Voor een gezonde en uiterst goedkope, gevarieerde Egyptische en Libanese hapjesmaaltijd zijn er de ‘mezze’ van restaurant Pyramides.

PIETER VAN DOVEREN – FOTO JAN CAUDRON

Durvers worden beloond: in het schemerige en een beetje geheimzinnige eethuis Les Pyramides zitten donkere mannen en oosterse vrouwen aan lange tafels. Er klinkt dromerige muziek en in de weekends is het middenpad de catwalk van een buikdanseres. Ook zonder de buikdanseres is het feest in Les Pyramides, want voor 25 euro per persoon bestel je er mezze complet en verschijnen er dertien verschillende warme en koude bereidingen op tafel.

De Egyptische en Libanese keukens hebben veel gemeen: ze zijn beide smakelijk en heilzaam en zijn beide, ten onrechte, niet erkend als ‘grote keukens van de wereld’. De Arabische culinaire tradities vormen de basis van deze gevarieerde keukens. Gekruide oliën en citroensap worden alom gebruikt als marinades en dressings. Kwark vervangt room en lamsvlees vervangt varkensvlees dat wordt afgewezen. Andere veel voorkomende ingrediënten zijn: rauwkost, groenten en grillades van lamsvlees en kwartels. Beide keukens zijn door de geschiedenis heen beïnvloed door vele volkeren, onder wie de Palestijnen, die gedroogd fruit brachten, Irakezen die zorgden voor dadels, Armeniërs die rundvlees meebrachten, Italianen met deegwaren in hun bagage, Iraniërs met zaden van granaatappels en Fransen met wijn en azijn.

Het Egyptisch-Libanees restaurant Les Pyramides is sinds 1989 te vinden in de nabijheid van het Brusselse Flageyplein. Het familiebedrijf, waar vader en moeder Mansour aan het fornuis staan, en zoon Atif de gang van zaken in de eetzaal onder zijn beheer heeft, verhuisde enkele jaren geleden naar een grotere locatie aan de andere kant van de straat. De nieuwe Pyramides heeft zijn onderkomen in de voormalige sportclub van Jean Claude Van Damme. De grote ruimte werd met bescheiden middelen ingericht tot restaurant: op de muren prijken geen posters van bodybuilders meer maar afbeeldingen van Egyptische historische figuren, en het ruikt er al lang niet meer naar bezwete spierbundels maar wel naar oosterse kruiden en specerijen.

Wij dronken als aperitief een glaasje arak, Libanese anijsdrank en bestelden mezze. De oosterse tapas werden in twee etappes opgediend: de koude gerechten eerst en even later de warme bereidingen. Wij genoten van hummus (kikkererwtenpuree met sesamolie en citroensap), salatait laban zabadi (salade van joghurt met komkommer), ful medames (oosterse gekookte bonen, het oudste Egyptische gerecht, ook gegeten als ontbijt), babaghanoush (puree van aubergine met sesamolie), falafel of bonenballen met witte saus op basis van sesamolie, labne van kwark met knoflook, moutabbal van gebrande aubergine, tabbouleh van platte peterselie, ui en bulgur (geplet en getoast graan), kippenlevers, koftamechoui van gehakt met peterselie en ui, warak inab bil lahma (met vlees gevuld wijnblad), in deeg verpakte spinazie, en, op speciaal verzoek, heerlijke kebbe nahey van rauw lamsgehakt, aangemaakt met gebroken graan, knoflook en paprika. Naar westerse gewoonte dronken wij wijn bij het eten. De keuze ging naar een rode, Marokkaanse Boulaouane, een brute, zonnige wijn, die zich goed op zijn plaats voelde naast de gekruide gerechten.

In Les Pyramides heeft men het goed voor met de bezoekers: dat merk je aan de kwaliteit en de prijzen, die in al die jaren dat het eethuis bestaat nauwelijks veranderden.

Les Pyramides: Steenweg naar Elsene 298, 1050 Brussel, 02 644 03 55. Banketzaal en traiteurdienst. Open van 18 tot 24 uur (weekends tot 01 uur). Maandag gesloten.

Categorie: uitheems.

Beoordeling:

Keuken: 7/10

Sfeer: 6/10

Decor: 6/10

Service: 7/10

Prijs/kwaliteit: 9/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content