De tweelingbroers Jan en Frans Lamberechts wisselden het klaslokaal in voor de eetzaal van ’t Ebdiep en serveren een hedendaagse versie van de goede Vlaamse keuken.

Het plein aan de Schelde van Sint-Amands lag er zo dreigend-vredig bij, dat het tafereel deed denken aan een surrealistisch schilderij van Magritte. Van de kerk door het groen over de dijk tot ’t Ebdiep is het nog geen twee minuten lopen. Daar, op een steenworp van het graf van Emile Verhaeren, houden twee voormalige onderwijzers hun restaurant open. Wanneer je het eethuis benadert vanaf de Scheldekant, neem je de trap die naar het hogergelegen terras leidt. Via dat terras kom je in de eetzaal, waar er in familieverband op z’n Vlaams wordt genoten van het eten en het gezellig samenzijn. Benadert men via de straatkant ’t Ebdiep, dan komt men binnen via de poort van het geboortehuis van Emanuel Rollier, een aanvoerder van de Boerenkrijg in Klein-Brabant. Het is een van de tweelingbroers Lamberechts die zich met enthousiasme over de bezoekers ontfermt. Hij herpositioneert de tafeltjes, zodat eenieder naar buiten kan kijken. ’t Ebdiep ligt op een plek van een onwerkelijke schoonheid: bij helder weer is het zicht over de mooiste bocht in de Schelde uniek, vooral bij zonsondergang. Bij nevel en mist is de omgeving magisch vanwege de geheimzinnigheid die het vochtige landschap uitstraalt. In de verte ligt het kerkje van Mariekerke en aan de overkant Moerzeke, vanwaar de beste Vlaamse aardappels komen. Het geheel is een levend schilderij, dat door het indrukwekkende getijdenverschil (van 4 tot 7 meter) met het uur verandert. Op de borden verschenen: een smakelijk gekruide zeesalade met schaal- en schelpdieren (390 fr.), een verrukkelijke sla van sappig gebakken lamstongen, sprietasperges, cantharellen en tuinkruiden (350 fr.), gebakken kalfslever, op de tong smeltend zo zacht, met mals gestoofde ui en gebakken aardappelblokjes met roze peper (430 fr.), met zorg en kunde gegaarde paling in gepureerd, zalvend zacht maar smaakvol groen (750 fr.) en, om het feest waardig aan zijn einde te laten komen, een torentje van biscuit, aardbei en met grappa geparfumeerde mascarpone (210 fr.). Chef-kok is Patrick Raes (opleiding LaPérouse) Antwerpen en voormalig chef-kok van hotel Serwir in Sint-Niklaas). Hij gebruikt eersteklas verse producten en zijn bereidingen zijn creatief Vlaams. Alles wat wij proefden was verzorgd en had veel smaak. Zelfs de wijnen van het huis, een Pinot Blanc uit de Elzas en een rode Côte du Roussillon, waren van correcte kwaliteit (95 fr. per glas). Wij wandelden voldaan terug over de dijk en keken uit over de met donker slijk besmeurde oevers en de groene schorren: wat kan Vlaanderen mooi zijn.

’t Ebdiep: E. Verhaerenstraat 14 a, 2890 Sint-Amands. Tel. (052) 34.14.16. Keuken vanaf 12 u. non-stop tot 21 u.30. Menu carte blanche (vier gangen 1250 fr.). De broers Jan en Frans Lamberechts zijn muziekliefhebbers en organiseren ’s winters regelmatig aperitiefconcerten. Reserveren is aangeraden. Maandag en dinsdag gesloten. XXXX (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutjses. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbelevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content