Alain Collewet ging mee met de tijd en opende achter zijn fijnkostrestaurant In Den Groenen Hond de vlotte Bistro Alain. Op de borden komen vakkundig bereide gerechten, zonder franjes en met smaak.

Bistro Alain : Leopold III-straat 1, 9620 Zottegem, 09 360 12 94. Open van 12 tot 14 en van 19 tot 21.30 uur. Woensdag en donderdag gesloten.

Een mens is nooit te oud om te veranderen : kijk maar naar Alain Collewet. De Duinkerkenaar legde 22 jaar geleden zijn aspergebedden aan in Zottegem. De kok nam het gereputeerde restaurant In Den Groenen Hond over van zijn baas. Later verhuisde Alain Collewet potten en pannen van het Marktplein naar een romantische, oude watermolen aan de buitenkant van de stad. Gastronomisch restaurant In Den Groenen Hond werd dé plaats om feestelijk te tafelen. Maar tijden veranderen : vandaag gaat de belangstelling meer naar een ontspannende maaltijd in bistro of brasserie. De 54-jarige kok besloot om de huik naar de wind te hangen : de aperitiefruimte in het achterhuis werd opgedoekt en Ivan Michiel kreeg opdracht om de plaats in te richten tot vlotte bistro. Het resultaat mag gezien worden. Bistro Alain heeft een eigen ingang met een drempel die veel lager ligt dan in het gastronomische gedeelte : families met kinderen, taterende oma’s en vriendengroepjes lopen binnen en buiten. Die drukte stimuleert de kok, die terug met plezier in de pannen roert. Omdat Alain Collewet van jongs af aan is gedrild door strenge leermeesters, is de kans klein dat je in Bistro Alain iets slechts tegenkomt.

Wij kwamen op een avond in de week naar Zottegem en hadden moeite om de weg te vinden. Onze volharding werd beloond met een vriendelijk onthaal door jonge meisjes in brasseriekostuum. Wij genoten van de omgeving : de architect combineerde oud en nieuw in een prettig, hedendaags-strak geheel. De eierschaalkleurige muren en oude houten plafonds contrasteren aangenaam met frambooskleurige vlakken. Op de grijze vloertegels staan royale brasserietafels, gedekt met een streep linnen. De bistro geeft uit op een oude pastoorstuin met buxushagen. Op het terras wacht teakmeubilair op warmere momenten. In Den Groenen Hond en Bistro Alain zijn met elkaar verbonden door een passage met glazen vloer. Daar zie je in de diepte het water van de molen kolken.

Chef-kok Alain Collewet kwam in keukenkostuum aan tafel om, zoals het een echte Fransman betaamt, handen te schudden. In zijn schaduw volgde echtgenote Brigitte Kusseleur. Zij blijft op de achtergrond en houdt zich als maître sommelier de vin de France vooral bezig met de wijninkoop. Vier keer per jaar verandert de spijskaart. Om conservatief ingestelde bezoekers te behagen zijn er evergreens als : stoofpot van lamsvlees met groenten (13 euro) of gebakken zeetong met seizoensalade (22,50 euro). Wij bestelden twee voor- gerechten : een gemengde salade met radijsblad, broodkorsten, mimosa van hardgekookt ei, rauwe ganzenlever en schellen rauwe gedroogde ham (16 euro) en een kreeftsalade, voorgesteld aan tafel zonder vermelding van prijs, samengesteld uit een royale portie verse kreeft, salade met zorgvuldig ontvelde tomaat, hardgekookt ei en mayonaise (22,50 euro). Er waren twee verschillende hoofdgerechten : américain van smakelijk, vers gemalen vlees, in de keuken aangemaakt met eidooier, xeresazijn, kappers, sjalot en peterselie en in cilindervorm gepresenteerd samen met salade, eersteklas frieten en vers gedraaide mayonaise (15 euro). Als suggestie van de dag was er duif. Het vakkundig gebraden beest kwam in z’n geheel op het bord (19 euro). Het borstvlees was succulent en dat van de bouten krokant sappig. Bij de duif kwamen primeuraardappelen, erwten, wortel, selder en met boter opgewerkte heldere braadjus. Zelden aten wij zo smakelijk in een bistro ! Slechts de wijn viel tegen : wij hadden het meisje dat ons bediende om een lichte, soepele rode wijn gevraagd, die in staat was om de hele maaltijd te begeleiden. In de plaats verscheen een zonovergoten, warm gekruide Domaine La Suffréne 1999 uit Bandol (23 euro). Deze massieve rode wijn was eigenlijk alleen op zijn plaats naast de duif.

Als nagerecht kozen wij een fris-zomerse bereiding van aardbeien gewenteld in traag vloeibare slagroom, geparfumeerd met zeste van limoen en een blaadje Romeinse kervel en versierd met uitbundig deegkrokant (9 euro).

Alain Collewet respecteert de regels van de kookkunst : hij kokkerelt met kennis van zaken en met toewijding. Wij betaalden en vertrokken, om even later opnieuw verloren te rijden. Ons goed gevoel lieten wij echter niet bederven door een gebrekkige bewegwijzering.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content