Ongecompliceerd en gezellig tafelen voor een redelijke prijs, dat kan zelfs in Sint-Martens-Latem, bij Stefaan Van Steenberge en Ilse Vander Meeren in L’Homard Bizarre.

PIETER VAN DOVEREN – FOTO JAN CAUDRON

Restaurant-grill L’Homard Bizarre opende in april 2000 en was vanaf het prille begin een succes. Trekpleister vormt het maandmenu van vier gangen met keuze tussen vis of vlees als hoofdgerecht. Het wordt opgediend voor een vaste prijs van 32,10 euro, aperitief met hapjesbord en een kop koffie of thee met assortiment huisgemaakte snoeperijen inbegrepen. Neem je daar de voorgestelde wijnen bij, dan ben je 39,55 euro of net geen 40 euro kwijt. Blijkbaar vindt de gegoede burgerij uit Sint-Martens-Latem het ook prettig om op voorhand te weten hoeveel je kwijt bent, want gretig schuiven gasten van hoog tot laag hun stoel aan. L’Homard Bizarre is een idee van Stefaan Van Steenberge en Ilse Vander Meeren. Zij zochten bewust naar een klein restaurant dat met twee uitgebaat kan worden. Midden in ’s lands meest vermaarde schildersdorp, aan de kerk, tussen de kunstgaleries en op enkele passen van de Leie, vonden zij de geschikte locatie. Daar, achter een rij leilindes, wachtte een gesloten grill op een nieuwe eigenaar. Stefaan Van Steenberge toonde zijn goede papieren (hij werkte in restaurant D’Hulhaege in Deinze en Salons Mantovani in Oudenaarde) en wist de bank de overtuigen. De twee namen hun intrek in het nieuwe onderkomen en lieten het fris-landelijke decor in pasteltinten onaangeroerd. Slechts de naam veranderde in L’Homard Bizarre, genoemd naar een mislukt slaatje ‘met een vreemde smaak’, dat in huiselijke kring op tafel kwam.

Wij kwamen vroeg op een doordeweekse avond en kozen een tafel zo ver mogelijk van een gezelschap uitgelaten dames. Wij bespeurden die avond geen Latemse pretenties: iedereen was vriendelijk en ook de elegante, nieuw-rustieke omgeving wist te behagen. Alles zat goed en was normaal. Het enige bizarre dat wij die avond ontdekten, was de plaats van de vestiaire, die zich midden in het mannentoilet bevindt. In een hoek van de open eetzaal kokkerelde de in smetteloos wit uitgedoste Stefaan Van Steenberge al snoepend. Zijn postuur vertelt dat niemand hier met honger buiten komt.

L’Homard Bizarre heeft een ‘kreeftige’ spijskaart men succesnummers als salade homard bizarre, samengesteld uit salade, zeekreeft en groene aspergepunten met een sinaasappelvinaigrette (16 of 22 euro) en warme kreeftbereidingen, zoals kreeft gegrild op houtskool of kreeft gebakken in de oven (22 of 44 euro voor een halve of hele kreeft van 600 gram). Meer dan zeventig procent van de bezoekers kiest echter voor het maandmenu en zo deden ook wij (oktobermenu met wijnen 39,55 euro). Wij kregen een aperitief met hapjes geserveerd, in afwachting van lasagne van in huis gerookte Schotse zalm, opgediend met sla, dobbelstenen rode biet en kervelpluksels. Deze brave bereiding werd gevolgd door een klassieke roomsoep van pompoen met spekjes. Bij deze gerechten kwam in het glas een Château Jeantieu 2000, als bescheiden witte Graves. Parelhoen verscheen met stoofsel van cantharellen en prei, spekaardappels en een bruinebeenderensaus met truffelparfum. Aan de andere kant van de tafel kwam kabeljauw met kaaskrokant, groenten, lintspaghetti en gewelde botersaus. Voor- en hoofdgerechten waren bewust (te) weinig gekruid. De tweede wijn die geschonken werd, was een Château Molière 2000, Cru du Moulin, als makkelijke, zonnige rode wijn uit de zuiderse Côtes de Duras. Beide wijnen werden royaal geschonken. Bij de koffie verschenen vijf soorten versgebakken koekjes. “Alles vers” is immers het motto van de chef-kok. En precies omdat hij niets uit handen wil geven, en bij het inzetten van de gerechten liefst ook nog een losse babbel lanceert, accepteert Ilse in de week maximum twintig personen. In het weekend, als de schoonouders helpen met de afwas, mogen er vijf tot tien meer bij.

Restaurant-grill L’Homard Bizarre: Dorp 12, 9830 Sint-Martens-Latem, 09 281 29 22. Maandagavond en dinsdag gesloten.

Categorie: bistro.

Beoordeling:

Keuken: 6/10

Sfeer: 7/10

Service: 7/10

Prijs/kwaliteit: 8/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content