Tien winters ineens

Jean-Charles de Castelbajac. - Maison Martin Margiela. - Marni. - Ann Demeulemeester. - Gerard Darel. - Chanel. - Fendi. - Marlboro. - Dries Van Noten. - Annemie Verbeke. - Giorgio Armani. - Marc Cain.

De wintermode mixt, onder andere, eskimochic met fiftiesnostalgie. Het beste uit de nieuwe collecties, voor u ontleed in 10 hoofdstukken.

In onze nieuwe winterkleren trotseren we de werkelijkheid. De mode van het moment is draagbaar, comfortabel, sober. We lijken vastberaden. Gehard door de crisis, klaar voor de vrieskou. Het ideaal is, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, dat van de jaren veertig en vijftig. Conservatief, maar wel van deze tijd – goedgekeurd, als het ware, door het stijldepartement van de N-VA.

De textielindustrie hamert deze winter op kwaliteit, erfgoed, duurzaamheid, er is écht geen ruimte voor frivoliteiten. En dus zijn kleuren neutraal (beige is altijd goed, maar noem het liever anders), en oogt de snit veeleer volwassen.

En dus kunnen we, in navolging van Marc Jacobs bij Louis Vuitton, op zoek gaan naar de Brigitte Bardot in onszelf ( Et dieu créa la femme, heet die collectie). We kunnen ook iets nieuws doen : van iets oud iets geheel nieuw maken, de sublieme remix-mode van Dries Van Noten achterna. Malcolm McLaren, de manager van de Sex Pistols die met Vivienne Westwood de punkgarderobe hielp uit te vinden, heeft op mix and match zijn carrière gebouwd (hiphop en opera, sneakers en piratenoutfits). McLaren, die begin april overleed, maakte in maart nog de soundtrack voor de show van Van Noten. Zijn stijlfilosofie is van onschatbare waarde voor de winter van 2010-2011.

Voor we ons overzicht van de tien belangrijkste trends beginnen, nog het volgende : er wordt dit seizoen weer veel misbruik gemaakt van een van de favoriete clichés van de luxemode : het zogenaamde belang van investment pieces. Zo’n stuk vergt van de doorsnee modeliefhebber een forse financiële inspanning, maar gaat, in theorie en met wat geluk, veel langer mee dan één seizoen.

1. Hang het beest uit!

Het wordt deze winter gegarandeerd flink koud. Hoe anders de plotse obsessie van de textielindustrie met bont te verklaren ? Hang dit najaar het beest dus maar uit. Maar : keep your cool. Even geduld voor u de dierenbescherming belt : er hoeven niet noodzakelijk zeehondjes naar het hiernamaals te worden geknuppeld voor uw nieuwe mantelpakje. Synthetisch mag deze winter ook. Het is zelfs een must. Zeg dat Karl Lagerfeld het gezegd heeft (zie de collectie van Chanel, één en al vals bont). Allemaal beestjes is, met stip, de rode draad van de wintermode. Populairste vacht van het seizoen : schaap, al dan niet geschoren (maar liever niet dan wel). Zie onder meer : Sonia Rykiel. Verder hebt u de keuze uit een volledige zoo, van wolf ( Longchamp) tot giraf (bij Max Mara Atelier, gedrukt op kameelvacht). En soms zit het gewoon in de details : ga op zoek naar een luipaardsjaal die mooi contrasteert met je kledingstijl. Met dank aan Dries Van Noten.

Tip: Probeer eens een lang gilet, harig of in leer. Hoe kon u zonder overleven ? Staat heel chic over een vrouwelijke jurk, of onder een leren

jasje.

2. Trek een trui aan

We herhalen : het wordt deze winter gegarandeerd flink koud. Hoe anders de plotse obsessie van de textielindustrie met dikke wollen truien te verklaren ? We noteren dit seizoen een collectief verlangen naar sneeuwsport. Een warme, nostalgische trui, al dan niet met sneeuwvlokmotieven of hertjes, behoort tot de must-haves van het moment. Net als jacquardprints : ingeweven retromotieven die zo typisch zijn voor omatruien of skipulls.

Ook de sportieve sweater, liefst grijs of kaki, heeft dit najaar iets nonchalant sexy, in combinatie met een vrouwelijke jurk of romantische print.

Tip: Een oude trui kun je makkelijk opsmukken door te investeren in een smal, leren riempje. Geeft grof breigoed een vrouwelijke toets. Chic !

3. Je me donne a qui me plait (Brigitte Bardot, 1963)

Marc Jacobs evoceert voor Louis Vuitton Brigitte Bardot in Et dieu créa la femme, uit 1956, en met hem keert een leger ontwerpers terug naar de voluptueuze, nog niet door de seksuele bevrijding aangetaste garderobe van de late jaren vijftig : hoge tailles, hoepelrokken, en vooral : een forse focus op het decolleté (gelieve niet aan te raken). Misschien zit de Amerikaanse serie Mad Men er voor iets tussen, maar ontwerpers, onder wie ook Prada, Vionnet en Dries Van Noten, vinden deze winter genot in een nostalgische vrouwelijkheid.

Het Nederlandse topmodel Lara Stone is de gedroomde belichaming van de voluptueuze fifties. Haar handelsmerk(en) : spleetje tussen de tanden, wankele catwalktred (omdat de schoenen meestal twee maten te groot zijn) en patente boezem en heupen.

tip: Bang dat die hoepelrok niet achter het stuur – of godbetert : in de lift – past ? Ga dan voor een knielange potloodrok. Een fiftiestoets zit ook in retro accessoires.

4. Doe de kleurenbom

Lang geleden dat de winter er nog zo kleurig uitzag. Naast herfstkleuren en beige (zie trend 5, 6 en 8) tovert een leger ontwerpers met snoepjestinten en popartkleuren. Vaak heeft het resultaat iets nostalgisch, zoals bij Rochas, PeterPilotto en Marni. Bij Rochas komt de inspiratie van Cactus Flower, een obscure komedie uit 1969 met Goldie Hawn en Ingrid Bergman in de hoofdrollen : de collectie drijft ergens tussen Amerikaans dom blondje en hautain Zweeds. Nicolas Ghesquiere verraste bij Balenciaga met een collectie geïnspireerd op popart.

tip: Draag verschillende tinten van dezelfde kleur in één outfit, of combineer onverwachtse kleurblokken.

5. Kies voor de cockpit

Militaire chic is van alle tijden, en Balmain scoort al vele seizoenen met zijn sexy updates van soldatenuniformen. Dit seizoen heeft Christopher Bailey bij Burberry gegarandeerd een hit te pakken met zijn gesublimeerde pilotenjassen. A.F. Vandevorst heeft de mooiste soldaten van het seizoen (tijdens de show in maart droegen de modellen een kartonnen schild!). Nu al dé investering van de winter : een legergroene parka, met grote zakken, trekkoordjes en warme kap. Niet noodzakelijk militair, maar wel viriel, zijn de invloeden van de mannenkleerkast bij Diane Von Furstenberg en Ann Demeulemeester. Bij Hermès kiest Jean-Paul Gaultier voor een icoon uit vervlogen tijden, Emma Peel uit de jarenzestigpolitieserie The Avengers (voor een collectie die wordt gedomineerd door leder).

tiip: Mix militaire basisstukken met vrouwelijke zwier. Een parka kan dag en nacht, over een jeans of een jurk.

6. Verlies je ballast

In de aanloop naar 2011 snakken we naar soberheid, en naar luxe die minder schreeuwerig is dan weleer. Het nieuwe minimalisme lijkt verbazend sterk op het oude minimalisme, maar dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Koploper : Phoebe Philo voor Céline (zie onder andere de handtassen van het merk, die van ver doen denken aan papieren supermarkttassen). Deze nieuwe soberheid is voor volwassen vrouwen, die lak hebben aan ingewikkelde stijlregels. Twee volstaan : 1) u zult niet afwijken van een strak kleurenpalet van zwart, marineblauw, beige, grijs en wit; 2) u zult, evenmin, verleid worden tot opvallende accessoires. Less is, deze winter, so much more.

Experimenteer met een grote cape of dekmantel. Een eenvoudig stuk, maar met grote impact op uw silhouet (hou het eronder wel sober).

7. Combineer

Wie militarisme en/of minimalisme niet noodzakelijk opwindend vindt, doet gewoon haar zin. Mix and match is het belangrijkste gebod van de winter. Waarbij we graag preciseren dat de nadruk ligt op het mixen, en dat matchen niet noodzakelijk is. De kunst is om achteloos nonchalant te combineren en er toch piekfijn uit te zien (een goede verkoopster kan soelaas bieden). Dries Van Noten combineert materialen, texturen, prints, stijlen en tijdperken. Hij gebruikt sjofel jersey, tijgerstippen, en militaire elementen. Malcolm McLaren, die de soundtrack voor de bijbehorende show maakte, huwde in een ver verleden de opera Madame Butterfly met een discobeat. Deze collectie, een nieuw hoogtepunt in de carrière van Van Noten, doet iets soortgelijks.

Zie ook : Isabel Marant, Tsumori Chisato, Jean-Paul Gaultier, Rodarte.

tip: Durft u het grote mixwerk niet aan, begin dan met een contrasterend accessoire. Deze modespecial bestuderen kan ook inspireren.

8. Noem het vooral geen beige

Beige past helemaal in het minimale kleurenpalet van trend 6 en komt deze winter in tal van kleurschakeringen, voor ieders huidskleur bestaat er een tint. Noem het daarom vooral geen beige. Zeg liever : karamel, koffie, zand, camel, ecru, goud, ivoor, hazelnoot, gebroken wit, ja zelfs cognac. Blikvanger blijft deze winter de camel coat. Gezien bij Erdem, Max Mara, Hussein Chayan, Chloé, Céline en zelfs het anders opzichtige Gucci. Vindt u een zandkleurige mantel niet spannend, ga dan voor een grofgebreide koffiekleurige trui (en koop een kaki parka als jas).

tip: Maak uw camel coat stevig vast met een afgesleten, bruine leren riem. En ga op zoek naar dé beigetint die bij uw huidskleur past.

9. Doe de stammentwist

De meest flamboyante trend deze winter draait om etnische kleur, chaos en creativiteit. Naast het nieuwe minimalisme en de übervrouwelijkheid, lijken radicale ontwerpers als Vivienne Westwood en Jean-Paul Gaultier wel kierewiet. Alber Elbaz (bij Lanvin) en John Galliano (bij Christian Dior) lieten zich allebei inspireren door exotische stammen, met totaal verschillende resultaten. De stammentwist gaat nóg verder dan de mix and match van trend 7 (al zal niemand suggereren dat u deze trend van kop tot teen moet naleven).

tip: Laagjesmode, prachtig broderiewerk en rijke kleurenmix zijn de codewoorden. Vergeet elke andere stijltip die u ooit leerde.

10. Doe het gewoon zelf

Een aantal ontwerpers laat zijn klanten zélf beslissen. Wat soms tot verwarring leidt : Damir Doma, die dit seizoen in de damesmode debuteert, zou bij zijn outfits soms misschien beter een handleiding in draperen stoppen. Haider Ackermann heeft, niet voor het eerst, kragen die op verschillende manieren geplooid of geritst kunnen worden. Bij A. F Vandevorst zijn hier en daar verwijderbare details aangebracht. Laarzen en jurkjes zijn bezaaid met drukknoopjes, waardoor extra lappen leer of stof op het kledingstuk gedrukt kunnen worden. Mantels en truien zijn binnenstebuiten draagbaar, zoals ook bij de Braziliaan Gustavo Lins (zie dossier Slow Fashion p.94).

tip: Tegen volgend seizoen breit u die trui gewoon zelf, of naait u een jurk ineen (zie dossier Slow Fashion p.87).

Door Jesse Brouns en Elke Lahousse – Foto’s catwalkpictures.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content