Wat?

De Antwerpse De Keyserlei is niet meer wat ze is geweest, ik heb het al ik weet niet hoeveel keer van de Antwerpenaren moeten horen. Het zal mij eerlijk gezegd een zorg wezen, ook al omdat ik als enigszins trotse, zij het geïmmigreerde Oost-Vlaming geen hartzeer voel bij het verscheiden van halve Antwerpse monumenten. Op de De Keyserlei vind ik een McDonald’s, een Versace-boetiek en een Virgin Megastore, en dat is werelds genoeg voor mij. De laatstgenoemde muzieksupermarkt maakt deel uit van het Century Center, dat een en al vergane jaren tachtig glorie is; dan weer helemaal post-2000 is het verderop gelegen the Keyser Center, een nieuw overdekt amusementslabyrint dat het wijze besluit genomen heeft kleren- en juwelenwinkels te weren. Wat vroeger de façade van Cinéma Rex was, is nu de glimmende entree van een complex dat een bioscoop ( Gaumont), een onvermijdelijk populair themacafé ( Wittekerke), een games arcade, een supermarkt ( Match) en ook een fitness met een oppervlakte van 2000 m² huisvest. Zoals de architectuur van het mall-wezen het voorschrijft, bereik je deze fitnessclub die hoog zweeft op de eerste verdieping via een roltrap die nog te nieuw is om nu al te blijven haperen. Qua ontvangst kan dat tellen.

Onze bevindingen

The Club at the Keyser Centre is een grootsteedse gym, en dat is maar goed ook, want dat past bij het gegeven van de moderne lichaamscultuur: ik hou niet van fitnesscentra die zich niet eens schamen vroeger een dorpshoeve geweest te zijn, en ook niet van het soort zalen langs snelwegen waarin de meubelen en keukens nu vervangen zijn door loopbanden en toestellen. The Club heeft het soort inrichting dat je ook in Londense of New Yorkse gyms aantreft: basic en licht, functioneel en bouwdoosachtig, niet-pretentieus industrieel. De oefenzaal is rechttoe, rechtaan en de kleedkamer blauw, wit en brandschoon; achter een deur in de hal ligt de ruimte voor groepslessen ( body pumping, yoga, callanetics, enz.) en ik denk dat de bouwmeesters bij het ontwerpen ervan voor één keer niet de dansfilm Fame voor ogen hadden, wel een veeleer humaan decor (door het raam zie ik, aan de overkant van de straat, kantoorgebouwen maar ook, vooraan in het gezichtsveld, bomen met bloesems). De massagelokalen zijn nog niet klaar, maar de sauna wel, en die komt recht uit een duur vakantiedorp, zij het minus de plastic palmbomen.

Maar ik heb andere zaken aan mijn hoofd. Of eerder, aan mijn buik. Ik wil weten of er een wondersessie bestaat, het liefst een hele korte, waardoor ik strakke en glimmende buikspieren krijg, even snel als de in een mum van tijd herboren mannen die ik ’s nachts op de shopping channels zie. Mijn trainer van dienst, die Wayne heet en tot in Amerika is opgeleid, bekijkt me meewarig. Hij gelooft niet in transformaties via de afstandsbediening, hij gelooft alleen in ‘de mat’. Hij doet een reeks simpel lijkende oefeningen op de turnmat voor en ik volg gedwee, hier en daar geheel onbewust valsspelend, maar Wayne, zoals het hoort, ziet niets door de vingers. Zijn recept voor mijn toekomstige six pack is: 1. discipline. 2. nog meer discipline 3. een combinatie met goede onderrug- en zij-oefeningen, omdat lokaal trainen eigenlijk zinloos is. 4. de buikspieren anticiperend gespannen houden, altijd en overal, dus ook aan de computer of tijdens het kopen van hondenvoer. 5. vet verbranden (welk vet?). Kortom, een antizwembandcursus die iedereen aankan. Over zes maanden doe ik een voor en na.

De machines in The Club kunnen ook helpen. Deze fitness is voorlopig een van de weinige die terecht geïnvesteerd heeft in het Italiaanse toestellenmerk TechnoGym: deze apparaten zien er weliswaar uit alsof ze ’s nachts vervaarlijk tot leven komen, maar ze zijn zodanig specifiek ergonomisch ontworpen dat ze ieders lichaam beschermen in plaats van het af te matten (en ze zijn solide, een verademing in vergelijking met de rammelende kits die ik uit andere centra ken). Nog een pluspunt: het ontvangend en begeleidend personeel is attent en vriendelijk zonder dat het uit de VT4-academie komt.

Prijs

Abonnementen kosten maandelijks van 2675 fr. tot 3600 fr. (exclusief instapbijdrage).

The Club at the Keyser Centre, De Keyserlei 13-15,

2018 Antwerpen. Tel. 03-232 31 30, www.forum-lifestyle.be

Peter De Potter / Foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content