Mohammed Slassi is een succesboy uit de Antwerpse horeca, Luc Dheedene verdeelt felbegeerde Italiaanse modemerken: zij sloegen de handen ineen en openden brasserie-restaurant National, de designkantine van de nieuwe Modenatie.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Hoewel het eethuizenaanbod in Antwerpen uitdijt, wordt het, vreemd genoeg, moeilijker om in de metropool iets convenabels op het bord te krijgen. Steeds meer koks doen maar wat, want voor de grote massa is de kwaliteit van het eten duidelijk ondergeschikt aan decor en ambiance.Voor heel wat trendsetters zijn locatie en inrichting van de nieuwe ‘wereldbrasserie’ National dé doorslaggevende argumenten om in de rij te staan voor een tafel en stoel. Plaats van gebeuren is niets minder dan het gelijkvloers van de nieuwe Modenatie, de groots opgevatte modemoskee die met hulp van de overheid werd opgetrokken om over zo’n 8000 vierkante meter, via een modemuseum, een modeschool en een modebibliotheek, te tonen wat Vlaanderen op het gebied van mode in zijn mars heeft.

Collega-restaurateurs zijn blijkbaar jaloers op het onmiddellijke succes van National en spreken smalend van een hype en hebben het over ‘een tweede Cargo-fiasco’. De toekomst zal het uitwijzen. In ieder geval heeft uitbater Mohammed Slassi ( Slas voor vrienden) laten zien dat hij het kan: hij beheert druk bezochte, modieuze Antwerpse restaurants als Table d’Anvers en Hippodroom. Stille vennoot Luc Dheedene heeft geen horeca-ervaring, maar is modekoopman van een hele trits Italiaanse merken met ronkende namen als Dolce&Gabbana en Moschino en bestuurt mee het Flanders Fashion Institute. Goede smaak begint bij een verzorgd voorkomen: daarom creëerde architect Vincent Van Duysen voor de inrichting van de monumentale eetzaal een strak en vernieuwend kleedje. In de rotonde-achtige ruimte met antracietkleur gekwaste muren valt het licht gul naar binnen. ’s Avonds schittert de imposante kroonluchter, komen er witte kleden op de dikke, houten tafelbladen en is de sfeer gedempter. In de rotonde zijn de tafeltjes in een krans opgesteld, waardoor er in het midden een dansvloerachtige ruimte vrij blijft. Vloeren, lambrisering en de g rand-hôtel-bar zijn van travertin. De zetels komen uit de collectie van Durlet en zijn gecombineerd met stoelen van eigen, gedeponeerd ontwerp. Het eetgebeuren sluit aan de achterkant aan op de expositieruimte van het museum en is multifunctioneel. In National kan je vanaf 8 uur terecht voor ontbijt, vanaf 12 uur voor de lunch en vanaf 18 uur voor het souper.

Zo’n restaurant smeekt om een modieuze keuken. Peter Colten kreeg de opdracht om moderne gerechten met Belgische producten te creëren. De chef-kok deed ervaring op in de Brugse Karmeliet en bij Londense goden als Marco Pierre White en Pierre Koffman. Naast klassiekers uit de Belgische keuken, zoals Luikse sla (10 euro), Noordzeetong belle meunière (23,50 euro) en à la minute bereide rundertartaar met frieten en sla (14,50 euro), is er ook keuze uit meer persoonlijke interpretaties, zoals leeggehaalde tomaat met handgepelde grijze garnalen, eitje, Rosemary-saus van M.-P.White (cocktailsaus zonder alcohol), coulis van tomaat en bintje (7,50 euro) of gegrilde kreeft met een risotto van saffraan (19,50 of 37 euro). Een hartenveroveraar uit Bangladesh in zwart-grijs habijt bracht ons naar een tafeltje aan de trap, vanwaar geluiden uit de ondergrondse keuken naar boven kwamen. Vooraf waren er garnaalkroketten met goudbruin jasje en plakkerige vulling, zoals het hoort opgediend met bros gefrituurde peterselie (11 euro). Aan de andere kant kwamen op de grill gebakken seizoengroenten met truffel- en olijfolie en een quenelle van auberginekaviaar (10 euro).

Voor wijnen onder de 25 euro is de keuze beperkt: het werd een La Riche Stellenbosch, een koppige Cabernet Sauvignon uit Zuid-Afrika (25 euro). Hoofdgerechten waren: gebakken ossenhaas met vlees van goede kwaliteit, seizoengroenten, prima bearnaise, bros gefrituurde uiringen en slappe frieten (20,50 euro) en een koninklijk stuk kabeljauw met persillade van verse kruiden, puree van prei en Nicola-aardappel, rijkelijk overgoten met champagnesabayon en gegratineerd (20 euro). Wij vonden het eten smakelijk doch te vetrijk, zeker voor een modekantine.

Brasserie-restaurant National: Modenatie, Nationalestraat 32, 2000 Antwerpen. 03-227 56 56.

www.brasserienational.be. Dagschotel 11 euro. Open van 8 tot 23 u. (vrijdag en zaterdag tot 24 u.).

Keuken: 6,5/10

Sfeer: 6,5/10

Service: 6,5/10

Prijs/kwaliteit: 5/10

Luc Dheedene en Hilde, echtgenote van Mohammed Slassi en medevennoot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content