Op de beurs Baselworld

waren er niet minder dan 592 horlogebouwers, waaronder 292 Zwitserse. Uit dat overaanbod kozen we ZEVENtien voorbeelden omwille van hun elegantie, hun technische hoogstandjes, of gewoon omdat ze er patent uitzagen.

Bell & Ross (1) wil met zijn Vintagereeks een hommage brengen aan de piloten die in de Tweede Wereldoorlog hun horloge vooral als een werkinstrument gebruikten en daarvoor nood hadden aan een eenvoudig, functioneel en tijdloos design. De BR 123 in matzwarte koolstof zet die drie troeven op een sublieme manier in de verf. (1600 euro)

Breguet (2) verbaasde vriend en vijand met de lancering van de Reine de Naples Sonnerie au passage, waarbij voor het eerst een grote complicatie in een damesuurwerk werd gemonteerd. De sonnerie wordt aangegeven door de twee hamertjes die zichtbaar zijn door de venstertjes op elf en één uur. Met een wijzerplaat in parelmoer, omgeven door dertig diamanten en een diamant op de kroon werd een écht juweel gerealiseerd. (113.200 euro)

De Avenger Seawolf Chrono Black Steel van Breitling (3) is een robuuste verschijning met een hoogtechnologische mechaniek. Het magnetische aantoetssysteem zit in de kast verborgen en kan zonder enig mechanisch contact geactiveerd worden. Een superkwartsbinnenwerk zorgt voor een uitzonderlijke nauwkeurigheid, en het geheel is waterbestendig tot op duizend meter diepte. (4210 euro)

De nieuwe Happy Sport Chrono van Chopard (4) weet sportiviteit met glamour en functionaliteit met vrouwelijkheid te verenigen. Veertig diamanten sieren de witgouden horlogerand, terwijl vijf andere diamanten zich tegen een parelmoeren achtergrond vrij bewegen. Voorzien van een kwartsmechaniek en een stalen armband met vouwbare sluiting. (18.000 euro)

De Madison Eight Days van Eterna (5) verbergt onder zijn klassieke, tonvormige uiterlijk een technisch hoogstandje met de Spherodrive, en voegt daar een loopreserve van acht dagen aan toe. Een fraai staaltje van vakmanschap uit de manufactuur : een uurwerk voor de man dat noch macho noch protserig wil zijn.

Veertig jaar nadat Hamilton (6) de eerste digitale klok uitvond, wil het die gebeurtenis vieren met de lancering van een nieuwe Pulsomatic, die voor de gelegenheid met een automatisch loopwerk werd uitgerust. Het scherm met vloeibare kristallen wordt aangedreven door het innoverende mechanisme. (995 euro)

De Clipper 44 mm Chronograph van Hermès (7) bezit een mechanisch loopwerk van Valjoux met automatische opwinding dat in een titaniumkast gevat werd. Dat materiaal is een hommage aan de zeilsport, waar het steeds vaker gebruikt wordt. Een grote precisie en duurzaamheid staan centraal en worden gecombineerd met een wat flamboyante rubberen armband in oranje, bruin of zwart, voorzien van een sluiting van staal of titanium. (4335 euro)

Alhoewel Hublot (8) zijn eerste geheel zelf gemaakte loopwerk in de King Power onderbracht, was het de Liberty die de show stal. De eigenzinnige interpretatie van het zakhorloge ziet eruit als een zetpil (in Parijs spreekt men van een cartouche) met zijdelings tijdsaflezing en een tourbillon die aan het uiteinde zichtbaar is.

Longines (9) weet met de rijke en toch harmonieuze aankleding van de PrimaLuna de veelzijdigheid van de eigentijdse vrouw op een sublieme en toch ingehouden manier in de verf te zetten. Een blijver in verschillende maten en met verschillende loopwerken. Verkrijgbaar als automaat of met kwartstechnologie, in een stalen of rozegouden kast. (4130 euro)

De Constellationreeks van Omega (10) werd voor het eerst in 1982 getoond. Vorig jaar volgde een nieuw design waaraan dit jaar enkele versies werden toegevoegd. Onweerstaanbaar mooi is de Shades of Black and Grey, voorzien van een kwartsmechanisme, een horlogering bezet met 34 diamanten en nog eens elf extra stuks op de uuraanduidingen. De wijzerplaat in tonen van grijs en de zwarte alligatorarmband zorgen voor een sublieme look.

Dertig jaar na de eerste chronograaf in titanium brengt Porsche Design (11) een remake van dat legendarische model. De P’6530 bezit dezelfde kenmerken als zijn beroemde voorganger : een titaniumkast, pure lijnen en geïntegreerde druktoetsen. De diameter, geheel conform met de tijdgeest, groeide wel tot 44 mm. (3900 euro)

De samenwerking tussen de Engelse designer Jasper Morrison en Rado (12) heeft tot een nieuw hoogtepunt geleid, de R5.5 automatic. Kenmerkend zijn de vierkante vorm en de matzwarte achtergrond en kast van staal en ceramiek, die zo fors contrasteert met de lichtgevende wijzers en uuraanduidingen. Het geheel gaat naadloos over in de armband, ook al matzwart keramiek met een sluiting in titanium. (2250 euro)

Met de Oyster Perpetual Explorer brengt Rolex (13) een elegante hulde aan het doorzettingsvermogen van figuren als Sir Edmund Hillary en Tensing Norgay, die in 1953 als eersten de Everest beklommen, toen al met een Oyster Perpetual om de pols. Gemaakt uit een blok van staal met uitzonderlijke anticorrosie-eigenschappen oogt de Explorer bijna doordeweeks. Voor wie niet beter weet. (4370 euro)

Seiko (14) lanceerde vorig jaar de Anantareeks, met Spring Drive, genoemd naar de eeuwenoude traditie van het zwaard maken, waarbij ambachtelijke hoogstandjes hand in hand gingen met spitstechnologie. In die reeks werden drie nieuwe modellen toegevoegd, waaronder de Moonphase, die de glijdende beweging van de Spring Drive combineert met de passerende maanfases. (4000 euro)

TAG Heuer (15) brengt een nieuwe uitvoering in haar Carrerareeks, de Calibre 1887 Chronograph. Het verfijnde design, omvat door een dunne horlogerand, zorgt voor een erg puur geheel dat gemakkelijk afleesbaar is. De kleine secondewijzer op negen uur is een doorloper. Een tijdloos horloge, verkrijgbaar met zilveren of zwarte wijzerplaat en een armband van alligator of staal.

De Sailing Touch van Tissot (16) is in de eerste plaats een nuttig werkinstrument voor de zeiler, die toelaat de evolutie van het weer na te gaan, en de relatieve luchtdruk te meten. Er zit een heus kompas in, terwijl een rekenmachine de getijden aangeeft op de haven van bestemming. Een aftelsysteem verwittigt de zeiler als de cruciale tien minuten voor de start van de wedstrijd verlopen zijn. De Sailing Touch, die ook twee alarmsystemen en twee tijdzones integreert, wordt aangedreven door een kwartsmechaniek. (vanaf 820 euro)

Zenith (17) was de eerste ter wereld om een automatische chronograaf aan tien pulsaties per seconde te laten tikken (andere bouwers kwamen in het beste geval aan acht), en wel met de legendarische El Primero. De El Primero Striking 10th illustreert die krachttoer op visuele wijze door de wijzer van de chrono een rotatie te laten maken in tien seconden, waardoor 1/10de seconde perfect valt af te lezen. (vanaf 8000 euro)

DOOR PIERRE DARGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content