Het anderhalve eeuw oude landgoed staat er met de verveloze gevel Italiaans-slordig bij te midden van een park, waar de natuur baas is over de mens. De eendenvijver is een deken van kroos en de stokoude bomen hebben moeite om zich recht te houden. Het plukje verwilderde natuur geeft uit op een weide met geiten. Dit idyllische tafereel ontrolt zich op een steenworp van de snelweg Antwerpen-Brussel. Het waren Pascale en Patrick Van Campen (blonde man op de foto) en hun vennoot Dirk Nackaerts die zich ontfermden over het verpauperde landhuis. Het huis-van-een-heer-van-stand k...

Het anderhalve eeuw oude landgoed staat er met de verveloze gevel Italiaans-slordig bij te midden van een park, waar de natuur baas is over de mens. De eendenvijver is een deken van kroos en de stokoude bomen hebben moeite om zich recht te houden. Het plukje verwilderde natuur geeft uit op een weide met geiten. Dit idyllische tafereel ontrolt zich op een steenworp van de snelweg Antwerpen-Brussel. Het waren Pascale en Patrick Van Campen (blonde man op de foto) en hun vennoot Dirk Nackaerts die zich ontfermden over het verpauperde landhuis. Het huis-van-een-heer-van-stand kreeg een nieuwe bestemming als café-restaurant. De naam Baron Van Zon komt van een vrolijk familielid uit het Antwerpse poppentheater Van Campen. De ruimtes werden met smaak heringericht en om het verleden zoveel mogelijk te laten spreken, hield men de aankleding sober en liet men nogal wat bij het oude. Aan de linkerkant van de ingang is een ruime gelagzaal, waar een oude cafétoog de centrale plaats inneemt. Het bruine decor dient regelmatig als achtergrond voor kleinkunstvertoningen. Rechts is een barokke eetzaal, met in warme auberginekleur gekalkte muren vol fluwelige vochtvlekken. Majestueuze deuren, marmeren schouwen, vloeren van brede planken, geornamenteerde plafonds en feestelijke luchters creëren de gepaste sfeer om uitgelaten te tafelen. Boven aan de trap, op de eerste verdieping, is de kinderkamer en in de achtertuin wacht een lommerrijk terras tot de zomer weer terug is. Wij kozen voor de magische eetzaal, waar het er op een doordeweekse avond geanimeerd aan toeging. In café en restaurant presenteert exotisch personeel dezelfde spijskaart. Specialiteiten zijn: steak haché van op bestelling gemalen rundvlees (525 fr./13,01 euro), koninginnenhapje (485 fr./12,02 euro) en zeevruchtenschotel met warme en koude bereidingen (1050 fr./26,03 euro). Onze keuze ging naar ganzenleverterrine en die was van prima kwaliteit en vergezeld van vijgenchutney en zwartverbrande toast (595 fr./1475 euro). Aan de overkant verscheen een heet bord met geitenkaas, komkommer en salade, die allemaal in één keer opgewarmd waren (355 fr./8,80 euro). Het hoofdgerecht stond geafficheerd als Risotto van bospaddestoelen met krokant gebakken kalfszwezeriken (780 fr./19,34 euro). Het bleek een vormtaartje van versmolten rijst en bospaddestoelen met kalfszwezerik, die niet krokant was en bovendien slecht was schoongemaakt. Het tafelgezelschap vroeg Balletjes in tomatensaus op mamma's wijze, maar de ober weigerde omdat dit gerecht voor kinderen was bestemd. Dus kwam er jonge kabeljauw, van prima kwaliteit, opgediend onder kruidenkorst met grofgeplette aardappel en geparfumeerd met citroen (665 fr./16,48 euro). Deze wisselvallige maaltijd werd afgesloten met twee lekkere nagerechtjes: gestoofde Jonagold met peperkoek en vanille-ijs en soufflé van bittere chocolade met marsepeinijs (beide 290 fr./7,79 euro). Café-restaurant Baron Van Zon: Mechelsesteenweg 21, 2811 Hombeek. Tel. 015-43 58 50. Van dinsdag t/m zondag van 12 tot 14.30 en van 18 tot 22 u. Het café is open tot na middernacht. Lunchmenu van twee gangen op werkdagen: 485 fr./12,02 euro. Op 6 december: optreden Rony Verbist, sopraansax en accordeon.