Eric Wachsmuth en Christoph Van Loo zijn oude rotten in het vak. Toch moesten zij vier jaar wachten op

de nodige vergunningen voor Chez Fl’Eau, een Parijse brasserie met een modern tintje, gelegen aan de Schelde.

Chez Fl’Eau : Tavenierkaai 1, 2000 Antwerpen. 03 225 36 37. Bar: weekdagen vanaf 10 u., zaterdag vanaf 18 u., zondag vanaf 12 u. Keuken: weekdagen doorlopend van 12 tot 22.30 u., vrijdag tot 23 u., zaterdag van 18 tot 23 u., zondag van 12 tot 22 u. Nieuw is de espresso-lunch, waarbij haastige eters in één keer voor-, hoofd- en nagerecht krijgen voorgeschoteld (20 euro). Parkeerwachter beschikbaar.

www.chezfleau.be, e-mail : info@chezfleau.be

beoordeling Keuken 5/10

Sfeer 7/10

Service 6/10

Prijs/kwaliteit 6/10Comfort 6/10

Antwerpen is een modieuze stad, dat merk je ook in de horeca. De Scheldestad is er altijd als de kippen bij om nieuwe eettrends te vertegenwoordigen en was, jaren geleden, een van de eerste steden om in te spelen op de brasseriemode. Heel wat van die nieuwkomers liggen er nu verlaten bij of zijn inmiddels weer gesloten. Andere wisten zich door een goede reputatie te handhaven. Dock’s Café (Jordaenskaai 7), La Luna (Italiëlei 177), Pazzo (Oude Leeuwenrui 12) en Pottenbrug (Minderbroedersrui 38) zijn succesverhalen geënt op het brasseriegegeven. Chez Fl’Eau kwam wat later en hoopt ook uit te groeien tot een vaste waarde. De elegante brasserie is te vinden in de voormalige sluismeesterswoning aan de ingang tot het Bonapartedok. De naam verwijst naar de bekende, honderd jaar oude, Parijse brasserie Chez Flo.

De bazen van Chez Fl’Eau zijn Eric Wachsmuth (in het zwart) en Christoph Van Loo (wit hemd). De twee kompanen zijn niet aan hun proefstuk toe : Eric begon met het studentencafé Hill-Diar, opende restaurant Via Via in de Pelgrimstraat en haalde zijn vroegere barman Christoph over om vennoot te worden. Via Via werd van de hand gedaan, Par Hasard werd geopend op het Zuid en weer verkocht om uiteindelijk te investeren in de prachtig gelegen woning van de sluismeester. Het anderhalve eeuw oude gebouw had vijftien jaar leeggestaan en het bod dat de twee deden om de zaak in concessie te nemen werd snel goedgekeurd. Maar de vergunningen die nodig waren bij stedenbouw, monumentenzorg en brandweer om de zaak als restaurant uit te baten, lieten al met al vier jaar op zich wachten. Chez Fl’Eau ging in 2000 open als Parijse brasserie met een modern tintje. De zaak is non-stop geopend van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, wat een aangename va-et-vient teweegbrengt. Het decor is de vroegere omgeving, geschilderd in turkooise, gele en rode tinten. Er is een grote bar, waarboven een oude, Parijse stationsklok hangt, er zijn bronsgroene metalen pilaren, met leder beklede muurbanken aangevuld met brasserietafels en brasseriestoelen en er is een vloer van mozaïektegels.

In Chez Fl’Eau is het uiterlijk van belang : dat merk je aan de decoratie van de eetzaal, de verzorgde brasseriekleding van de obers en aan de uitbundige presentatie van de bereidingen. Omdat het restaurant non-stop is geopend, heeft Chez Fl’Eau twee volwaardige chefs in dienst. In een goede brasserie zijn de bereidingen meestal tijdloos, in Chez Fl’Eau is de spijskaart echter samengesteld uit vriendelijk geprijsde originele, moderne bereidingen met nogal wat fusion-invloeden.

Bij ons deed het lezen van de kaart geen water in de mond lopen en wij hadden moeite met kiezen. De spijskaart vermeldt op de keerzijde een ruime keuze aan Franse en wereldwijnen. Wij volgden het advies van onze ober en kozen een Eikestad Cinsaut/Shiraz ’00 (25 euro). Eerst kwam de verkeerde fles uit de vrieskou en toen de goede. De Eikestad bleek een typische nieuwewereldwijn, aangenaam zonder groot te zijn. Voorgerechten waren : torentje van ijskoude couscous en gebakken ganzenlever met een kreeftenklauwtje (15 euro) en in sojasaus gemarineerde kippenreepjes met zachte oosterse groenten en ijsbergsla en een zoetzure dressing (8 euro). Hoewel geen van de ingrediënten waren gestoomd, werd deze bereiding opgediend in een bamboe stoommand. Hoofdgerechten waren : het smakelijke vlees van gekonfijte eendenborst op focaccia-toast met gekleurde linzen en eendennat (16 euro) en gestoomde kabeljauw en rog in een onaangenaam smakende visfumet met kerrie, grijze garnalen en kogelronde industriële krieltjes (16,50 euro). Wij bestelden geen ‘fruitsla met naar munt smakende yoghurt en cornflakes’ (8,50 euro) maar een dame blanche. Aan tafel verscheen een ijzeren standaard voor een horentje van koek, gevuld met twee bollen ijs en opgediend met een kannetje warme chocolade, geklopte room met lichte uiensmaak en een glaasje water om de mond te spoelen (7 euro).

Het is aangenaam toeven bij Chez Fl’Eau, maar de bereidingen zijn te veel op uiterlijk en te weinig op smaak gebaseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content