Na een woelige studententijd, opende Luc Deklerck met zijn vader Ocean: een 'vakantietafel' met tearoom, taverne en restaurant op de Albert I-Promenade in Oostende. De formule bleek een schot in de roos. Het succes zette vader en zoon aan om uit te breiden. De geschikte locatie werd gevonden aan de Leopold II-laan, waar op het gelijkvloers van een flatgebouw een bank te koop stond. Op de plaats van de bank kwam een hedendaagse bistro met eettoog en brasserietafeltjes. Bistro Mathilda opende vier jaar terug en wist op korte tijd een gedege...

Na een woelige studententijd, opende Luc Deklerck met zijn vader Ocean: een 'vakantietafel' met tearoom, taverne en restaurant op de Albert I-Promenade in Oostende. De formule bleek een schot in de roos. Het succes zette vader en zoon aan om uit te breiden. De geschikte locatie werd gevonden aan de Leopold II-laan, waar op het gelijkvloers van een flatgebouw een bank te koop stond. Op de plaats van de bank kwam een hedendaagse bistro met eettoog en brasserietafeltjes. Bistro Mathilda opende vier jaar terug en wist op korte tijd een gedegen reputatie op te bouwen. Aan de basis van de goede faam liggen: vlotte bediening met zin voor details, een ongedwongen sfeer (niets hoeft, alles kan) en eenvoudige Franse en Vlaamse bereidingen, gebaseerd op eerlijke producten. Als je niet reserveert, vind je nog maar zelden een tafeltje vrij. Tijdens de lunch tref je vooral oudere mensen en zakenlui, die ontdekten dat Bistro Mathilda makkelijk toegankelijk is en dat er bovendien plaats is voor de auto in de nabijgelegen Zeeparking. 's Avonds tref je vooral potverterende zelfstandigen en mensen met een flatje aan de kust. Wij kwamen op een relatief rustige avond naar Oostende en bewonderden de Dikke Mathilda, die zich voor de deur in de parkvijver heeft gevlijd. Dit bronzen beeld van Grard, dat officieel De Zee heet, lag vroeger aan de oostkant van het oude Casino. Wij gingen door de glazen schuifdeuren van de bistro en werden vriendelijk en attent ontvangen door Luc Deklerck en echtgenote Gerda Maenhout. Op de achtergrond klonk zachte jazz en op de voorgrond het getater van twee aangeschoten Hollandse dames. Alom werd ongecomplexeerd getafeld. De spijskaart is een map met losse blaadjes. Succesnummers zijn: aan tafel bereide steak tartaar (495 fr.), Mathilda's gekke salade met warme geitenkaas, foie gras en langoustines (695 fr.) en kalfsniertjes met mosterdsaus (625 fr.). Luc bracht rillettes, salami, olijven en nog veel meer, dat tot het nagerecht bleef staan. Het voorgerecht waren kroketten met achter het brosse korstje, Oostendse grijze garnalen en wat te veel tomatenpuree (325 fr.). Vervolgens kwamen in boter gebakken Oostendse zeetongetjes (2 x 200 g, 795 fr.) met een schaal frieten (te weinig krokant) en slagarnituur dat wij eerder bij de kroketten tegenkwamen. Het glas werd gevuld met huiswijn: een Sauvignon Blanc en een Grenache, vin de Pays d'Oc, Fortant de France Sète. Beide huiswijnen worden vanuit het vat getapt en hadden weinig pit (115 fr. per glas of 370 fr. per halve liter). Een volledig correcte crème brûlée bereidde ons voor op de terugtocht (180 fr.). Bistro Mathilda: Leopold II-laan 1, 8400 Oostende. Tel. (059) 51.06.70. De keuken is dagelijks non-stop geopend van 12 tot 23 u. Daglunch met keuze uit twee voor- en drie Belgische hoofdgerechten (middag en avond) 495 fr. XXX (drie koksmutsjes) PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutjses. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbelevelenswaardig; 5 = uitmuntend.