Het sfeerrestaurant Le Bermuchet is te vinden in de volkse Hoogstraat, op een paar honderd meter van het Vossenplein en de Oude Markt. Le Bermuchet is te herkennen aan de gevel in wit en blauw. Het restaurant bestaat zo'n vijf jaar en oogstte permanent succes bij overwegend jonge mensen. Vooral 's avonds, wanneer er te midden van een bric-à-brac-decor bij kaarslicht wordt getafeld, heerst er in Le Bermuchet een romantische en gezellige ambiance. Goudgeverfde engeltjes alom, een vitrine met oud speelgoed, kristallen lusters, een aan het p...

Het sfeerrestaurant Le Bermuchet is te vinden in de volkse Hoogstraat, op een paar honderd meter van het Vossenplein en de Oude Markt. Le Bermuchet is te herkennen aan de gevel in wit en blauw. Het restaurant bestaat zo'n vijf jaar en oogstte permanent succes bij overwegend jonge mensen. Vooral 's avonds, wanneer er te midden van een bric-à-brac-decor bij kaarslicht wordt getafeld, heerst er in Le Bermuchet een romantische en gezellige ambiance. Goudgeverfde engeltjes alom, een vitrine met oud speelgoed, kristallen lusters, een aan het plafond vastgenageld schilderij, in aardse kleuren gesponste muren, goudgeverfde kaders rond glaskunst en ingekorte oude muurkasten maken deel uit van het bijeengesprokkelde vlooienmarkt-design waarmee het gelijkvloers van het 300 jaar oude huis werd ingericht. Op de oude parketvloer staan houten stoelen en tafels met geboende bladen. Uit de keuken komen grote borden met sierlijk gepresenteerde kleurrijke gerechten. Pascal Fellemans ontvangt in het Frans, maar hij is te vriendelijk om je daarover op te winden. Hij werkt sinds de eerste dagen in Le Bermuchet. Begin dit jaar nam Pascal, samen met zijn vrouw Virginie Devaster, het restaurant over. Mooie Virginie doet de hoofden draaien: zij was een van de finalisten van de Miss België-verkiezingen in 1993. Pascal en Virginie breidden de spijs- en wijnkaart uit en introduceerden twee vriendelijk geprijsde driegangenmenu's (495 of 850 fr.). De kaart vermeldt populaire gerechten als: ravioli met kreeft (450 fr.), pannetje met mosselen in saffraan (325 fr.), krokant gebakken lamsvlees in salie (550 fr.), deegwaren met scampi's en kruiden (420 fr.) en vegetarische gratin met maagdelijke olie (420 fr.). Wij kregen een tafeltje toegewezen in de buurt van de met plakplaatjes behangen bar en konden meeluisteren naar wat er naast ons werd gezegd. Op aanraden van Pascal ging de kurk van een Duas Quintas '96, een rode, Portugese wijn waar wij goede vriendjes mee werden (720 fr.). In het bord kwamen drie schijven ganzenlever uit terrine (goed van textuur maar met een onprettig bittere nasmaak - 595 fr.). Bij de lever hoorde bont garnituur: gelei, een smakelijk gekruid slaatje, rode vruchten en vertraagd aangevoerde toast. Aan de andere kant klonk een en al tevredenheid over Bourgondische slakken in lookboter (380 fr). Als hoofdgerechten verschenen: scampisalade met witloof en scheuten, opgediend op krokant deeg en oversaust met een zoete vinaigrette (420 fr.) en hardervis met groenten, lintspaghetti en zoete wijnsaus (495 fr.). In Le Bermuchet heeft men het goed voor met de bezoekers: de porties zijn royaal, de producten zijn vers en de prijzen zijn licht verteerbaar. De kok moet wel wat minder naar de suikerpot grijpen. Le Bermuchet: Hoogstraat 198, 1000 Brussel. Tel. (02) 513.88.82. Zaterdagmiddag en zondagavond gesloten. Zaaltje op de eerste verdieping. XXX (drie koksmutsjes) PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON