Voor mensen van middelbare leeftijd die voorzichtig een beetje swingend en speciaal willen doen is er O'Kontreir. Sinds de komst van kok Philippe Van den Bulck (foto) wordt er in eetkringen over O'Kontreir gesproken. Philippe is 22 jaar. Op die leeftijd stond je tien jaar geleden onder aan de ladder, wat betekende dat je hooguit de groenten mocht schoonmaken. Tegenwoordig is dat anders: Philippe kreeg een gedegen opleiding aan de koksschool Ter Duinen en beweert bij de Spaanse keukenpaus van El Bulli en in Le Cirque in New York g...

Voor mensen van middelbare leeftijd die voorzichtig een beetje swingend en speciaal willen doen is er O'Kontreir. Sinds de komst van kok Philippe Van den Bulck (foto) wordt er in eetkringen over O'Kontreir gesproken. Philippe is 22 jaar. Op die leeftijd stond je tien jaar geleden onder aan de ladder, wat betekende dat je hooguit de groenten mocht schoonmaken. Tegenwoordig is dat anders: Philippe kreeg een gedegen opleiding aan de koksschool Ter Duinen en beweert bij de Spaanse keukenpaus van El Bulli en in Le Cirque in New York gewerkt te hebben. Terug in België ontfermde Hilde Lenaerts zich over de jonge wereldkok. Hilde is samen met Reginald Bouw eigenaar van het restaurant O'Kontreir. Hilde is de chef-kok en omdat zij autodidact is, bestond er een reëel gevaar dat zij vast zou lopen. De frisse ideeën van Philippe gaven het restaurant een tweede jeugd. O'Kontreir opende vijf jaar gelegen in de Antwerpse Lamorinièrestraat. Uit plaatsgebrek verhuisden potten en pannen drie jaar later naar een ruimer pand om de hoek. De nieuwe O'Kontreir gaat schuil achter een façade van staal met uitgeponst logo. Binnen wacht een intiem en comfortabel lounge-interieur. Grijs is de terugkomende kleur, op de met kalkverf beschilderde muren, de glanzende betonvloer en het hemd van de ober. Discotheekverlichting en cool music brengen de gepaste sfeer om ontspannen te tafelen. Wij kwamen 's avonds en waren blijkbaar te vroeg, want het meeste volk stroomde binnen toen wij aan het nagerecht zaten. De spijskaart vertelt dat men hier met bekende producten onbekende dingen doet. De Belgische keuken wordt opnieuw uitgevonden in bereidingen als beuling met ravioli van rode kool (9,79 euro) of gegratineerd torentje van ham en gestoofd witloof in een bouillon van pata negra-ham en mosterdolie (650 fr./16,11 euro). Wij lieten ons verleiden door 'huisbereide garnaalkroketten', correct van kwaliteit en, om origineel te zijn, opgediend in een krans van cocktailsaus (12,27 euro) en carpaccio van kabeljauw, rauw op het bord gebracht met pancetta, witloofsalade en pindavinaigrette (9,79 euro). Wij vonden de combinatie niet geslaagd en de smaak flauw. Bovendien waren alle ingrediënten samen op het bord opgewarmd, waardoor wij de schellen vis van het bord moesten krabben. Hoofdgerechten waren: 'Waanzinnige spareribs', wat stond voor een royale panfluit gekarameliseerde en goed gekruide varkensribbetjes met sappig vlees, geserveerd met een wig ananas, Vietnamsaus met tomaat, looksaus en frieten, die slap, vet en bruin waren (16,11 euro). In de pan dichtgeschroeide filet van wilde eend kreeg het gezelschap van krokant van zoete aardappel en braambes en een slaatje met vijgen en amandel, vreemd genoeg zonder dressing (19,71 euro). In warm frituurdeeg verpakte ijspraline op troon van verloren brood in appelroom en kaneelschuim veranderde na twee happen in frituurpap (8,06 euro). Wij vonden de maaltijd origineel maar waren het lang niet altijd eens met de behandeling van de overigens correcte producten en met de combinatie van smaken. Misschien hebben wij nog iets te leren? O'Kontreir: Isabellalei 145, 2018 Antwerpen. Tel. 03-281 39 76. www.okontreir.com Zaterdagmiddag, zondagmiddag en dinsdag gesloten.