TENEN IN HET GRAS, BIERTJE IN DE HAND

Elke zomer strijkt Piknik Musik neer op een nieuwe plek. In 2012 trok het Provinciaal Domein in Kessel-Lo veel volk. © TIM SALLÉ

Leuven in de zomer is een Leuven ver van de clichés : geen rollende studentenkoffers op de Bondgenotenlaan, geen files aan de broodjeszaken, geen legertje fietsers in de Naamsestraat. Wel kleinschalige gezelligheid met Piknik Musik : samen eten in het park met een muziekje erbij.

Wat vijf jaar geleden begon als een voorzichtig experiment – zal er wel volk opdagen ? Wat als het regent ? – is uitgegroeid tot een vaste zomerafspraak met een petanquetoernooi en meer dan drieduizend bezoekers, die ook opdagen als het regent. Al na de eerste Piknik Musik in het stadspark van Leuven, we schrijven 2009, werd bevestigd wat de organisatoren vermoedden : de Leuvenaar zit niet te wachten op grootschalige evenementen als Marktrock en Beleuvenissen, waarbij een horde toeristen de stad overspoelt en de Leuvenaar zijn weg naar d’ Ouw Markt niet meer vindt. “Ons doelpubliek wil het liever klein en gezellig”, zegt Thomas Van Ostaede (31), die samen met Ilse Schoonackers Piknik Musik bedacht. “Voor veel jonge stadsbewoners bleek ons initiatief een verademing.”

Het concept is succesvol in al zijn eenvoud. “Op drie zondagen tijdens de zomer bezetten we een Leuvens park om er een picknick te organiseren”, legt Thomas uit. “Bezoekers kunnen hun frigobox meebrengen of ze kunnen terecht bij eetkramen van Leuvense handelaars die soep, broodjes, vegetarische gerechten of barbecue aanbieden. Er is een toog met frisdrank, bier, cocktails en wijn. DJ’s leggen plaatjes op, van disco tot afrofunk, van electro tot soul, van chanson tot klassiek. Niet overdreven luid, zoals dat op grote festivals het geval is. Bezoekers komen niet om voor de dj’s te staan dansen met de armen in de lucht. Eerder vlijen ze zich neer op de grond, tenen in het gras, Stella in de hand. Een revival van de ouderwetse basispicknick. De inkom is gratis en we zien elk jaar veel jonge gezinnen. Dat komt wellicht door de ongedwongen sfeer en omdat het event overdag plaatsvindt. Tegen negen uur ’s avonds, als iedereen net tipsy is, sluiten we de boel. Voor de afterparty sturen we mensen door naar de cafés van de Oude Markt.”

VERDOKEN PARKEN

De inzet van Piknik Musik is meer dan louter picknicken op een ruitjesdeken. De Leuvenaar laten kennismaken met minder bekende parken en groene zones van de stad, is ook een deel van de opzet. “De eerste editie vond plaats in het stadspark, het bekendste park van Leuven. De jaren nadien hadden we daar makkelijk kunnen terugkeren,” zegt Van Ostaede, “maar we vinden het een uitdaging om nieuwe of vergeten parken op te zoeken. Het geeft ons veel voldoening als een Leuvenaar die al veertig jaar in de stad woont toch nog een nieuwe plek ontdekt. Leuven en de randgemeenten hebben voldoende groene zones om een geschikte locatie te vinden. De voorbije jaren streken we neer in het Van Waeyenberghpark, het Paul Van Ostaijenpark, het Provinciaal Domein in Kessel-Lo en op het Sint-Lambertusplein in Heverlee.”

Deze zomer zijn drie picknicks gepland. De eerste op 27 juli in De Bruul, een activiteitenpark en sportterrein in een stedelijke, multiculturele buurt waar jaarlijks ook het Wereldfeest plaatsheeft. “Ik wil graag de diversiteit van de wijk in het eetaanbod verwerken”, zegt Van Ostaede. “We zoeken uit welke gerechten en kraamhouders goed zouden passen bij die locatie. Op 10 augustus trekken we opnieuw naar het Provinciaal Domein in Kessel-Lo, daar wil ik focussen op het muzikale luik van Piknik Musik. Naast de dj’s heb ik een operazangeres geboekt die optreedt in een gigantisch kleed dat uitwaaiert tot een picknickdeken van tweehonderd vierkante meter, waarop mensen kunnen zitten en luisteren. De groene arena van het Provinciaal Domein leent zich perfect tot zo’n act. Op 21 september is de derde picknick gepland. Daarbij staat de unieke locatie centraal : we kozen dit jaar, samen met de gemeente, voor het meer van Rotselaar. Als het weer meezit, kunnen bezoekers dan nog zwemmen in de plas of spelen op het strand.”

LEUVEN GEVEN WAT HET MIST

Begin dit jaar ontving Café Congé, de vzw die Piknik Musik organiseert, de Jongeren Award van de jaarlijkse Hugo De Keyserprijs. Die prijs werd in 2003 in het leven geroepen naar aanleiding van het overlijden van de Leuvense journalist en bekroont mensen of initiatieven die het leven in Leuven aangenamer maken. “Pik-nik Musik was blijkbaar het soort evenement dat Leuven echt miste”, zegt Thomas. “Enkele jaren geleden zagen we in het buitenland het fenomeen van de stadspicknicks opduiken, van Montreal en Dublin tot Den Haag en Brussel. Overal verzamelden stadsbewoners zich op zondagmiddag om te ontspannen en te picknicken in grote parken. Leuven bleef achter. Met een team vrijwilligers hebben we dat gat in de markt willen vullen. Met succes.”

Iets doen voor de stad en zorgen dat Leuven mee is op het gebied van internationale horecatrends : dat is inmiddels de leidraad van Thomas Van Ostaede. Vorige zomer zette hij ook zijn schouders onder zoMerbar, een twaalfdaagse pop-upbar op het dak van M Museum. Begin dit jaar richtte hij samen met drie vrienden Bar Stan op, een hippe buurtbar aan het basketbalplein van ’t Nieuw Kwartier in Leuven, op de hoek van de Constantin Meunierstraat en de Frans Nesstraat. Na amper een week zat de zaak stampvol, van ontbijt tot diner. Voor een zondagse brunch moest je al snel weken op voorhand reserveren. En ook wifi-werkers, altijd op zoek naar goede koffie en gratis internet, vonden snel hun weg naar de nieuwe stek. “Het ontbrak Leuven aan iets wat we in Gent, Brussel en Antwerpen wel zagen : een hedendaagse buurtbar, een openbare living voor de Leuvense stadsdieren, met lokale gerechten en originele, zelfgemaakte drankjes op de kaart. Een tegenhanger van de grote koffieketens. Bar Stan is voor veel Leuvenaars hun nieuwe stamcafé, en dat zien we uiteraard graag gebeuren. Wie graag in openlucht luncht, kan ’s middags ook een picknickmand afhalen. Bijna alles van de kaart is geschikt voor een picknick.”

Met Piknik Musik zijn de ambities groot. “Misschien kunnen we er in de toekomst andere steden bijnemen”, zegt Van Ostaede, die dit jaar verhuisde van Leuven naar Mechelen. “Het concept heeft veel potentieel. Het kan overal werken.”

www.piknikmusik.be

DOOR ELKE LAHOUSSE & FOTO’S TIM SALLÉ EN FRÉDÉRIC RAEVENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content