Corine Ceulemans en chef-kok Didier Sandrin brengen in het knusse eethuisje Bleu de Toi een ode aan het bintje.

Ze waren oorspronkelijk met drie vrienden om de anti-brasserie Bleu de Toi in 1992 op te starten. Het eethuisje was door de jeugdige aanpak, het ontwapenend-knusse decor en de pretentieloze keuken, gekoppeld aan betaalbare prijzen, een schot in de roos. Negen jaar later is men er nog altijd trouw aan de basisformule. De prijzen zijn wat aangekomen, doch blijkbaar niet te veel, want Bleu de Toi heeft nog evenveel succes.

Van het oorspronkelijke trio is Corine Ceulemans overgebleven. Zij studeerde af aan de hotelschool en begon haar carrière in de drukke Brusselse brasserie Quincaillerie. Omdat er een baby op komst is, is zij tegenwoordig slechts halve dagen aanwezig. Corine wordt geassisteerd door Veronique Van Buggenhout, een vroegere collega uit de Quincaillerie.

Bleu de Toi ligt in het verlengde van de Rollebeekstraat op een paar stappen van de Brusselse Zavel. Het huisje werd indertijd eigenhandig opgeknapt. Bij de herinrichting werd vertrokken van een fles Tynant Original Springwater. Het kobaltblauw was in die tijd nieuw en is ook nu nog een van de terugkomende kleuren in het prettige interieur. Bleu de Toi heeft muren van bruut afgekapte baksteen, de stoelen dragen jurkjes en op de met zorg gedekte tafels ligt een strook stof. Je kunt kiezen tussen de gelijkvloerse of de eerste verdieping. De vertrekken bovenaan de steile trap geven aan de achterkant uit op een paradijselijk terras, vanwaar je uitkijkt over de omgeving.

De Fransman Didier Sandrin is de chef-kok. Hij borduurt verder op het typische repertoire van Bleu de Toi, dat is opgebouwd uit veertien bereidingen met gevulde bintjes en negen bereidingen met verse Canadese kreeft. Die klassiekers worden aangevuld met seizoengebonden suggesties uit de Belgisch-Franse keuken. Didier geeft zijn bereidingen een extra dimensie door exotische kruiden en specerijen te gebruiken. Succesnummers zijn: Florentine of gepocheerd ei met spinazie, gerookte zalm en gruyerecrème in ovenpotje (390 fr./9,66 euro), bintje gevuld met halve gegrilde kreeft en gewelde botersaus (880 fr./21,81 euro), halve kreeft met Indische curry en witte truffelolie (900 fr./22,31 euro), nougat Bleu de Toi met exotisch fruit, oranjebloemparfum en zelfgedraaid ijs (280 fr./6,94 euro). De met de hand geschreven spijskaart wordt aangevuld met een wereldwijnkaart waarop een honderdtal referenties staan met een ruime keuze aan flesjes onder de 1000 frank.

Wij kwamen op een doordeweekse avond, kregen een plaatsje toegewezen onder het stoffen plafond op de eerste verdieping en lieten de glazen vullen met een Château Maine Pascaud, een eerlijke en elegante Premières Côtes de Bordeaux, vieilles vignes, cuvée André ’98 (890 fr./22,06 euro). Het was de eerste dag van een nieuwe suggestiekaart, waardoor wij wat moesten wachten op de voorgerechten. Ravioli met slakken en konijn in saliesaus (490 fr./12,15 euro) en op een blauwglazen bord geserveerde scampi’s op spies, vergezeld van sojascheuten, plakjes oninteressant sterfruit en een exotisch sausje van soja en honing (490 fr./12,14 euro) stemden ons redelijk tevreden.

Hoofdgerechten waren: ovenbintje in veldkleed gevuld met grijze garnalen en afgetopt met gewelde botersaus (595 fr./14,74 euro) en zeewolf verpakt in bananenblad met pikante saus van kokos en rode curry, met rijst (720 fr./17,84 euro). Ook daarover waren wij niet ontevreden.

Bleu de Toi: Cellebroerstraat 73, 1000 Brussel. Tel. 02-502 43 71. Lunch van drie gangen 595 fr./14,75 euro, menu drie gangen 1008 fr./25 euro. Reserveren is aangeraden. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag. www.europictures.com/bleu XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling van ……

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content