De eigenzinnige Griek Evan Triantopoulos is autodidact, maar verbaast in zijn restaurant Le Gril aux Herbesd’Evan zelfs verwende gourmets.

Evan (Vangeois) Triantopoulos is een vogel met een ongewone pluimage, die moeilijk is onder te brengen. De eigenzinnige kok gedraagt zich niet zoals de doorsneerestaurateur en kan terugblikken op een merkwaardige carrière. Ook zijn fijnkostrestaurant Le Gril aux Herbes d’Evan verbaast op menig gebied. Het eethuis heeft zijn onderkomen in een oud burgerpaleisje temidden van een park. Een gedeelte van het grasveld werd recentelijk met beton bedekt en tot parking omgedoopt. Binnen wacht een eetzaal zonder pretenties. De vloer is van blank hout, de muren zijn van stucwerk en het toilet bereik je via het bureau. De deur naar de keuken staat open, zodat de nieuwsgierige chef-kok zijn publiek in de gaten kan houden.

Evan Triantopoulos kwam als jongetje van negen met zijn ouders naar België en begon als zaalhulpje in een Grieks restaurant. In Bergen nam de ondernemende Griek het restaurant Assiette au Beurre over. Daar begon hij, met het kookboek van Raymond Olivier naast zich, Frans te koken. Het repertoire wist de leergierige kok beetje bij beetje te verbreden en te verfijnen. Aangemoedigd door het applaus, verhuisde Evan Triantopoulos in 1986 met pannen en potten naar de grote stad. In Wemmel, aan de buitenkant van de Brusselse ring, nam hij zijn intrek in een ruime, losstaande burgerwoning met smeedijzeren omheining en tuin met ouderwetse rotsvijver. Zijn bereidingen met op de grill bereid vlees en vis vielen in de smaak, zelfs bij de beroemde kok Eddie Van Maele, die in die tijd zijn eettempel aan de overkant van de ring had. Eddie werd Evans mentor. Door te luisteren naar Eddies raad, door toewijding en fijngevoeligheid werd de Griek een topkok en werd Le Gril aux Herbes een gastronomische halte, waar de meest kritische lekkerbek zijn gading vindt. Evan Triantopoulos denkt en evolueert. De laatste tijd volgt hij de Franse megakok Alain Ducasse en kokkerelt hij volgens diens regels, dat wil zeggen ‘simpel en puur’.

Wij bezochten Le Gril aux Herbes op een rustige avond, passeerden eerst het tuinhuis, waar tegenwoordig (naar voorbeeld van leermeester Van Maele) de kookschool L’Empire des Sens is ondergebracht, en werden aan de deur onthaald door een vriendelijk meisje, dat eruitzag alsof Evan haar niet genoeg te eten geeft. Trekpleisters van de spijskaart zijn twee menu’s: het hapjesmenu Frivolités du Marché (54 euro of 80 euro met wijnen) en het ontdekkingsmenu, waarbij men per tafel kan kiezen tussen twee voor- en twee hoofdgerechten (44 euro of 60 euro met wijnen). De spijskaart krijgt ondersteuning van een uitgebreide wijnkaart. Als je Evan mag geloven, rijpen er zo’n 10.000 flessen in de kelder. Knalt er een kurk, dan schiet de chef-kok toe om zelf voor te proeven.

Wij gingen voor het ontdekkingsmenu, werden vergast op fijne voorproevertjes (soep van boleten, terrine van ganzenlever en een heerlijk aardappelkoekje met prei, naar recept van Georges Blanc). Het voorgerecht bestond uit gamba’s in (te) dik, bros tempuradeeg met gemengde salade en sojasaus. In het glas kwam een aangename, correcte Mâcon Azé 2000. Hoofdgerecht was eend col vert onder kruidenkorst, met al dente gekookte deegwaren en truffelcrème. Bij dit smakelijke gerecht kwam een Château Cruzeau, een goed gekozen, prima rode Grand Cru 1999 uit Saint-Emilion. De kaas sloegen wij over, om af te sluiten met chocoladecake met vloeibare kern, opgediend met ijs, slagroom en fruit. Evan, de eigenwijze Griekse smaakprofessor, gebruikt eersteklas producten, die hij met respect benadert. Hij kan koken: wij ervaarden zijn bereidingen als lekker en licht en gingen tevreden naar huis.

Le Gril aux Herbes d’Evan: Brusselsesteenweg 21, 1780 Wemmel, 02 460 52 39. Gesloten op zaterdagmiddag, dinsdag en woensdag. Zakenlunch van vier gangen 24,70 euro.

Categorie: gastronomisch restaurant.

Beoordeling

Keuken: 7/10

Sfeer: 6/10

Service: 7/10

Prijs/kwaliteit: 7/10

PIETER VAN DOVEREN – FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content