Pieter Embrechts(25) en Tom Hautekiet(27) zijn twee van de veertien Kakkewieten. Een prettig gestoord gezelschap dat met een nieuwe productie “Snözje” op tournee gaat.

Sommigen onder ons kennen elkaar al bijna tien jaar, als Kakkewieten bestaan we de helft van die tijd. Wij zijn allemaal ook nog heel degelijk met iets bezig op ons eentje – muziek, theater, ontwerpen – maar gaandeweg is dit gegroeid tot veertien mensen die samen op een podium willen staan. Vergelijk het met een vriendengroep die af en toe gaat sjotten. Wij doen dat ook, maar voor publiek.

De oudere broer van Pieter had vroeger een groepje dat repeteerde in hun tuinhuisje. Op een dag hadden ze een cassette laten slingeren van een geschifte jamsessie waarop ze een metal-groepje imiteerden. En dat ging van: “Ramramram, wij zijn de kakkewieten en wij doen het alleen met grieten met dikke ramramram.” Sommigen van ons waren toen veertien, we hadden ook een groepje en wij vonden dat ongelooflijk grappig. Zo is die naam blijven plakken.

Wij hebben nooit naar optredens gezocht: men heeft ons altijd opgebeld. We speelden eens op een braderij in Hove waar Hugo Matthysen ons zag. Een paar jaar later belt hij ons en zegt dat hij en Bart Peeters met iets bezig zijn en of we geen optreden voor hen kunnen doen. Ze hadden een zaal in Brussel gehuurd, wij stonden met veertien op het podium en zij met evenveel in de zaal: Bart, Hugo, Ronny, hun vrouwen, enkele vrienden. Een zaal van 2000 man notabene. Na het eerste nummer stonden ze gewoon mee te doen op het podium. Twee uur hebben we gespeeld. Uiteindelijk heeft dat geleid tot ons optreden in de Liegende Doos.

Een paar jaar geleden hebben we een voorstelling gemaakt rond het Van Ostayen-jaar: dat was de eerste keer dat we bijeen kwamen en langer dan een seconde nadachten over een project. We vonden dat zo plezant dat we dachten: eigenlijk moeten we dat nog eens doen. Snözje hebben we dus wat gestructureerder aangepakt. De vraag was: moeten we een verhaal doen, een toneelstuk brengen, een collage spelen?

Uiteindelijk hebben we voor dat laatste geopteerd en hebben we teksten gekozen van o.a. Jan Arends en Jotie T’Hooft. Natuurlijk: de Kakkewieten zullen altijd meer een gebören – let op het trema – blijven dan een echte theatervoorstelling. We kunnen bijvoorbeeld een talkshow voorzien, maar hoe die effectief ingevuld wordt en met welke praatgasten, dat kan wisselen: je hebt de mensen in de zaal, je kan meenemen wat er overdag in de wereld gebeurd is, waarom zouden we die elementen niet gebruiken?

Misschien sluiten wij beter aan bij het alternatieve rockcircuit dan bij het theater-wereldje. Wij eisen niet alleen een grotere vrijheid op het podium, maar naast een aantal acteurs zitten in de groep vooral mensen die in de rock werkzaam zijn, bijvoorbeeld bijna de hele Flowers for Breakfast.

Wij zijn laatst naar Göteborg geweest, naar een literatuurgebeurtenis met allerlei grote schrijvers, uitgenodigd door mensen die maar vaag wisten wat we zouden doen.’s Avonds kwam Hugo Claus en die zei: “Wat jullie doen, is zo mooi en blablabla.” En als Claus iets zegt, dan zegt z’n hele gevolg – ambassadeurs, ministers – hem dat nog eens na. En wij dachten: wàt? We hebben toch alleen maar een stofzuiger in iemands kont gestoken? Maar goed, de Kakkewieten worden vandaag gesubsidieerd door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

De Kakkewieten spelen “Snözje” in Brussel (6/2), Dendermonde (13/2), Turnhout (14/2), Leuven (17/2), Tongeren (22/2), Brugge (24/2), Dilbeek (27/2), Kortrijk (4/3), Antwerpen (5/3), Waregem (6/3) en Gent (14/3). Info: Tel. 03/235.04.90.

Jacky Huys / Foto Hypnovisuals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content