Peggy Bruynseels en Dominik Brouwers creëerden Kok O Vin, een modern eethuis, dat meer is dan een vlotte brasserie, maar gelukkig ook geen stijfdeftig gastronomisch restaurant.

Restaurant Kok O Vin : Heidebaan 46, 9100 Sint-Niklaas, 03 766 86 61. Dinsdagavond, woensdag en zaterdagmiddag gesloten. Driegangenlunch 28 euro.

categorie : modern eethuisbeoordeling Keuken 6/10

Sfeer 7/10

Service 7/10

Prijs/kwaliteit 5/10Comfort 7/10

Het culinaire landschap rond Sint-Niklaas ligt er kalm en vredig bij. Hoogst zelden verandert er wat : de gegoede burger gaat er uit eten zoals de ouders en grootouders dat deden, in dezelfde restaurants met dezelfde specialiteiten. Deze geborgenheid werd recentelijk verstoord door de komst van Kok O Vin. De nieuwkomer is een restaurant in actuele brasseriestijl en dat betekent een uitgezuiverde, moderne inrichting in grijze, lila en auberginekleurige tinten met bijbehorende lounge music, vlotte benadering van de klant, vereenvoudigde spijskaart en bezoekers in verzorgde vrijetijdskleding. De brasserielijn werd echter niet volledig doorgetrokken : de prijzen van de gerechten en vooral die van de wijnen horen niet in een doorsneebrasserie thuis. Het prijsniveau van Kok O Vin is dat van een gastronomisch eethuis, waar men veeleisend mag zijn aangaande de kwaliteit van comfort, bediening en eten.

Achter Kok O Vin steekt een ondernemend duo : Peggy Bruynseels, het innemende gezicht van de zaak en dochter van een vermaarde banketbakker uit Sint-Niklaas, en Dominik Brouwers, zoon van een Antwerpse banketbakker en kok met tien jaar horeca-ervaring (o.m. souschef in Auberge Napoleon in Meise). Dominik is vanuit de eetzaal via een lange nis in de muur gedeeltelijk zichtbaar in de keuken. Zijn gerechten zijn gebaseerd op de klassieke keuken. Troeven zijn : wildbereidingen, zoals hazenrug, haan in wijn en zelfgerookte zalm. Plaats van gebeuren is een oud huis aan de drukke Heidebaan, tussen Sint-Niklaas en Beveren. Het pand werd radicaal verbouwd en binnen wacht een open eetzaal, sober hedendaags en toch gezellig ingericht, zonder schilderijen aan de muur maar met lichtspel en speelse accenten, zoals een zithoek voor de bar met fauteuils bekleed met Burberry-stof. Over de rugleuningen van de zetels hangen ‘vosjes’. In Kok O Vin verandert zowel de spijskaart als het decor met de seizoenen : in de winter is het eten rijker en de omgeving warmer, in de zomer zijn de gerechten lichter en is de versiering kleurrijker.

Kok O Vin is ruim een jaar open en wordt bezocht door families, zakenlieden en binnendwarrelende reizigers. Wij werden onthaald door de bevallige en bescheiden vrouw des huizes, kregen een tafeltje, een potje rillettes en de spijskaart.

Kok O Vin heeft een degustatiemenu van vier gangen voor 43,50 euro (56 euro met aangepaste wijnen). De keuzekaart bestaat uit zes voor- en zes hoofdgerechten. Wij besloten om à la carte te eten en vroegen de wijnkaart. Wij schrokken van de selectie : in Sint-Niklaas zijn de portefeuilles blijkbaar nog immer goed gevuld en drinkt men vooral betere Franse wijnen. De keuze aan flessen voor minder dan 25 euro is uiterst beperkt. Het werd een Crozes-Hermitage, domaine Les Chenets 1995, een aangename wijn, die mooi op dronk was, maar in de mond meer te vertellen had dan in de neus (24 euro). Als voorgerecht was er een ‘Terrine van fazant en ganzenlever’ en op het bord lagen twee plakjes pastei met aroma van morieljes, sla met een bruin randje en verse vijgen (17 euro). Aan de andere kant van de tafel verscheen een smakelijke, winterse bereiding met polderaardappel, bieslook, spek, een stukje gebakken ganzenlever en een rijke portsaus (19 euro). De hoofdgerechten waren : gebakken zeetong, helaas niet onberispelijk vers, opgediend met lekkere, versgesneden frieten (21 euro) en gebraden plakken zwezerik, savooistoemp met truffelparfum en rinse portsaus (22 euro). Als afsluiter volgden twee nagerechten : truffelcake, een soort laagjestaart, op het bord gebracht met speculaasijs en strepen vanillesaus (6,20 euro) en ijssoufflé Mandarine Napoleon met schijven verse sinaasappel (6,20 euro).

Wij vroegen de rekening en vonden de prijs te hoog voor het geboden comfort, de kundigheid van de chef, de hoedanigheid van de ingrediënten en de geserveerde porties.

pieter van doveren foto jan caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content