‘Happen en grappen’ doe je bij William De Moor en Hilde Van den Hede, in het romantische

grillrestaurant Westaarde. Hun eethuis is ondergebracht in een idyllisch hoevetje aan de Leie.

Westaarde, Westaarde 40, 9800 Deinze. 09 386 99 59. Dagelijks open van 17.30 tot 24 uur. Zaterdag uitsluitend open voor privé-feestjes.

Afspraak met La Grande Dame van Proefkonijn (in De Morgen) voor Café Parti bij het station van Gent. Het is donker, koud en nat en ik denk : “Ze komt in dit hondenweer toch niet met de fiets ?” Maar “hallo” klinkt het en daar staat ze. Wij gaan iets eten en liefst buiten de stad. Eerder al waren wij geïntrigeerd door brieven van Grill Westaarde waarin stond dat iedereen die niet begrijpt dat Westaarde het beste restaurant van Vlaanderen is, een dikke domoor is. Kwamen deze uitdagingen van een pathetische fan of van een verongelijkte dronkelap ? Ik kende Westaarde van een vroeger bezoek, herinnerde mij de smakelijke eenvoud van een goed stuk vlees van de grill en vroeg mij af of er misschien nieuw talent op het podium stond ? De beste manier om dat te weten te komen, is een bezoek te brengen ter plaatse. Wij belden vanuit de auto en kregen te horen dat er eigenlijk geen plaats meer was, maar als wij onmiddellijk kwamen, was er nog een tafel voor twee. Zo’n drukte op een doordeweekse avond is een goed teken en wij vertrokken vol goede moed. Westaarde ligt op een verlaten plek, die in het donker nog moeilijker te vinden is. Gelukkig toverde La Grande Dame een wegenkaart te voorschijn. Zeker voor iemand die niet met de auto rijdt, was zij goed uitgerust !

“Romantisch restaurant” vermeldt een bord aan de ingang van het pad dat naar een bescheiden hoeve leidt. Binnen wachten twee eetkamers met laag plafond, behaaglijke warmte en een sfeer van vriendschap. De baas en zijn vriendin hebben de gewoonte om zich op een joviale manier over hun bezoekers te ontfermen. Rotisseur is William De Moor. Hij was kelner in de grill Halifax in Deinze en vond veertien jaar geleden een bouwvallige stal. Die stal werd in de negentiende eeuw gebruikt voor de paarden die de boten langs de Leie trokken. De hoeve werd met bescheiden middelen opgekalefaterd en ingericht tot grill Westaarde (de naam verwijst naar ‘westelijke loskade’). William De Moor hopt sindsdien in jeans tussen keuken en grill. Die grill staat in de eetzaal en onderweg houdt William regelmatig halt om bij een willekeurige klant zijn hart uit te storten. Smartlappen en het geknetter van het houtvuur brengen ouderwetse knusheid. Wij zaten goed en veilig in een hoekje : naarmate de avond vordert, wordt de sfeer namelijk luidruchtiger. De mensen praten over de hoofden van anderen met elkaar : Westaarde is allesbehalve een fluisterrestaurant. ’s Zomers, bij mooi weer, verhuizen tafels en gasten naar buiten en geniet je op het terras aan de Leie van een weids uitzicht over water en groene weiden.

Het leien bord vermeldt klassieke eenvoud. Grote specialiteiten zijn : aardappel met kaviaar (30 euro) en kreeft belle-vue of uit de oven (5,5 euro/100 g). Andere succesnummers zijn : gegrilde rib eye van 300 g (18 euro) en kalfszwezerik van de grill met groenten (20 euro).

De wijnkaart groepeert heel wat zwaar geschut en vertelt veel over de mensen die hier komen. Zin in een Haut-Brion ’88 ? Dan gaat voor 200 euro de kurk van de fles. Wij kozen een Château Terrey Gros-Cailloux, Cru Bourgeois 1997, een evenwichtige, elegante rode wijn uit Saint-Julien, waarmee wij goede maatjes werden (32 euro). Als voorgerecht verscheen rundscarpaccio met parfum van olie van witte truffel, basilicum en schellen parmezaan (18 euro). “Heel lekker”, zei olijke William bij het inzetten, en dat bleek te kloppen. La Grande Dame koos tartaar van tomaat, koriander en komkommer (20 euro). De groenten waren in brokken gesneden en in een vorm geperst, die onderweg naar de bestemming uiteenviel : wij hadden al fijner werk gezien ! Hoofdgerecht was fazant voor twee, tam smakend vlees onder roomsaus, opgevoerd met gestoofd witloof, appel met veenbessen, nostalgische wortel- en knolselderpuree en aardappelgratin : geen grote kookkunst maar wel royaal geserveerd eten voor een verteerbare prijs (30 euro voor twee). Omdat wij zo ver weg waren van de bewoonde wereld en opzagen tegen de terugtocht, namen wij nog een Coupe Westaarde of bollen ijs overgoten met zelfgemaakte advocaat, karamelsaus en gebrande amandelschilfers (6 euro).

Westaarde het beste restaurant van Vlaanderen ? Nee, dat is niet het geval. Maar wanneer je van landelijke romantiek en een royale grootmoederskeuken houdt, dan ben je op het goede adres.

pieter van doveren . foto jan caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content