Jean Vandenberghe en Pedro Dewilde presenteren de Olijfboom: een wijnrestaurant, waar alles net iets anders is.

Het centrum van Veurne ligt er op een doordeweekse herfstavond uiterst rustig bij. Er is zelfs plaats voor de auto op de markt, zo kan nog snel een vleugje van het historische verleden worden opgesnoven voordat we honderd meter verder, in de Noordstraat, het trapje beklimmen dat ons in de Olijfboom brengt. Binnen wacht een artistieke eetzaal: aan de oranjegele muren hangen kleurrijke schilderijen van Joel de Rore en er zijn ook beeldhouwwerken van Eddy Walraeye: beide kunstenaars zijn huisvrienden. Overal waar je kijkt, staan en liggen flessen wijn en sterke drank: alcohol speelt hier duidelijk een belangrijke rol. Het meubilair bestaat uit smeedijzeren tuinstoelen en tafels met in psychedelisch vlekmotief geschilderde bladen. Op elke tafel ligt een lapje groene stof en staan een fles olijfolie en een kom met grissini. In Olijfboom gaat het er losjes aan toe: daar zorgt het spontane optreden van chef-kok Jean Vandenberghe (met bril) voor. Hij staat in zwart T-shirt met voorgeknoopte kreeftenschort in het hogergelegen achterhuis achter de bar te kokkerellen en komt tussendoor aan tafel bij vriend en onbekende babbelen. Compagnon is Pedro Dewilde (vooraan op de foto): hij staat in voor de bediening en is meer introvert. De Olijfboom is geliefd bij menig lokaal zakenman en zelfstandige, maar ook bij rustige genieters met een tweede verblijf aan de kust. De fans komen voor de eerlijke en royale keuken en voor een goed glas wijn. Jean Vandenberghe liep koksschool in Koksijde, volgde een wijncursus aan de wijnuniversiteit van Bordeaux en ging aan de slag in de bediening in Franse en Brusselse sterrenhuizen. Om het contact met de klant niet te verliezen, koos hij in de Olijfboom voor een open formule. Kreeft in verschillende uitvoeringen is de grote specialiteit (830 fr./20,58 euro voor een halve, 1530 fr./37,93 euro voor een hele). Wijnliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken: de Olijfboom kan prat gaan op een wijnboek met meer dan 450 referenties. Ook nieuwe wijnlanden zijn goed vertegenwoordigd. Het indrukwekkend wijnaanbod is aangevuld met een ruim assortiment cognac, armagnac, calvados en whisky. De voorgestelde fles, een Fox Wood, shiraz Minervois 1999 (980 fr.), gemaakt door de Australiër Michael Geundry, wist te behagen. Pedro zet echter de aangebroken fles ver weg op een diensttafel en daarmee bewijst hij niemand een dienst. Wil je muggenziften, dan kan je het nog hebben over het doffe geklap van de frigodeur: telkens als die toeklapt, krijgen wij het gevoel dat Ieper en omgeving opnieuw worden gebombardeerd.

Wij proefden van: een wild gecomponeerde smakelijke sla met gebakken varkenshersens en tartaarsaus (420 fr./10,47 euro) en lekkere garnaalkroketten met iets te dikke korst, opgediend met krokant groen (400 fr./9,92 euro). Hoofdgerechten waren: drie superverse, in de boter gebakken zeetongetjes met correcte frieten en salade (850 fr./21,01 euro) en een malse contrefilet met frieten, prima bearnaise en sterkers (695 fr./17,23 euro). De porties waren zo royaal, dat er geen ruimte meer over was voor een nagerecht.

Olijfboom: Noordstraat 3, 8630 Veurne. Tel. 058-31 70 77. Menu: 845 fr./20,95 euro, kreeftmenu 1695 fr./42,02 euro. Buiten het seizoen gesloten op zondag en maandag. XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content