Leve de zomer, leve de komkommertijd ! Het seizoen werd vorige week ge-opend door Sony Ericsson. De elektronicareus heeft in een onderzoek namelijk vastgesteld dat mannen gevoeliger zijn voor muziek dan vrouwen. Bij het luisteren naar muziek ondergaan we niet alleen de grootste fysieke veranderingen, we voelen ook beter aan welke muziekgenres ons beĆÆnvloeden en welke gevoelens ze oproepen. Mocht de Schuer het onderzoek tijdig in handen gekregen hebben, de affiche van Rock Werchter had er helemaal anders uitgezien. Dat hij volgend jaar het Eurovisiesongfestival maar in de gaten houdt. Want volgens de belangwekkende studie jagen onder meer Duitse hiphop, Letse pop en Estse rock de testosteronspiegel danig de hoogte in.

Alhoewel, het mannelijke geslacht krijgt het dezer dagen al hard genoeg te verduren. Een Canadese universiteit constateerde vorig jaar dat onze hormonale huishouding nogal gevoelig is voor terrasjesweer. Niet dat we bronstig worden of zo – daarvoor schijnen vooral zomerse fietstochtjes wonderen te doen – maar bij de eerste de beste hittegolf raakt de hormonale huishouding van het mannetjesdier wel flink uit balans. Dat beweren die Canadezen dan wel niet, dat kan iedereen gewoon proefondervindelijk vaststellen. We worden humeurig en prikkelbaar, weten geen blijf met onszelf, en dan dat ellendige wachten op alles in de zomer ! Vakantiefiles worden een marteling, en wordt er op dit terras eigenlijk feitelijk nog bediend of moeten we zelf tappen ? Laat specialisten maar beweren dat de toename van geweldplegingen in de zomermaanden vooral te maken heeft met langere dagen en meer volk op straat, gezond verstand zegt dat er meer aan de hand is. Al een chance dat de Uefa het EK voetbal zo vroeg op het seizoen plant ; enkele weken later en in plaats van slechts een hoopje sukkels ging iedereen op de vuist.

Nee, de zomer doet rare dingen met de mens. Wist u dat in de zomer minder senioren botten breken dan in de winter ? Uv-stralen bevorderen immers de aanmaak van vitamine D, en zo ook de kalkproductie. Geen wonder dat zomerfestivals als TW Classic en Rimpelrock zoveel volk op de been brengen. De grote winnaar de komende maanden is echter – opnieuw – het vrouwelijke geslacht. Vele dames mogen het bikiniseizoen dan met angst en de vinger in de keel tegemoet zien, in tegenstelling tot bij mannen werken seizoensgebonden schommelingen in de testosteronspiegel bij hen ook aan de buitenkant. Zo is het verschil tussen de breedte van de heupen en die van de taille, cruciaal geacht voor de aantrekkelijkheid van de vrouw, groter in de lente dan in de herfst. Naarmate de zomer vordert, klimt het rond de heupen opgehoopte vet immers naar de taille. Vrouwen die deze zomer hun slag willen slaan, moeten dus een beetje voortmaken.

Hoe u er ondertussen voor zorgt dat uw man de zomer overleeft ? Door alvast de muziekkeuze in de auto en mp3-speler in de gaten te houden – alles uit het Oostblok gaat er met-een uit ! – en ons stevig te laten ravotten op het strand en de speeltuin van Planckendael. Neem ons desnoods mee naar pretparken of de bergen, zolang we die overtollige energie maar kwijt kunnen. En schiet alstublieft een beetje op bij het kaartlezen, ja ?

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content