Grace Kelly

Londen

Grace Kelly wordt het stijlicoon van de jaren tien, want ze krijgt in het Londense Victoria & Albertmuseum een grote expo met al haar jurken, van toen ze een Hollywoodster was tot prinses van Monaco. Designfreaks moeten iets later naar Design for Life, een expo van alledaagse designobjecten, van handtassen tot en met bestek.

Grace Kelly, van 17 april tot 26 september, Design for Life, van 26 april tot 6 juni, www.vam.ac.uk.

veel architectuur

Antwerpen, Metz en SjangHai

2010 wordt een architectuurjaar. In oktober gaat de nieuwe Singel open in Antwerpen met een grote overzichtstentoonstelling over het werk van de modernistische bouwmeester Renaat Braem, die honderd jaar geleden werd geboren. In mei start de Wereldtentoonstelling van Sjanghai, waar Conix Architects het Belgische paviljoen bouwen. Onder de titel Better City, Better Life brengt Sjanghai een ode aan de moderne stad die, mogen we hopen, menselijker en ecologischer wordt. In mei opent ook het gloednieuwe Centre Pompidou in het Franse Metz de deuren.

Animal

Parijs

Het Museé des Arts Décoratifs pakt met de origineelste expo van het jaar uit : Animal. Deze confrontatie brengt mode, design, affiches, textiel, speelgoed en juwelen samen die dieren uitbeelden of van dierlijke materialen gemaakt zijn. Onder de titel Mobi Boom brengt het AD een grote overzichtstentoonstelling van Frans design tussen 1945 en 1975.

Animal, van 18 maart tot eind november 2011, en Mobi Boom van 23 september tot eind 2010, www.lesartsdecoratifs.fr.

Scandinavian Touch

Gent

In de jaren vijftig en zestig werden in ons land veel designmeubels geproduceerd in Scandinavische stijl, nu te zien in het Design museum Gent. Erg interessant voor vintagefreaks. Tegelijkertijd kun je er ook het £uvre bewonderen van de befaamde Nederlandse designer Richard Hutten. Eind 2010 brengt het museum een grote retrospectieve over Maarten Van Severen.

The Scandinavian Touch in Belgian Furniture en Richard Hutten, van 26 februari tot 6 juni, www.designmuseumgent.be.Voici Paris

Den Haag

Wist u dat het Haagse Gemeentemuseum de grootste modecollectie bezit van Nederland ? Onder de titel Voici Paris wordt alles voor het eerst getoond, van Dior tot Gaultier, en van verleden tot heden. Er zitten veel historische stukken bij van beroemde vorsten en actrices.

Voici Paris, van 20 februari tot 6 juni, www.gemeentemuseum.nl.

VAN RENAAT BRAEM TOT GRACE KELLY

Voor wie aan zijn jaarplanning toe is, tippen we enkele tentoonstellingen die je niet mag missen. Het zijn niet de grote kunstevenementen, maar wel originele exposities met een hoge beleveniswaarde. Wie tuk is op mode, architectuur en design komt dit jaar aardig aan zijn trekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content