Brasserie Marly : Generaal Lemanstraat 64, 2600 Antwerpen. 03 281 23 23. Voiturier beschikbaar. Expres lunchgerecht : 9,75 euro. Menu Marly : 19,50 euro of 25 euro met wijn. Kreeftenmenu 40 euro. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Vergaderruimte beschikbaar. www.marly.be
...

Brasserie Marly : Generaal Lemanstraat 64, 2600 Antwerpen. 03 281 23 23. Voiturier beschikbaar. Expres lunchgerecht : 9,75 euro. Menu Marly : 19,50 euro of 25 euro met wijn. Kreeftenmenu 40 euro. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Vergaderruimte beschikbaar. www.marly.be B rasserie Marly was voorheen Brasserie Stephanie. Het oorspronkelijke restaurant was genoemd naar de kleindochter van de succesvolle groothandel in bloemen, die bijna twee miljoen euro in de zaak investeerde. De brasserie werd opgebouwd naar Parijs model met behulp van nobele materialen als hout, leer en steen. Ondanks de ingezette middelen groeide Brasserie Stephanie nooit uit tot een groot succes. Was het de ligging aan de drukke invalsweg, gecombineerd met een onopvallende façade, die de mensen ervan weerhield om en masse toe te stromen, of ontbrak er iets aan de inrichting of de kwaliteit van de keuken ? De sputterende negotie werd vijf jaar geleden overgenomen door de belangrijke horecagroep die door Antoine Pinto ontworpen succesbrasserieën als Dock's Café (Antwerpen), Pakhuis (Gent) en Quincaillerie (Brussel) onder haar beheer heeft. De naam veranderde van Brasserie Stephanie in Brasserie Marly, maar het decor bleef gehandhaafd. In een poging om de eetzaal wat warmer te maken, werden pluchen gordijnen en een stoffen baldakijn aangebracht. Onlangs kreeg Brasserie Marly een nieuwe chef-kok : Patrick Verheire. Hij is niet de eerste de beste : de kok komt van de beroepsschool Ter Duinen en werd opgeleid in toprestaurants, zoals de Brusselse Comme chez Soi. Patrick Verheire heeft een lange carrière in de Antwerpse restaurantboot La Pérouse achter de rug, waar hij respectievelijk souschef en chef was. Brasserie Marly werkt op het gebied van inkopen samen met Dock's Café. Door het ontstane debiet is het mogelijk om in het groot aan te kopen : kalveren worden bijvoorbeeld op poot gekocht en volledig verwerkt. Marly wordt vooral voor de lunch bezocht door advocaten, zakenlieden en secretaressen. Wij kwamen op een avond en dan is het, op de weekends na, rustiger. Wij werden vriendelijk onthaald en kregen een tafeltje toegewezen in de hoge achterzaal. We bewonderden de mozaïekvloeren, de mahoniekleurige lambriseringen en het smeedwerk van de centrale trap, die naar de hoger gelegen keuken leidt. De ruimte is groot en algemeen verlicht, wat de sfeer en intimiteit niet ten goede komt. Misschien kunnen individuele tafelschemerlampjes uitkomst bieden ? Met de wijn- en de spijskaart kan je alle kanten op. De spijskaart vermeldt verschillende soorten oesters (vanaf 11,25 euro voor 9 holle oesters uit de Marennes), pasta- en risottobereidingen (vanaf 9,75 euro), salades (vanaf 9 euro) en een gevarieerde keuze aan koude en warme bereidingen. Specialiteiten zijn onder meer verse kreeftenbereidingen, zoals kreeftensalade à la César (18 of 36 euro) en gegrilde kreeft met botersaus met espelettepeper en groenteboeket (18 of 36 euro). De internationale wijnkaart groepeert een driehonderdtal verschillende, met zorg geselecteerde wijnen, waarbij een keuze aan wijnen die ook per glas geschonken kunnen worden. Wij kozen twee voorgerechten : salade Marly of een smakelijke samengestelde salade met wintergroenten, krokant gebakken zwezeriken, cantharellen en een dressing van olijfolie en champagneazijn (13 euro) en rillettes van jong konijn met jeneverbes, veldsla en toast van boerenbrood (het voorgerecht uit het Marly Menu, aangerekend aan de eerlijke prijs van 7 euro). Hoofdgerechten waren : à la minute bereide rundertartaar met frieten (12,50 euro) en gebakken roggenvleugel met spek, broodcroutons, in boter gesmolten savooikool en kasteelaardappels (16,50 euro). Beide bereidingen waren onberispelijk en bijzonder smakelijk ! Wij vroegen naar de nagerechten en kregen een klassiek en voorspelbaar repertoire opgesomd. Het werd een dame blanche, volgens de regels van de kunst opgediend met gesmolten chocolade en geklopte room (6 euro). Categorie : brasserie Beoordeling : Keuken : 8/10 Sfeer : 6/10 Comfort : 7/10 Service : 8/10 Prijs/Kwaliteit : 7/10 pieter van doveren foto jan caudron