De Fransman Julien Burlat en de Vlaamse Sophie Verbeke serveren in hun nieuwe, Antwerpse koepelrestaurant Dôme ‘de keuken van de waarheid’: lekker hoeft echt niet gecompliceerd te zijn!

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Wij hadden ons nog zo voorgenomen om niet meer achter de meute ’trendhoppers’ aan te hollen en zo hypes rond nieuw geopende eethuizen te voeden, en nu zitten wij in Dôme, een restaurant dat slechts enkele maanden open is. Als excuus voor de ontrouw aan onze voornemens zijn er de aanbevelingen van een goede vriend, een gastronoom van kaliber die als motto heeft: “Als er toch gegeten moet worden, kan je beter goed eten”. Dôme werd als café getekend en in 1893 gebouwd door Jos Bascourt, de architect die heel wat Antwerpse burgerpaleisjes uit het begin van vorige eeuw, onder meer aan de Cogels-Osylei, op zijn naam heeft staan. Dôme is een hoekhuis bij de spoorweg, opgebouwd uit baksteen met opgelegde voegen. Op het gelijkvloers is een koepelvormige gelagkamer met bewerkt plafond en een vloer in mozaïek van handgelegde steentjes. Het voormalige café heeft later nog dienst gedaan als wijkbureau van de politie, als naaischool en als winkel van tweedehandsmateriaal. Een Nederlandse projectontwikkelaar, die in de wijk Zurenborg brood ziet en op grote schaal renoveert, herstelde het leegstaande gebouw en gaf de koepelzaal haar oude glorie terug. Voor de sobere inrichting van het restaurant signeert architect Paul Wauters. Hij koos lichtblauw voor de koepel, een zachte kleur die ’s avonds verandert in grijs. Lichtblauw is ook de kleur van de stoffen op de tafels. Zitten doe je op tabakkleurige zetels, bekleed met donkerbruin leer. Het valt op hoe goed lichtblauw en donkerbruin het met elkaar kunnen vinden. De consequente kleurkeuze wordt onderbroken door op cruciale plaatsen een vaas met één bloem te plaatsen.

In de keuken van Dôme staat de onzichtbare Julien Burlat (28). Hij komt uit de Rhônestreek, ‘rijpte’ bij Pierre Gagnaire, Alain Ducasse en Bernard Pacaud en werd zeven jaar geleden ontdekt door de Vlaamse Sophie Verbeke en “eigenhandig ingevoerd”. Sophie studeerde voor handelsingenieur aan het Solvay-instituut en was tot voor kort werkzaam als commercieel medewerkster van couturekoning Dries Van Noten. De liefde voor Julien bracht Sophie in de horeca. Zij ontpopte zich als een innemende gastvrouw, die, vanuit een natuurlijke aanleg, mensen op een spontane manier, wars van stijfheid, op hun gemak weet te stellen. Julien leerde bij Bernard Pacaud in L’Ambroisie te koken volgens het ritme van de seizoenen. De kok presenteert een eigen versie van ‘de keuken van de waarheid’, waarbij hij de eigenheid van nobele producten respecteert door de ingrediënten zo min mogelijk te bewerken. Daardoor proeft een stuk kabeljauw in Dôme naar kabeljauw en niet naar pesto of andere overheersende omlijsting. De sausen zijn licht omdat er geen zware, ingekookte fonds aan te pas komen. Trekpleister is het aanpasbaar menu Carte Blanche (3 amuusjes, vijf verrassingsbereidingen: 55 euro zonder, 80 euro met aangepaste wijnen). Voor delicate eters is er een uiterst beknopte spijskaart, en hongerigen-met-haast schiet men tijdens het middaguur ter hulp met een lunchmenu (amuse-bouche, specialiteit van de dag, kaas of dessert, en koffie, 25 euro).

Wij werden onthaald op een hongerscherpende hap van verse, gemarineerde ansjovis met auberginekaviaar, krokant van filo en saus van tomaat en boter. Wij aten ‘koppig’ à la carte en kozen twee voorgerechten: gebakken paling, simpel en smakelijk gecombineerd met Marokkaanse komijnworteltjes (15 euro) en Provençaalse artisjokpoivrade met verse geitenkaas, raketsla, droogtomaten, pijnpitten en grote Italiaanse kappers (15 euro). Hoofdgerechten waren: perfect gebraden duif en zijn braadvocht, in twee gangen opgediend met aardappels en spekjes, sublieme prinsessenboontjes en cantharellen (25 euro) en in olijfolie aan de graat gebakken tarbot met mengeling van tuinbonen, erwten en jonge prei (32 euro). Om fris af te sluiten was er een Bellini van witte perziken in champagne met muntsnippers (8 euro).

Steve Bette, voorheen zaakvoerder van Grand Café Leroy, is de gepassioneerde sommelier van dienst. Hij koos een verrijkend wijnarrangement bij de gerechten: de gedegusteerde Portugese, Franse, Italiaanse en Duitse wijnen werden per glas geschonken en aangerekend, en tilden de bereidingen op. Wij kwamen geestdriftig buiten: in Dôme zoekt men raffinement in eenvoud!

Dôme: Grote Hondstraat 2, 2018 Antwerpen. 03 239 90 03. Maandag en dinsdagmiddag gesloten. e-mail:

info@domeweb.be.

Categerie: gastronomisch restaurant

BEOORDELING

Keuken: 8/10

Sfeer 8/10

Service 8/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Details over de beoordeling enz …

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content