Uit eten gaan hoort een feestelijk evenement te zijn. Mensen met smaak zijn kieskeurig en betalen liever één keer de prijs voor goed, dan twee keer minder voor slecht. Dat is gerechtvaardigd, omdat de balans alleen in het eerste geval positief kan uitvallen. De formule van het Hasseltse restaurant JER vult een gat in de markt en is gebaseerd op verzorgd, stijlvol en ontspannen tafelen in een aangename omgeving en dit alles voor een redelijke prijs. Beschaafde mensen vinden bij JER wat ze al langer zochten: de avond van ons bezoek was de eetzaal tot de laatste tafel bezet en alom werd rustig en tevreden getafeld. De naam is de afkorting van ...

Uit eten gaan hoort een feestelijk evenement te zijn. Mensen met smaak zijn kieskeurig en betalen liever één keer de prijs voor goed, dan twee keer minder voor slecht. Dat is gerechtvaardigd, omdat de balans alleen in het eerste geval positief kan uitvallen. De formule van het Hasseltse restaurant JER vult een gat in de markt en is gebaseerd op verzorgd, stijlvol en ontspannen tafelen in een aangename omgeving en dit alles voor een redelijke prijs. Beschaafde mensen vinden bij JER wat ze al langer zochten: de avond van ons bezoek was de eetzaal tot de laatste tafel bezet en alom werd rustig en tevreden getafeld. De naam is de afkorting van John Eddy Restaurant. John is John Weijnjes, de hoffelijke en efficiënte zaaldirecteur, die onder meer gedurende vijf jaar sommelier was in Scholteshof (Stevoort). John is voorkomend en gedienstig en is altijd in de buurt om te helpen bij het aanschuiven van de comfortabele fauteuils. Eddy staat voor Eddy Geraerts, de vennoot van John, die ook bedient en heeft meegewerkt in het Scholteshof, maar eigenlijk een opleiding boekhouding kreeg. De twee vestigden zich in een oude notariswoning aan de rand van de Carré, de uitgaanswijk van Hasselt. Het gelijkvloers werd verbouwd en kreeg een tijdloos, aangenaam sober en rustgevend interieur, dat het verleden van de woning respecteert. Centraal staan een met smaak gekozen kunstwerk van kommenschilder Reypens en de feestelijk gedekte tafels. Het daglicht stroomt van twee kanten binnen en in het verlengde van het achterhuis is een beschermde tuin met terras, waar bij mooi weer gegeten kan worden. Chef-kok van dienst is Frank Treunen. Hij werd opgeleid in vermaarde eethuizen als Clos St. Denis (Kortessem) en Belle Epoque (Leuven). Hij kreeg de opdracht om de klassieke keuken te actualiseren en eerlijke bereidingen, zonder veel franjes op de borden te brengen. Wat het hoofdproduct te vertellen heeft, is belangrijker dan de omlijsting: zo is dat tegenwoordig. Wij kozen het viergangendegustatiemenu met aangepaste wijnen (2150 fr./53,30 euro). Er kwamen hapjes van maatje met filodeeg, ui en curry en een fris, hongerscherpend soepje van komkommer en karnemelk. Het glas werd gevuld met een verrassend correcte Slowaakse Quercus 2000, van de Rebola-druif, opgediend bij een smakelijk vormtaartje van Alaska-krab, appel en krulsla. De tweede wijn was een zuivere, droge muscat Domaine Boudau uit Frans Catalonië. De bloemige fruitigheid van de wijn ging goed bij de balsamicoboter, die de kabeljauwhaas met broccoli-quenelle en verse tomatenpuree begeleidde. De derde wijn was een Portugese Quinta de la Rosa, een geboren charmeur met veel cassis en rood fruit, opgediend bij een roulade van Mechelse koekoek op een bedje van savooikool en gegrilde aardappel. Een licht-zoete Château Roque Peyre, Montravel met fris-zure afdronk was een prima keuze bij het nagerecht, dat bestond uit gegratineerde kersen met huisgemaakt vanilleijs. Wij betaalden nog geen 5000 fr. voor twee en gingen opgetogen de straat op. JER: Persoonstraat 16, 3500 Hasselt. Tel. 011-26 26 47. Dinsdag en zaterdagmiddag gesloten. Lunch 950 fr./23,55 euro (met koffie en wijnen 1550 fr./38,42 euro. Viergangenmenu 1550 fr./38,42 euro, vijfgangenmenu 1950 fr./48,34 euro. Er is een uitgebreide, Frans geïnspireerde wijnkaart met flesjes voor kleine en grote prijzen. Parkingservice. XXXX (vier koksmutsjes)