M arcus de Fierland amuseerde zich in het Brusselse nachtleven door onder de naam Bash club privé in het jetsetcircuit themafeesten te organiseren. Overdag was deze burgerlijk ingenieur van Afrikaans-Belgische origine ondernemer, en leidde hij een exportfirma en een bedrijf voor elektronisch archiveren van documenten. Zijn feestjes waren gewild, maar Marcus begon genoeg te krijgen van de late uurtjes en oordeelde dat een loungerestaurant, uitgebaat als privé-salon, een rustiger manier was om de beautiful people te ontvangen. Zo ontstond de Crobar, ondergebracht in het vroegere restaurant ...

M arcus de Fierland amuseerde zich in het Brusselse nachtleven door onder de naam Bash club privé in het jetsetcircuit themafeesten te organiseren. Overdag was deze burgerlijk ingenieur van Afrikaans-Belgische origine ondernemer, en leidde hij een exportfirma en een bedrijf voor elektronisch archiveren van documenten. Zijn feestjes waren gewild, maar Marcus begon genoeg te krijgen van de late uurtjes en oordeelde dat een loungerestaurant, uitgebaat als privé-salon, een rustiger manier was om de beautiful people te ontvangen. Zo ontstond de Crobar, ondergebracht in het vroegere restaurant Bacchanales. Wij werden meegesleurd door kennissen, glipten langs de portier en een autoparkeerder, werden gedropt aan de lange gastentafel onder de erker en waren warm omringd door vrienden-van-één-avond. Rond ons bevond zich een intieme groep yuppies en trendy hiphoppers, die met een society-gevoel in de maag kwamen loungen. Overdag is de sfeer anders en voelen keurige ambtenaren en eurocraten zich aangetrokken door de bijzondere inrichting (een kruising tussen barok en Starck). Tussen het gemoedelijke gekakel door bewonderden wij het vernieuwde interieur. De Italiaanse designer Sylvio Marchese creëerde drie verschillende ambiances: beneden aan de ingang is er de blue room met loungezetels, in het verlengde is de rode ruimte met gecapitonneerde muren, en halverwege de trap is de exotische ruimte waar Afrikaans op een verrassende manier met roestvrijstaal wordt gemengd. Het geheel is verbonden door smeedijzeren balustrades en een historische bakstenen muur. De muziekkeuze is afgestemd op de omgeving en de mooie mensen, en wil je het 'muzikale behangsel' meenemen naar huis, dan is er binnenkort een dubbele verzamel-cd, die wereldwijd wordt gelanceerd door EMI. De spijskaart vertelt dat er hier aan fooding wordt gedaan en dat betekent 'eten met gevoel'. In de keuken staat Michel Sansen, die een gedegen opleiding kreeg in Brusselse eethuizen als Le Surcouf, Le Duc d'Arenberg en Traiteur Felix. Hij voelt zich tegenwoordig aangetrokken tot de fusion kitchen. Michel Sansen wordt bijgestaan door een banketbakker, die werkte bij Fouchon in Parijs en Wittamer in Brussel. Voor de wijn zorgt de Parijse sommelier Thierry Sanchez. Op zijn aanraden werd ons glas gevuld met een innemende, aromatische Spaanse Bajoz Crianza, Torro '99 (875 fr./21,69 euro). Er verschenen diverse vermakelijke en smakelijke bereidingen aan onze tafel, waarvan in teamverband werd geproefd: zomerse carpaccio van eendenborst met slavinaigrette (390 fr./9,67 euro), delicate ganzenleverterrine met uienconfituur en briochebrood (480 fr./11,90 euro), plakjes kalkoenborst met koriander en aromaten (450 fr./11,16 euro), saladine van kwartel en ganzenlever met mangovinaigrette (525 fr./13,01 euro), exotische eendenborst met zes kruiden, honingsaus, gember en limoen (590 fr./14,63 euro) en minute de boeuf met raketsla en parmezaankaas (480 fr./11,90 euro). Om af te sluiten was er prima dame blanche van in huis gedraaid ouderwets ijs en gesmolten chocolade (250 fr./6,20 euro). Crobar: Leuvensesteenweg 62, 1210 Brussel. Tel. 02-218 14 44. e-mail: lecrobar@yahoo.fr Bar & food: 's middags, van maandag tot vrijdag van 12 tot 15 u.; 's avonds, van dinsdag tot zaterdag van 20.30 tot 01 u.; club: donderdag, vrijdag en zaterdag tot 03 u. Menu: 1200 fr./29,75 euro. XXX (drie koksmutsjes)