In de jaren ’60 was blauwe oogschaduw razend populair. Met de komst van de neutrale oogschaduwtinten verwaterde die status. Blauw was kitch. Blauw was te. Dit seizoen maakt blauw een triomfantelijke comeback.

In The face of the century, een naslagwerk van Kate de Castelbajac over make-up in de twintigste eeuw, begint het hoofdstuk over de jaren ’60 met een close-up van een opgemaakt model. Ze draagt lipgloss, veel fond de teint, nog meer mascara en op het bewegende ooglid een laag lichtblauwe oogschaduw. In de film Cleopatra (1963) zette Elizabeth Taylor nieuwe beautystandaarden neer met het overdadig gebruik van eyeliner en zware oogmake-up. Blauw was ook te vinden in de trendy make-uplijnen van Mary Quant en Biba.

“Blauw is de diepste kleur van allemaal”, zegt Eliane Gouriou, makeup artist bij Christian Dior. “Het verdiept de blik echt. Vrouwen in het oude Egypte beheersten perfect een aantal maquillagetechnieken. Ze vonden het heel natuurlijk om blauw of turkoois op de oogleden aan te brengen.” Veel recenter, sinds de Technicolor in de cinema, werd in films veel blauwe oogschaduw gebruikt. “Zeker in de jaren ’50 en ’60, toen was blauw de grote mode”, aldus Eliane Gouriou.

Deze zomer is blauw terug. Weliswaar in andere texturen, die een stuk moderner ogen dan de sixties-versies, en in meer tinten. Van zacht pastelblauw ( Les 4 Ombres, Aquarelles van Chanel) en nacré blauw ( Mozaïs, Lagoon n°21 van Guerlain) over diep bleekblauw ( Blue Eternity van Helena Rubinstein) tot een geïriseerd metaalblauw ( Bleu Métal, Solo Dior) en een vlammend nacré blauw ( Ombre Subtile, Morphing Bleu van Lancôme). Givenchy ten slotte stopte verschillende soorten blauw in één doosje ( Prisme Regard, Bleu Saphir).

Tijdens het zomerdefilé van Jil Sander droegen de modellen een vrij natuurlijke make-up, op de blauwe oogschaduw na. Voor Dirk Bikkembergs maakte Inge Grognard de wenkbrauwen van de modellen lichtblauw.

“Het is een grappige paradox”, vindt Eliane Gouriou. “Blauwe oogschaduw wordt nu gedragen door trendsetters. En door compleet onmodieuze mensen die hun stijl al jaren niet meer aangepast hebben.” Hoezeer blauw in de jaren ’80 (en tot nu) ook verguisd werd, toch bleef het altijd een van de bestverkopende kleuren oogschaduw. “Tijdens de voorstelling van onze zomermake-up zag ik dat vrouwen enorm aangetrokken zijn tot blauw. Ze waren zo blij dat het opnieuw mocht“, vertelt Nike Desmecht, makeup artist bij Estée Lauder. “Het is trouwens een kleur die veel vrouwen past. Je moet er alleen voor zorgen dat het niet goedkoop wordt door er bijvoorbeeld ook blauwe mascara bij te gebruiken. Hou het dan bij zwarte mascara.”

Het blijft natuurlijk nodig het juiste blauw te zoeken. En voor mensen met blauwe ogen is blauwe oogschaduw meestal geen goed idee. “Het is bijna nooit mooi als je een oogschaduw kiest met de kleur van je ogen”, vindt makeup artist Bobbi Brown. “Blauwe ogen staan prachtig met een marineblauw kohllijntje, maar verdwijnen met blauwe oogschaduw.” Eliane Gouriou waarschuwt ervoor dat blauwe oogschaduw de tint van het gezicht wat dof kan maken. “Daarom hebben we voor het metaalblauw van Solo Dior geïriseerde pigmenten gebruikt. Onder invloed van het licht zorgen ze voor kleurschakeringen. Zo kan je een koude kleur als blauw levendiger maken. Ik raad ook aan om bij blauwe oogschaduw een blush en een lippenstift te kiezen met een warme tint.”

Trui Moerkerke / Foto Ronald Stoops / Make-up Inge Grognard / Styling Olivier Rizzo / Model Inge bij Steff /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content