Régis en Stéphanie Alexandre tonen in hun restaurant L’Alexandrin in Ciney dat het mogelijk is om voor de verteerbare prijs van 40 euro royaal en verfijnd te tafelen.

L’Alexandrin : Rue du Commerce 121, 5590 Ciney, 083 21 75 95. Zaterdagmiddag, donderdag en zondagavond (van september tot mei) gesloten. Menu ‘En bord de mer’ 45 euro, menu ‘Le plus simple’ met dranken 40 euro, zakenlunch 20 euro, kindermenu 15 euro.

Restaurant.alexandrin@belgacom.net

Bent u nog nooit in Ciney geweest en wel in Bangkok, Rio de Janeiro of Kaapstad, dan hoeft u zich toch niet te schamen. Ciney telt zo’n 10.000 inwoners en is de hoofdstad van de Condroz en het Belgisch Wit-Blauw rundvee, maar heeft voor de toevallige voorbijganger niet veel meer te bieden dan rokerige cafés met dialect babbelende en bier hijsende landbouwers. En toch bloeit er binnen deze rustieke eenvoud iets jongs en fijns : L’Alexandrin. Het restaurant bevindt zich in de centrale winkelstraat, op de plaats waar zich voorheen een Grieks restaurant bevond. Régis en Stéphanie Alexandre deden zes jaar terug hun intrede. Régis was 23 jaar en kon bogen op een gedegen opleiding ( Hostellerie Gilain in Sorinnes, Biétrumé Picard in Namen). Stéphanie is juriste van opleiding, maar om dichter bij man en kind te zijn, koos zij voor een plaats als gastvrouw.

Wij verschenen op een winterse avond, werden aan de deur verwelkomd door een foto van een lachende baby en even later door de trotse moeder. Wij kregen een tafel in het achterhuis toegewezen, met uitzicht op een terras en fontein. Terwijl wij de omgeving opnamen, hoorden wij gekraai achter de schermen : eerst de baby voeden, dan de klanten. De eetzaal kan, ondanks de verbouwingen, het Griekse verleden niet helemaal verbergen. Het decor is opgebouwd uit Griekse pilaren, in baksteen roze geschilderd stucwerk, roze muurlampen, repen stof met afbeeldingen van Mongoolse krijgers en grijze vloertegels : het geheel doet denken aan het degustatiesalon van een chique wafelverkoper. In L’Alexandrin heeft men er baat bij om zich op het eten te concentreren !

De spijskaart vermeldt hedendaagse, gepersonaliseerde fijnkost, zoals : Bretoense langoustines, gebraden ganzenlever, peer met gemberparfum en vijg gepocheerd in citrusvruchtenvocht (19 euro) of in paneermeel van noten gebakken kalfszwezerik met tarte tatin van varkenspoot, gebraiseerde sjalotten met truffel en krokante schouderham (21 euro). De wijnkaart is bescheiden en presenteert vooral vriendelijk geprijsde flessen. Wij kozen het driegangenmenu Le plus simple, dat met aperitief en bijbehorende wijnen, mits contante betaling zonder bankkaart, wordt geserveerd voor 40 euro. Wij werden getrakteerd op welkomsthapjes en het huisaperitief, een rode, fris geschonken Gamay de Touraine, aangemaakt met een scheut likeur van aardbeien uit Wépion. Het drankje vooraf was, zoals vaak in Wallonië, te zoet om de honger te scherpen. Als eerste wijn kwam een Basa Castillon 2001, een ongevaarlijke witte Spaanse wijn, opgediend bij een stapelsalade van zoetwaterkreeften met carpaccio van sint-jakobschelpdieren, jus van rode biet en dragonroom. “Heel mooi”, zeiden wij in koor, toen het glazen bord werd ingezet. “En ook heel lekker”, zei Stéphanie. Zij had gelijk : de salade was kundig samengesteld uit eersteklas producten en blokjes appel en rode biet en een streep aceto balsamico brachten frisheid. Als hoofdgerecht volgde met jeneverbessen gebraden bout van hinde. Het succulente vlees kwam voorgesneden op het bord met mousseline van knolselder en truffel en fondant gekookte snijbiet. Het glas werd deze keer gevuld met een Chileense La Poda Corta 2001, een fruitige en kruidige rode wijn en opnieuw wisten spijs en drank te behagen. Het nagerecht was in lijn met het voorgaande : kunstig versierde chocoladebiscuit met cappuccinocrème, gebakken peer met noten en karamelijs. Wij likten de lippen af en vonden Régis Alexandre een knappe kok. Wij hadden slechts één opmerking : wanneer je als kok bescheiden omspringt met zout en peper, is de aanwezigheid van een pepermolen en een zoutvat aangewezen.

Bij de rekening van 80 euro voor twee kwamen in huis gemaakte snoeperijen. Wij betaalden met een goed gevoel : in L’Alexandrin wordt prima gekookt en het menu Le plus simple biedt fijnkost voor een gunstprijs.

pieter van doveren . foto jan caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content