Remo Gozzi is de ‘koning van de nacht’, al 37 jaar lang. De Italiaanse rotisseur en jazzliefhebber bespeelt tot in de vroege uurtjes de sauspannen in zijn restaurant Mozart.

PIETER VAN DOVEREN – FOTO JAN CAUDRON

M ozart is het enige adres in Brussel waar je om vier uur in de morgen nog kan binnendwarrelen om een degustatiemenu te bestellen. Het grillrestaurant is al jaren een begrip bij uitgespeelde muzikanten, ziekenhuispersoneel dat ’s nachts opgeroepen is voor een spoedbevalling, uitgekookte restaurateurs, toogplakkers en andere nachtuilen. Het originele grill house is ondergebracht in een hoekcafé, dat op afstand is te herkennen aan de levensgrote bronzen stier, die buiten, op het verhoogde terras, de wacht houdt. Binnen ontvouwt zich een rariteitenkabinet, tot in de verste hoekjes volgestouwd met oude benzinepompen, chromen voorkanten van Amerikaanse auto’s uit de seventies, een metershoge Eiffeltoren met Serge Gainsbourg aan de voet, een opgezette buffelkop, oude radio’s, filmattributen waaronder vergeelde zwartwitfoto’s en camera’s waarmee historische films als Batman of Chaplin werden opgenomen. Er zijn ook objecten die verwijzen naar de wereld van de jazz, de grote liefde van Remo Gozzi, waarbij oude microfoons en instrumenten die bevriende jazzspelers achterlieten, zoals de bugel van Clark Terry, de grootste trompettist aller tijden. Remo Gozzi speelde vroeger zelf trompet en de artiesten kwamen omdat hij ’s nachts open was, omdat hij affiniteit toonde met hun muziek en omdat zijn jukebox was gevuld met zijn persoonlijke collectie jazzplaten.

Het eerste concert dat Remo in Mozart organiseerde was met het Sadi Quartet. Later opende hij aan de Grote Markt de Brussels Jazz Club, door de Amerikanen ‘de mooiste jazzclub van de wereld’ genoemd, waar zeventien jaar lang de grootste jazzmuzikanten speelden, onder wie Dexter Gordon, Chet Baker en Erroll Garner. De meeste van Remo’s vedetten zijn inmiddels overleden. In de plaats kwamen sterren uit het lichte genre, die na hun optreden met de hele crew afzakken naar Mozart. Johnny Hallyday, Michel Sardou, Céline Dion: ze waren allemaal bij Remo. Het nachtelijk gebeuren wordt opgeluisterd door straatzangers, meestal crooners op leeftijd, die met de gitaar langskomen om wat euro’s op te halen.

De 61-jarige Remo weet van geen wijken: iedere lunch bewaakt hij de grill in de eetzaal, in de directe nabijheid van een reeks koperen sauspannen. ’s Avonds is hij terug op post en dat van 19 uur tot 5 uur in de morgen. De grillmaster is makkelijk te herkennen aan zijn opvallende bril en hemd, aan zijn snor en plukje haar onder de lip en aan zijn gouden oorbel. In Mozart is vlees specialiteit, vooral ossenhaas van de grill (17,50 euro voor een stuk van 240 gram). Daarbij kan je kiezen uit diverse sausen, zoals bearnaise of Provençaalse saus, champignonsaus met knoflook, moustachesaus met tomaten, room, groene peper en cognac, roquefortsaus, of marché commun met alle sausen samen. Vleesliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan lenderibstuk (20 euro), brochettes (vanaf 16 euro), rumsteak (14.50 euro) of filet américain (11 euro). Het repertoire is anachronistisch: zelfs suggesties als bladerdeeg met sint-jakobsschelpdieren en groenten (16,50 euro) of zeetong met prei in room (19 euro), het enige visgerecht, komen uit de oude doos. En overal is het de saus die regeert.

Wij begonnen met tomaat gevuld met garnalen en op het bord kwam een keurig ontvelde tomaat, een royale portie garnalen, hardgekookt ei, sla en een kom mayonaise (13 euro) en, als tweede voorgerecht, scampi Sadi of krokant gebakken scampi’s in een koperen ovenpot gevuld met romige bisque (12,50 euro). Hoofdgerechten waren: een flinke filet pur van de grill, vergezeld van stoere frieten en een kom met groenepepersaus (17,60 euro) en zeetong van de grill met prei en veel roomsaus (19 euro).

In het glas kwam een aanbevolen Château Reynon, een rode Premières Côtes de Bordeaux, in karaf geschonken en unaniem goed bevonden (30 euro). Deze nostalgische maaltijd werd in de juiste toon beëindigd met île flottante, Italiaanse meringue met vanillesaus en gebrande amandels, aan tafel gebracht in megaportie (4,30 euro).

Café-restaurant Mozart: Alsembergse steenweg 541, 1180 Brussel, 02 344 08 09. Lunch: 12,30 euro. Zondag en Maandag gesloten.

Categorie: grillrestaurant

Keuken: 6/10

Sfeer: 7/10

Service: 6/10

Prijs/kwaliteit: 6/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content