Lust en luxe in Poperinge, waar Bert Recour hotel-restaurant Pegasus opende: de jonge kok kookt licht en natuurlijk en laat in de keuken olijfolie regeren.

PIETER VAN DOVEREN – FOTO JAN CAUDRON

Slonzige eetcafés, amicale bistro’s, lawaaierige brasserieën: in tijden dat men massaal kiest voor relaxed tafelen, opent dit soort horecazaken bij bosjes. Maar een nieuw groot klasserestaurant waar je feestelijk en elegant op niveau dineert, dat is in deze magere tijden een zeldzaamheid. In Poperinge gebeurt echter iets moois. Pegasus is te vinden op de hoek van de Paardemarkt en de Guido Gezellestraat en is aan de buitenkant te herkennen aan het bronzen beeld van Pegasus, gemaakt door kunstenaar Luc Coomans. Het restaurant met bijbehorend hotel heeft zijn onderkomen in een geklasseerde achttiende-eeuwse patriciërswoning. Het privé-paleisje van een tabakshandelaar kreeg een somptueuze inrichting aangemeten, waarbij beschermde historische elementen, zoals vloeren van groene Villeroy&Boch-tegels, door inrichter Pieter Porters werden gecombineerd met comfortabele en romantische Engelse landelijkheid. Er is een weelderig gedecoreerd salon met Engels antiek, kristallen luchter, spiegels met gouden lijsten en wegzakcanapés. Het salon geeft uit op twee ruime en lichte eetvertrekken, waar groen de terugkomende kleur is op de lambriseringen, het meubilair van pitriet, de ruim gemeten tafelkleden en de bordranden. De elegante tuinambiance zorgt voor rust en ontspanning. Achter het gebouw is een uitgestrekte binnenplaats met in lijn gebonden lindenbomen en een terras met teakmeubilair. Het is duidelijk: hier werden kosten noch moeite gespaard. Het gaat er in Pegasus gedistingeerd aan toe: vraag je naar het toilet dan krijg je begeleiding. Het personeel waarschuwt onderweg hoffelijk voor het trapje naar beneden.

Baas en chef-kok is de 27 jaar jonge Bert Recour. Hij wordt financieel geruggensteund door vader. De kok werd gevormd in de beste eethuizen ( Bruneau, Karmeliet en Hof van Cleve) en gaat modern te werk. Bert Recour kookt natuurlijk en gebruikt liefst geen room en boter. De spijskaart is gevarieerd en de bereidingen staan vermeld volgens de ingrediënten waaruit ze werden samengesteld. De spijskaart krijgt steun van een boeiende internationale wijnkaart.

Wij kiezen voor het Exquis Menu en ervaren dit als een gunstkoopje (40 euro of 53 euro dranken inbegrepen). “Dit is een wachthapje”, zegt de ober, terwijl hij een bavarois van gazpacho, een zoet koekje en een slaatje met garnaal en kruidenpuree inzet. Het glas wordt gevuld met een Bouzeron Alligoté 2000, een correct gemaakte, hongerscherpende witte wijn met een mooi evenwicht tussen zuur, fruit en kruiden. Het eerste gerecht bestaat uit kalfscarpaccio, een zomers slaatje van groene boontjes en ganzenlever, vinaigrette van Griekse basilicum. Gerecht nummer twee is samengesteld uit blank visvlees van prachtig verse griet, afgedekt met korst van tuinkruiden, gebakken tatsoï-groenten en sabayon van polderaardappel en gerookte zalm. Opnieuw waren wij geestdriftig. Als tweede wijn is er een Puerta Palma, een heerlijke volle en warme Spaanse wijn gemaakt uit 80 procent tempranillo- en 20 procent carbernetdruif. Als derde gang is er rugfilet van tam konijn met potpourri van tarwe en groenten en rozemarijnsaus. Dit is het minst boeiende gerecht, misschien omdat het konijnenvlees te weinig heeft te vertellen om zo natuurlijk (lees: ongekruid) op tafel te komen. Als creatief nagerecht is er ’tartaar’ van gehakte aardbeien, ‘milkshake’ van rabarber en engelwortel en ijs van citroengeranium.

Bert Recour zet met Pegasus en zijn elegant gepresenteerde, lichte en smakelijke bereidingen en royaal geschonken kwaliteitswijnen Poperinge op de culinaire wereldkaart.

Pegasus: Guido Gazellestraat 7, 8970 Poperinge, 057 33 57 25.

www.pegasusrecour.be, info@pegasusrecour.be Zondagavond en Maandag gesloten. Lunch 28 euro (35 euro met aangepaste wijnen). Overdekte garage. Acht hotelkamers, van 125 euro tot 325 euro. Arrangementen op aanvraag.

Categorie: Gastronomisch restaurant

Beoordeling:

Keuken: 8/10

Decor: 8/10

Sfeer: 7/10

Service: 7/10

Prijs/kwaliteit: 8/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content