Chef-kok Simon Saidi en maître d’hôtel Martin zijn samen 48 jaar oud : hun jeugdige aanpak vertedert en maakt van Le Poulbot de Bruxelles een van de leuke adresjes in de hoofdstad.

Le Poulbot de Bruxelles : IJzerenkruisstraat 29, 1000 Brussel, 02 513 38 61. Lunch : 16 euro, driegangenkeuzemenu 25 euro. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Een juweel van een restaurant”, noemt journalist John Hellon het restaurant Le Poulbot in het Engelstalige weekblad The Bulletin. Marc Beukers, eigenaar van het uitstekende Thaise restaurant Les Larmes du Tigre, dacht er blijkbaar ook zo over toen hij trots meldde dat hij een supertip had : Le Poulbot. Gedreven door nieuwsgierigheid belandden wij op een doordeweekse avond in de IJzerenkruisstraat, een grijze straat tussen het Brusselse Madouplein en het Graf van de Onbekende Soldaat. Overdag zijn het vooral bureaubedienden die de vele cafés en snackbars bevolken, ’s avonds is het stil en trekken slechts enkele restaurants en het circustheater volk. Dan kan je de auto voor de deur parkeren, wat in Brussel een luxe is. Toen wij er aankwamen vroor het hard en toch stond het terrasmeubilair van Poulbot nog uit op het trottoir.

Binnenkomen doe je aan de keukenzijde, waar een jongensachtige chef onder een torenhoge koksmuts het fornuis bewaakt. Wij liepen door en werden hoffelijk onthaald door de piepjonge maître d’hôtel. Hij deed zijn best om Nederlands te spreken, maar kwam er niet uit. Om hem te helpen is er een Nederlandse vertaling van de spijskaart, met voorin de vermelding van het verhaal van Le Poulbot. Het restaurant werd namelijk in juni 2002 ingericht door Neuzen, het lifestyle-magazine van TV-Brussel. Le Poulbot werd door TV-Brussel ontdekt en gelanceerd via het culinaire programma Salut aan de kost. Iedereen was onder de indruk van het kooktalent van de jonge chef-kok Simon Saidi, maar het decor schoot tekort. Dus bedacht Neuzen voor zichzelf een nieuwe opdracht : een interieur dat op hetzelfde niveau stond als de kookkunst van Simon Saidi. In acht dagen tijd kreeg Poulbot een nieuwe, moderne inrichting aangemeten, met grijs als terugkomende kleur. Simon ruilde tijdens deze overgangsperiode de pollepels voor de verfborstels en kreeg terloops een snelcursus Nederlands. Voor Simon was deze gratis metamorfose een geschenk uit de hemel. De 27-jarige kok is van Noord-Afrikaanse origine en ging op 15-jarige leeftijd aan de slag in de tearoom van zijn ouders. Hij kreeg een koksopleiding in een reeks betere eethuizen in Brussel en omgeving ( Trèfle à Quatre, Au Vieux Boitsfort enz.), wilde voor zichzelf beginnen en nam een snackbar over. Aanvankelijk kwamen vooral secretaressen over de vloer, maar sinds Neuzen het decor veranderde, geniet Le Poulbot ook belangstelling van parlementariërs.

Simon Saidi wil er komen en is dagelijks van 7 uur ’s ochtends tot 01 uur ’s nachts non-stop in de weer. Hij bereidt wat hij lekker vindt. Simon volgt de seizoenen en schrikt er niet voor terug om varkenspoten, runderwangen en runderstaart te gebruiken. Succesnummers zijn : gestreepte zeebarbeel met ‘schubben’ van courgette, tomatenfondue en linzenvinaigrette (16 euro), ’tatin’ van witloof, kalfszwezerik en morieljes (18 euro) en tournedos van konijn, gevuld met paddestoelen en spek (18 euro). De spijskaart krijgt ondersteuning van een wijnkaart in opbouw, met een bescheiden keuze aan zonnige en vriendelijk geprijsde wijnen uit Zuid-Frankrijk.

Wij kregen boter in een glazen kaarsenstandaard en kozen twee voorgerechten : tartaar van sint-jakobsschelpdier, rijk geparfumeerd met citroenstengel en opgediend met emulsie van zeesla en een krokant koekje (13 euro) en een braaf gekruide bereiding rond scampi’s uit de braadpan met gekarameliseerde appel en zachte kerrie (12,05 euro). De twee hoofdgerechten waren : taboulé van tongfilet met grijze garnalen en een coulis van paprika (15 euro) en Bresseduif, met zorg gebraden en opgediend op toast met morieljes, jonge erwten en aardappels (25 euro). Alle gerechten waren gebaseerd op eersteklas ingrediënten en hadden smaak.

Omdat het buiten koud was en wij binnen goed zaten, namen we ook nog een nagerecht. Het werd bruine suikertaart met koffie-ijs en krokantje van cassonade, geserveerd op een bord met strepen van yoghurtcrème (6 euro).

Categorie : moderne bistro

Beoordeling

Keuken : 7/10

Sfeer : 7/10

Comfort : 6/10

Service : 7/10

Prijs/Kwaliteit : 6/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content