THE BIG 3-0

ELLEN DE WOLF, MODEREDACTRICE

Dertig worden, het is een belangrijke mijlpaal in een mensenleven. Tenminste, dat wil het internet ons doen geloven. Het wemelt online van lijstjes à la ‘dingen die je moet doen voor je dertig wordt’ of ‘dingen die je niet mag zeggen tegen een vrouw die dertig wordt’ (nummer 8 : tikt je biologische klok al? ). Om je een idee te geven: alleen al op de populaire nieuwswebsite The Huffington Post zijn er in de afgelopen vijf jaar meer dan vijftig artikels over het onderwerp verschenen. Dertig, the big 3-0, het lijkt ook zo oud voor wie het nog niet is. Tieners zien het als het einde van hun jeugd, en de jaren dat ze zich zonder zorgen onverantwoordelijk mogen gedragen. Twintigers als de gevreesde ‘volgende stap naar volwassenheid’, het moment waarop ze de levensdoelen willen bereikt hebben die ze voor ogen hadden.

Dertig, dat was ook de magische grens voor onze eigen 30 onder 30-lijst (p 24). Dertig Belgen, niet ouder dan dertig, die zowel voor als achter de schermen van de mode, bij ons en in het buitenland heel goed bezig zijn. We stelden de afgelopen weken zelf een lijst samen, en vroegen aan mensen uit de modesector naar de namen van jonge ondernemers en creatievelingen waarin zij geloven. Daaruit hebben wij er nu dertig gekozen, maar dat hadden er evengoed honderddertig kunnen zijn. Er loopt veel talent rond in ons land. Dat we elk seizoen een volledig magazine kunnen maken over Belgische mode en dan nog moeten kiezen waarover we schrijven, is daarvan het beste bewijs. Wat deze 30 onder 30-lijst ons heeft geleerd, is dat dat ook de komende jaren het geval zal zijn.

Iedereen op onze 30 onder 30-lijst heeft zijn plaats dik verdiend. Elisa Mol (22), bijvoorbeeld, die na twee jaar al 330 verkooppunten in elf landen heeft voor haar sneakermerk Fiamme. Of Toos Franken (28), die onlangs een eigen atelier en winkel in Balen opende en haar eerste defilé tijdens Amsterdam Fashion Week organiseerde. Of Marie Wynants (23), die backstage ging bij Ann Demeulemeester en de nieuwe campagne van Delvaux fotografeerde. Toch is dit geen definitieve of volledige lijst. Er is nog talent dat een plaats op onze lijst verdient, maar er deze keer om uiteenlopende redenen niet bij is. We zijn ons ervan bewust, en daarom hopen we in de toekomst over hen te kunnen schrijven.

We zien het als een van onze taken om jonge, beloftevolle mensen, uit diverse lifestyledomeinen, te steunen door ze voor te stellen aan u, onze lezers. Om dezelfde reden sluiten we sinds enkele weken elk nummer van Knack Weekend af met de nieuwe rubriek, Jong Geweld, waarin we het verhaal brengen van iemand die stevig uit de startblokken schiet. Als u zo iemand bent, of u kent iemand met een straf, verrassend of inspirerend verhaal, aarzel dan niet om ons dat te laten weten. Ook als u the big 3-0 al ver voorbij bent.

ellen.de.wolf@knack.be

ELLEN DE WOLF, MODEREDACTRICE

Dertig, het lijkt zo oud voor wie het nog niet is

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content