PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON
...

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRONDe in Antwerpen geboren Peter Michaels was manager in een bedrijf voor diamantbenodigdheden. Acht jaar geleden begon hij in de horeca en nu is hij mede-eigenaar van Osteria al Doge en Osteria Laguna, twee upscale Venetiaanse eethuizen in Manhattan, en Markt, een Belgische brasserie in het meatpacking district van New York. Peter Michaels is met zijn 1,93 m lengte en de 1200 couverts, die hij gemiddeld per dag in New York bedient, letterlijk en figuurlijk, een grote jongen. Markt bezorgde Peter Michaels heel wat Belgische connecties en zo ontstond het idee om een wereldconcept uit een grootstad naar Antwerpen te exporteren. De formule moest inspelen op het nieuwe fast casual-eten, waarbij je voor relatief weinig geld snel en vrij gezond eten op je bord krijgt. Zo ontstond Lucy Chang met focus op Aziatisch eten met verse ingrediënten, opgediend in een theatraal decor dat is geïnspireerd op een Aziatische noodle shop als Chinese arbeiderskantine. Lucy Chang is duidelijk een schot in de roos, want vanaf de eerste dag loopt het storm.Wij kwamen, door omstandigheden en tegen onze gewoonte in, kort na de opening naar Lucy Chang en dan heb je eigenlijk niet het recht om te beoordelen. De baas was zo verstandig om eerst een week proef te draaien met kennissen en genodigden, maar daarmee is de zaak niet vrij van kinderziektes. Ook wanneer de onvolkomenheden zijn weggewerkt, dient de bezoeker zich blijvend te realiseren dat Chang geen fijnkostrestaurant is, maar wel een nieuwe, leuke vorm van fastfood als welkom alternatief voor hamburgers, vette pitta's en aanverwanten. Siane Sangkhaviloh is de chef-kok en Kllopastra (Klio) Suthatet de keukenconsultant. Siane ging in de leer in The Blue Elephant en Klio is een voormalige diamantverkoopster, die in haar Thaise eethuisje SweetLemon aan de Groenplaats liet proeven dat zij weet wat lekker is. De Engelstalige spijskaart vermeldt bereidingen uit Vietnam, Laos, Kanton, Maleisië en Thailand. Lucy Chang heeft aan de ingang een lage en lange bar, waar je als alleenstaande een snelle hap kan eten. Stoelen, muurbanken en tafels staan opgesteld over twee verdiepingen, die door een open trap met elkaar zijn verbonden. De ruimtes werden aangekleed door Craneau International Design, de firma van Will Erens met vestigingen in Londen en Barcelona. Het restaurant is een replica van een traditionele Zuidoost-Aziatische noodle shop voor arbeiders. In de schemerige ambiance met veel vaal hout, tafels met bruin pakpapier en oude turnmatten als muurkussens bedienen vriendelijke, jonge mensen. Hun elegante, blauw-olijfgroene kostuum is afgeleid van de gangbare Chinese werkkleding. De Aziatische koks zijn via de keukeningang zichtbaar en dat levert fraaie taferelen op. Wij bestelden een assortiment dim sum en Thaise vleessalade, die beiden in een oogwenk op tafel stonden. De dim sum (7,50 euro) kwamen uit de fabriek en waren niet lekker (inmiddels worden de stoomhapjes in huis gemaakt en schijnt de kwaliteit beter te zijn) en de salade van grove lappen rundvlees, wortel en kool was ook onaangenaam van smaak (11 euro). De hoofdgerechten vielen gelukkig beter uit: Pad Thai of rijstnoodles met sojascheuten en garnalen (10 euro) en Tom Ka Kai of kip in dikke saus van kokos en rode curry met het parfum van citroengras en vergezeld van een mandje lekkere kleefrijst uit Birma (8,50 euro). Alle voor- en hoofdgerechten vroegen om supplementaire kruiding! Om de mond te verfrissen was er nog verse ananas (4 euro). Lucy Chang, Asian Grocery and Noodle Shop: Marnixplaats 17, 2000 Antwerpen. 03 248 95 60. Dagelijks non-stop geopend van 12 tot 24 uur. Alleen contante betaling. Reservaties worden niet aangenomen. Keuken: 4/10Sfeer: 8/10Service: 7/10Prijs/kwaliteit: 6/10