Negen maanden geleden ontdekte Kelly Nijhof ( 20) schoorvoetend het Internet. Zopas bracht ze ?Explore Internet in België? uit, een basisgids met meer dan 2000 Belgische en een resem internationale sites en nettips.

Marleen Wynants / Foto Hypnovisuals

Als kind ging ik naar een internationale privé-school in Rome. Toen ik negen werd, kreeg iedereen een eigen computer en was het wordprocessing geblazen. Hoe sneller je bepaalde dingen doorhad, hoe makkelijker je teksten en informatie kon verwerken via die computers. En het zag er altijd netjes uit. Mijn handschrift is sindsdien naar een ondermaats niveau afgezakt. Mensen met een internetaansluiting krijgen regelmatig e-mail van mij : mijn broer soms dagelijks, mijn oom uit Canada wekelijks. Dat gebeurt heel spontaan en dat is het fijne eraan. Plots krijg je via die e-mail een intense correspondentie met mensen die je vroeger hoogtens enkele keren per jaar belde of alleen met Kerstmis zag. Het World Wide Web is een ander verhaal. Ik kon er moeilijk mijn weg op vinden, maar na wat heen en weer gesurf vond ik het fantastisch. Ik tikte de meest ondenkbare dingen in om eens te checken wat erover te vinden was, en zo heb ik me leren oriënteren. Arbeidsintensief, dat wel. Maar omdat ik bij de uitgeverij Best Of Publishing zit waar de hele dag rond internet wordt gewerkt en geschreven, kon ik me dat veroorloven. Vrij snel is het idee van een boek er gekomen. Je kunt via Internet zovéél bijleren, er is zoveel informatie die circuleert en die zo makkelijk binnen te halen is. Maar je beseft al gauw dat je slechts een minuscuul klein deeltje daarvan kunt doornemen. Frustrerend. Vandaar dat je een gids nodig hebt ; dat kunnen on line zoekinstrumenten zijn, tips van andere surfers of een boek als Explore Internet.

De leukste websites ? De sterkste grafische sites vind je bij muziek. Qua informatie en interactiviteit zijn de toeristische pagina’s het best ontwikkeld : reizen, hotels en vliegtuigtickets boeken en dergelijke. Persoonlijk vind ik ook de site van EuroTV aantrekkelijk, omdat je er kan lezen wat op alle televisiekanalen in Europa te zien is. Zelf heb ik geen televisie, misschien is dat de reden waarom ik EuroTV zo goed vind. Ik zit de hele dag al naar een scherm te staren, dus ga ik dat ’s avonds niet nog eens doen.

Ik kan er best inkomen dat sommige mensen absoluut geen behoefte hebben aan Internet. Er zit veel informatie op, maar je moet er dan ook nog in geïnteresseerd zijn. Bovendien is het niet gratis. Als mensen tegen mij zeggen dat ze wel eens willen gaan kijken maar er geen geld tegenaan willen gooien, verwijs ik hen naar het dichtstbijzijnde cybercafé.

Jammer dat er zoveel negatieve informatie over Internet rondgaat, dat bevordert alleen maar het taboe. Verslaving bijvoorbeeld. Ach, er zijn heus wel meer mensen met een televisieziekte dan computerfreaks. Je moet niet overdrijven, dat is met alles zo. Bovendien is het niet omdat je inlogt op Internet dat het om entertainment gaat. Meestal gebeurt dat om professionele redenen. Onlangs zei iemand me nog : ?Goh, van die 55 miljoen websites zijn er 40 miljoen over porno.? Het enige wat ik daar kon op zeggen was : ?Waar zitten die dan wel ? Want ik ben er nog steeds geen enkele toevallig tegengekomen.? Mensen blijven het medium verwarren met de inhoud die erop zit. Een gedeelte daarvan kan of wil ik niet eens verdedigen, maar censuur is ook niet de oplossing. Landen die Internet censureren of zelfs niet toelaten, zoals Saudie-Arabië, discrimineren hun vrouwen op een frappante parallelle manier.

Uitgegeven bij Best of Publishing, ’96, 690 fr.URL : http://www.best.bee-mail: kelly@best.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content