Eenvoudig gastronomisch: dat kan, tussen Tongeren en Sint-Truiden, in Hoepertingen, waar moeder en zoon het restaurant De Gustatie openhouden.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Een zoon die goed kan koken, dat is de droom van menig moeder. Rita Willems heeft zo’n kokende telg en zij is zijn grootste fan. Opdat zijn talent niet verborgen zou blijven, opende zij een jaar geleden met haar 28-jarige zoon Diederik Claes het restaurant De Gustatie. Het bescheiden eethuis ligt midden in de Limburgse fruitstreek en in het centrum van Hoepertingen. Het werd ondergebracht in een zorgvuldig opgeknapt rijtjeshuis. De faƧade werd beplakt met moderne, grijze stenen en vanaf de straat ontwaar je een helder, modern-romantisch interieur dat constrasteert met de gebuur, Dƶner Kebap Deniz. Binnen wacht Rita Willems. Zij was vroeger bediende en volgde aan de avondschool een koksopleiding.

Vijf jaar lang fantaseerden moeder en zoon over een eigen restaurant. Toen er een pizzeria vrijkwam aan de provinciale weg die Tongeren met Sint-Truiden verbindt, waagde het duo de sprong. Diederik Claes was tot een jaar geleden food and beverage manager in de horecagroothandelsmarkt ISPC in Luik en kwam daar in contact met mooie producten.

Aanvankelijk zijn moeder en zoon begonnen met een ingehuurde kok. Na enkele maanden nam Diederik echter de plaats aan het fornuis in. Hij haalt veel inspiratie uit kookliteratuur en heeft nog heel wat te leren. Diederik vertrekt van eersteklas producten, die hij op een eenvoudige manier bereidt en zo feestelijk mogelijk op de borden assembleert.

Wij kwamen op een (te) rustige avond in de week en hadden alle tijd om de inrichting op te nemen. De Gustatie charmeert door de soberheid. De tafels en de toog werden zelf ontworpen. Paars is de terugkomende kleur, op het motief van de gordijnen, de schilderijen van Ria Jeuris en de omslag van de spijskaart. De verschillende elementen vormen een geheel, dat helder is uitgelicht door designlampen, en wordt oversausd door muziek van in Limburg erg geliefde Italiaanse charmezangers als Ramazzotti en consoorten. Er is een beknopte spijskaart met bereidingen die vertrouwen scheppen: hier geen rare ingrediƫnten of combinaties die de wenkbrauwen doen optrekken. Wij bestelden het De Gustatie-menu (35 euro of 49 euro met aangepaste wijnen). In afwachting van het eerste gerecht vroegen wij ons af of de combinatie moeder/zoon wel goed zat: de twee generaties trekken immers ieder een publiek met een eigen verwachting.

Ons voorgerecht bleek een braaf gekruide chaud-froid te zijn van krokant gebakken scampi’s met torentje van taboulĆ© en krans van tomatenfondue. Daarna volgde duo van minilangoustine en rolletjes rauwe ganzenlever met geglaceerde witte ui, platte peterselie en tartuffo. Ook in dit lichte en smakelijk gerecht waren de ingrediĆ«nten met eerbied benaderd. Puur koken, dat is Diederiks sterke kant! Nummer drie was eend, met succulent, rosĆ© gebraden vlees, krokant gewokte groenten, mousse van gember en room, aardappelpuree met Chinese bieslook, een dotje wasabi en een licht sausje van vleesjus en gembernat. Aan de andere kant van de tafel verscheen zeebaars, op de huid gebakken en opgediend met broccolipuree en schelpdieren in groene saus en ook hier was tevreden geknor te horen. Perziken, koud tot pap geweekt in wit bier, en sorbet van citroen en citroenkuid, vormden het bitterzure nagerecht. Ondanks de foutjes, kwamen wij redelijk tevreden buiten. Diederik heeft talent en wij hopen dat de combinatie moeder/zoon werkt.

Restaurant De Gustatie: Sint-Truidersteenweg 412, 3840 Hoepertingen-Borgloon, 012 45 89 99. Dinsdag en Woensdag gesloten. E-mail:

DeGustatie@leweb.be Zakenlunch: 30 euro, Menu van de Chef 48 euro (met wijnen 66 euro), degustatiemenu met wijnen 49 euro.

Categorie: gastronomisch restaurant.

BEOORDELING

Keuken: 6,5/10

Sfeer: 6,5/10

Service: 6,5/10

Prijs/kwaliteit: 6,5/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content