Oorlog in Spanje

Je moet het maar riskeren : van een brutale, onsympathieke fascist de hoofdfiguur maken van een reeks thrillers. Dat is nu precies wat de Amerikaanse Rebecca Pawel deed. Ze schreef vier romans die allemaal spelen kort na de Spaanse burgeroorlog. De periode dus dat dictator Franco de macht greep en het democratisch gekozen linkse regime met de wapens versloeg. In Dood van een nationalist maken we kennis met Carlos Tejada, een lid van de fascistische Guardia Civil die, nu de burgeroorlog voorbij is, de orde moet handhaven. Het is 1939. De inwoners van Madrid lijden honger en zijn bang. Tejada moet de moord op iemand van de Guardia Civil onderzoeken en ziet naast het lijk een vrouw met een rood sjaaltje knielen. Hij denkt dat zij de dader is en schiet haar zonder veel omhaal neer. Eventjes nog vraagt hij zich af wat het schoolschriftje naast de dode politieman doet, en al snel blijkt dat de vermoorde Viviana gewoon het schriftje van haar nichtje is komen halen. Het meisje had een schietpartij gehoord, was weggevlucht en had haar notitieboekje verloren. Aan de andere kant van de barrière staat de linkse Gonzalo. Hij is de verloofde van Viviana en wil zelfs ten koste van zijn leven wraak nemen op haar moordenaar. Uiteindelijk komt het tot een vreemde samenwerking tussen de twee mannen.

Dood van een nationalist, Rebecca Pawel, Atlas, 18,95 euro.

Artificiële intelligentie

Uitvinders waren in de achttiende eeuw graag geziene gasten aan koninklijke en keizerlijke hoven. De gekste dingen werden bedacht. Dus ook een schaakmachine, want een intelligente machine bouwen was zowat het einde. Keizerin Maria-Theresia was dus in haar nopjes toen Hofrat Wolfgang von Kempelen haar zo’n tuig presenteerde. Puur bedrog natuurlijk. In de kast zat een dwerg die uitstekend kon schaken en met een vernuftig mechanisme de stukken bediende. Boven op de kast zat een als Turk geklede pop die de zetten deed. Spiegels, doeken en kaarslicht moesten de indruk geven dat de ruimte onder het schaakbord leeg was. Beroemdheden als Napoleon zouden nog tegen ‘de Turk’ hebben gespeeld. Die historische achtergrond gebruikt de Duitser Robert Löhr in De schaakmachine, een opvallend en origineel debuut vol moord, intrige, romantiek en avontuur.

De schaakmachine, Robert Löhr, Karakter Uitgevers, 17,99 euro.

Duistere diepten

Kate heeft alles om gelukkig te zijn. Ze is aantrekkelijk, gezond en doctor in de filosofie. Alleen : ze zit in de gevangenis omdat ze haar man vermoordde. In de cel heeft ze alle tijd om het werk van Freud te bestuderen. En ze kent het als geen ander. In elk geval beter dan gevangenispsychiater Gardonne, die ze maar een onbenul vindt. Als ze van hem uitzicht krijgt op voorwaardelijke invrijheidsstelling kan ze niet weigeren. In ruil moet ze wel iets doen : een gewezen freudiaan doet de theorieën van de Weense psychiater en de hele psychoanalyse op hun grondvesten daveren. Heeft Freud de wereld beduveld ? Kate moet onderzoeken wat er aan de hand is en ze krijgt de hulp van privédetective en gewezen bajesklant Jack. Op hun speurtocht vallen doden, verdwijnt bewijsmateriaal en riskeren ze hun leven. De Canadese psychologe Catherine Gildiner schreef met Verleiding een boeiende, diepzinnige, harde en vaak erg spirituele debuut-thriller.

Verleiding, Catherine Gildiner, Sirene, 19,95 euro.

Dood in Gent

Bavo Dhooge situeert al zijn thrillers in Gent. Achtergrond is nu eens de voetbalwereld, dan weer het filmfestival, het SMAK of de Floraliën. In Showtime (Davidsfonds, 17,95 euro) komen de beroemde Gentse Feesten aan bod. De slungelige privédetective Pat Somers moet bewijzen dat hij niet de man is die afgehakte handen en voeten over de Arteveldestad rondstrooit. Vol humor en geestige dialogen.

Ook tijdens de Gentse feestweek speelt Kismet (Davidsfonds, 17,95 euro) van Stefaan Van Laere. Commissaris Bracke verwacht wat de veiligheid betreft ook nu weer geen grote problemen. Tot blijkt dat een gevaarlijke Turkse terrorist in Gent is gesignaleerd. Liefst lezen vóór de feestweek in juli.

Agnes, een bekende Gentse prostituee, krijgt dan weer de hele nalatenschap van priester Vanseveren. Juriste Frieda Degraeve, de heldin van Dode hand (Manteau, 17,95 euro), wordt belast met de uitvoering van het testament en ze stuit op een probleempje. De eerwaarde is vermoord terwijl hij op het punt stond schokkende documenten te publiceren over het priesterschap in Vlaanderen. Vlotte tweede thriller van advocate Marthe Maeren.

En ook nog :

– Een kudde schapen ontdekt het lijk van hun herder op een weide aan de Ierse kust. Miss Maple, het intelligentste schaap, komt tot de conclusie dat de man vermoord is. Samen vinden ze ook de dader. Maar hoe maken ze dat de politie duidelijk ? De schapen van Glenkill (De Boekerij, 17,95 euro) is het bijzonder originele debuut van de Duitse Leonie Swann.

– Een realityshow met echte lijken ? Moet kunnen, heeft Piet Teigeler gedacht. Gepensioneerd commissaris Carpentier snelt in Dodentocht (Houtekiet, 17,95 euro) zijn vriend Mendelsohn ter hulp als die verdacht wordt van moord op de mooie televisieproducente Lena. In haar show met echte lijken is ze zelf een lijk. Vol ironie en toch spannend.

fred braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content