Strofilia is amper enkele maanden open en nu al hoor je liefhebbers van de Griekse keuken beweren dat er nergens anders zo smakelijk Grieks wordt gegeten als daar. Eigenaar Stefanos Svanias heeft eerder bewezen dat hij weet wat lekker is: deze charmante Griek laat in zijn eerste restaurant Ouzerie Mezedopolio (Elsensesteenweg 235, 1050 Brussel, Tel. 02/646.44.49) dagelijks proeven dat er meer onder de zon is dan moussaka en dolmadakia. In een ouzerie drinkt men ouzo en om niet te snel toeter te worden, snoept men ondertussen van kleine, streekgeb...

Strofilia is amper enkele maanden open en nu al hoor je liefhebbers van de Griekse keuken beweren dat er nergens anders zo smakelijk Grieks wordt gegeten als daar. Eigenaar Stefanos Svanias heeft eerder bewezen dat hij weet wat lekker is: deze charmante Griek laat in zijn eerste restaurant Ouzerie Mezedopolio (Elsensesteenweg 235, 1050 Brussel, Tel. 02/646.44.49) dagelijks proeven dat er meer onder de zon is dan moussaka en dolmadakia. In een ouzerie drinkt men ouzo en om niet te snel toeter te worden, snoept men ondertussen van kleine, streekgebonden hapjes, die voor kleine prijzen op kleine borden worden opgediend. In Strofilia is alles groter: de borden, de prijzen en de eetzalen (er zijn 120 plaatsen). Het nieuwe restaurant is te vinden achter de toeristische Brusselse vismarkt, in de buurt van de kleurrijke Vlaanderenstraat en op de grens van Klein-Marokko. De façade is sober, zodat de meeste voorbijgangers het restaurant niet eens opmerken. Achter de gevel wachten verrassingen, zoals een 17de-eeuwse kelder. In deze betoverende ruimte kan je terecht voor een drankje en er is plaats genoeg om in groepsverband feest te vieren. Eten gebeurt op het gelijkvloers van drie in elkaar overlopende huizen. Daar staan houten tafels op oude stenen vloeren en in de schemer flakkeren kaarsjes. Het achterhuis is als een uitgeklede kathedraal: het dakgeraamte is zichtbaar en de muren zijn gedeeltelijk afgekapt. In de nissen ligt wijn opgeslagen. Strofilia heeft een wijnkaart samengesteld uit interessante nieuwe Griekse wijnen. Wil je iets exclusiefs, dan laat je Stefanos Svanias kiezen: voor vertrouwelingen en liefhebbers heeft hij altijd iets bijzonders achter de hand. Hij trok de kurk van een fles Mavro Matis '96 Parphyros, een modern gemaakte, evenwichtige landwijn van Pangaeon, waarin de merlotdruif zorgt voor kleur en kruidigheid (890 fr.). Op tafel kwamen salades en koude mezes, waaronder olijvenpuree op smaak gebracht met oregano, en azijn om het brood in te dopen (100 fr.), Byzantijnse salade van linzen, uien en platte peterselie (160 fr.), onvergetelijke puree van aubergines met pijnpitten (180 fr.) en oh zo smakelijke gefrituurde en in azijn ingelegde paprika (140 fr.). Als warme mezes verschenen: gebakken oesterzwammen (220 fr.), pita van bladerdeeg met spinazie en feta (190 fr.) en Cypriotische gehaktballetjes van lamsvlees en kruiden in darmnet (240 fr.). Slechts één traditioneel hoofdgerecht: inktvis van de grill, zo mals en zoet als kreeft en opgediend met salade en rijst (600 fr.). Het Griekse tafelfeest werd afgerond met een assortiment nagerechten, zoals notentaart, vijgen uit de oven met noten en sesam en bladerdeeg met griesmeel en melk (220 fr.). Strofilia: Varkensmarkt 13, 1000 Brussel. Tel. (02) 512.32.93. Alleen 's avonds geopend. XXXX (vier koksmutsjes) De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.Pieter van Doveren / Foto Jan Caudron