De Waalse Anne Sophie en de Fransman Damien Herbay namen in Tienen DeNieuwe Mene over en vallen op door hun traditioneel Franse aanpak.

Ter gelegenheid van de heropening van De Nieuwe Mene kregen wij de spijskaart toegestuurd. Dat was in de maand mei. De vermelde bereidingen brachten ons het water in de mond en we legden de kaart opzij voor de dag dat wij in de buurt zouden zijn. Die gelegenheid deed zich enkele maanden later voor: wij waren bij Tienen en daar zijn de mogelijkheden om lekker te eten eerder beperkt. Dus op naar De Nieuwe Mene. Het restaurant is te vinden in het centrum en werd, na drie jaar sluiting, heropend door een jong duo. Aan het fornuis staat Damien Herbay. Zijn in het Frans opgestelde brief, die de opgestuurde spijskaart en de aankondiging van de opening van ‘un nouveau restaurant français‘ begeleidde, vertelt dat Damien in Vouziers bij Reims werd geboren, koksschool volgde in Chalon en aan de slag ging in bekende eethuizen, zoals La Table des Guilloux in het Luxemburgse Schouweiler en in Les Forges du Pont d’Oye in Habay-la-Neuve. Damien leerde er de knepen van het vak. Anne Sophie ontvangt, en was eerder directiesecretaresse in Les Forges. Ze is nog niet helemaal bevrijd van de bureau-look en de bureau-etiketten en ook het Nederlands vlot niet echt.

Het was rustig in De Mene toen wij er waren, en wij hadden alle tijd om ons te vergapen aan de inrichting van het 17de-eeuwse pand. Het historisch gedeelte, met balkenplafond, manshoge schouw en een eiken trap met gebeeldhouwde leuning, heeft vloeren met marmermozaïek en muren omlijst door weelderige, driedimensionele stillevens van korenhalmen en druiventrossen. Het geheel wordt bewaakt door een gesculpteerde plafondengel en begeleid door oubollige operettes. Kitsch of feestelijke chic: de bezoeker mag het op zijn manier interpreteren. Op het bord kwamen twee voorgerechten: in doek bereide ganzenleverterrine met merg van amandelboter, opgediend met heldere gelei van groene appel, noten en getoast briochebrood (580 fr./14,38 euro) en in krokant brickblad verpakte langoustines met tomatencoulis, twee quenelles van avocadomousse en een grote hoeveelheid zuur aangemaakte gemengde salade (660 fr./16,36 euro). De terrine was in orde, maar de tere langoustines gingen verloren in de begeleiding. Perfect gegaarde duif uit cocotte kreeg het gezelschap van minigroenten, rozet van plakjes aardappel en een jus opgewerkt met truffelsap (880 fr./21,87 euro). Filet de boeuf Rossini kreeg, zoals het hoorde, een pet van gebakken ganzenlever en werd opgediend met lintspaghetti en een met boter opgewerkte kalfsjus (890 fr.). De twee bereidingen deden de kwaliteiten van de sappige, donkergekleurde Domaine Le Fort, Côtes de Malepère ’98, van D. Pagès (960 fr./23,79 euro) tot hun recht komen. Wat ontbrak was een kommetje warm water om de vingers te wassen na het kluiven van de duivenboutjes en wat groenten voor naast het rundvlees. Wij kwamen gematigd enthousiast buiten omdat wij gezelligheid misten en van deze jonge mensen eigenlijk een lichtere en meer inventieve keuken hadden verwacht.

De Nieuwe Mene: Broekstraat 9, 3200 Tienen. Tel. 016-76 05 81. Lunch 890 fr./22,06 euro, ontdekkingsmenu 1200 fr./29,75 euro en menu saveur 1800 fr./44,62 euro. Zaterdagmiddag en dinsdag gesloten. XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content