Als bootvluchteling uit Vietnam belandde de jonge Chinees Ly Che Guong in België. Hij was zeventien jaar en vond hier zijn tweede moeder in Alice Van Driessche. Die stimuleerde Ly Che Guong om zich in te schrijven aan de koksschool Ter Groene Poorte in Brugge en hielp hem aan een stageplaats in het vermaarde gastronomische, Gentse eethuis Apicius. Ly Che Guong heeft daar drie jaar lang in de weekends naast Willy Slawinsky gestaan en is daarna in zowat alle toprestaurants van ons land gaan werken ( Bruneau, Romeyer, Eddie ...

Als bootvluchteling uit Vietnam belandde de jonge Chinees Ly Che Guong in België. Hij was zeventien jaar en vond hier zijn tweede moeder in Alice Van Driessche. Die stimuleerde Ly Che Guong om zich in te schrijven aan de koksschool Ter Groene Poorte in Brugge en hielp hem aan een stageplaats in het vermaarde gastronomische, Gentse eethuis Apicius. Ly Che Guong heeft daar drie jaar lang in de weekends naast Willy Slawinsky gestaan en is daarna in zowat alle toprestaurants van ons land gaan werken ( Bruneau, Romeyer, Eddie Van Maele, Comme chez Soi enz.). Een betere opleiding kan een jonge kok zich nauwelijks indenken. Met steun van zijn Belgische ouders heeft Ly Che Guong het Gentse restaurant Le Sommelier overgenomen en is daar voor zichzelf begonnen. Wegens de ligging buiten het centrum werd het eethuis echter onregelmatig bezocht. Om op een meer constante manier te kunnen werken met optimaal verse producten verhuisde Ly Che Guong potten en pannen naar een huis met 16de-eeuwse stenen gevel in de vroegere volksbuurt het Patershol. De nieuwe zaak kreeg de naam De Drie Biggetjes mee, wat minder pretentieus klinkt dan Le Sommelier. De drempel kwam in het nieuwe restaurant een flink stuk lager te liggen: De Drie Biggetjes kreeg een vriendelijk ogende, romantisch-landelijke inrichting in warme kleuren en biedt de mogelijkheid om voor een redelijke prijs lekker te eten. Er is reeds een minilunch met keuze uit een vis- of vleesgerecht en een variatie aan groenten voor 550 fr./13,6 euro. Voor echte eters is er het suggestiekeuzemenu van drie gangen (1010 fr./25 euro). Het zijn koopjes wanneer men zich realiseert wat voor een superopleiding de chef-kok kreeg! A la carte eten kan ook: de spijskaart vermeldt een bescheiden keuze aan Franse gerechten met hier en daar een exotisch tintje. Het enige dat overbleef uit de tijd van Le Sommelier is de collectie dure flessen op de wijnkaart. Wij zochten een alternatief en belandden bij een Penfolds Rawson's-Retreat, Bin uit het zuidoosten van Australië (840 fr./20,82 euro). Deze rode wijn met weelderige impressies van rijpe bessen en eik is een typisch product van mensenhanden, handig gemaakt volgens moderne technieken, waarbij de eigenheid van de grond en het klimaat op de achtergrond komen. Wij werden geholpen door een schooljufachtige kordate gastvrouw en betaalden 50 fr./1,24 euro voor een lekker amuusje van zalm en rivierkreeftjes. Onze keuze viel vervolgens op het suggestiemenu (1010 fr./25 euro), dat opende met gebakken tarbot met asperges en een gewelde botersaus met zure room, saffraan, peterselie en bieslook. "Heel smakelijk", zeiden wij in koor. Bij de hoofdgerechten viel tamme-eendenborst met aardappelgratin, Japanse nashipeer en rabarber in de smaak en moesten wij wennen aan kleur en vorm van het visvlees van de weinig nobele roofvis barracuda, dat werd opgediend met rode wijnsaus. Vers gedraaid ijs van passievruchten met coulis van rood fruit en terrine van kokos met vanillesaus, beide opgefleurd met spectaculair ogend maar flets smakend exotisch fruit (drakenfruit & pitahaya) vormden de nagerechten. Voor deze overwegend boeiende maaltijd met juiste kooktijden en juiste smaakcombinaties betaalden wij de correcte prijs van 3000 fr./74,37 euro voor twee. De Drie Biggetjes: Zeugsteeg 7, Patershol, 9000 Gent. Tel. 09-224 46 48. Gesloten dinsdag en zaterdagmiddag. XXXX (vier koksmutsjes)