Buona sera roepen de obers in koor, wanneer er nieuwe klanten in de deuropening verschijnen. De vrolijke toon is meteen gezet, zodat zelfs de grootste stijve hark op enkele minuten tijd ontspant. In het Italiaanse tafeltheater Spiga d'Oro kruiden de gevatte obers het Nederlands met flarden Italiaans. Eigenaar Franco Di Taranto geeft de bal telkens aan: hij is uitdagend maar weet hoe ver hij kan gaan. Zijn populaire familie- en zakenrestaurant is te vinden in een miniwinkelcentrum aan de provinci...

Buona sera roepen de obers in koor, wanneer er nieuwe klanten in de deuropening verschijnen. De vrolijke toon is meteen gezet, zodat zelfs de grootste stijve hark op enkele minuten tijd ontspant. In het Italiaanse tafeltheater Spiga d'Oro kruiden de gevatte obers het Nederlands met flarden Italiaans. Eigenaar Franco Di Taranto geeft de bal telkens aan: hij is uitdagend maar weet hoe ver hij kan gaan. Zijn populaire familie- en zakenrestaurant is te vinden in een miniwinkelcentrum aan de provinciale weg van Mechelen naar Leuven. Binnen wacht een eetzaal met twee niveaus, gedecoreerd in zachte, Toscaanse pasteltinten. Er is een tentplafond van warme stoffen en de stoelen dragen jurkjes, die op de ruggen met touwtjes zijn dichtgeknoopt. Tussenschotten van houten rasterwerk zorgen voor intimiteit. Franco Di Taranto kwam als jongetje naar Mechelen, waar zijn ouders het Italiaanse restaurant Myra Mare openden. Franco studeerde handelswetenschappen en trad in de voetsporen van zijn ouders. Spiga d'Oro wist vanaf de eerste dag, elf jaar geleden, liefhebbers van de zuiderse keuken aan te trekken. Aan de basis van dit succes ligt de klantvriendelijke aanpak. Met de spijskaart kan men alle kanten uit. Specialiteiten zijn: saffraancannelloni (540 fr.), parelhoen met saus van vin santo en pistache (640 fr.), duo van kalfszwezerik en niertjes met ganzenleversaus (790 fr.) en medaillon van zeeduivel gestoofd met prei en honing en geflambeerd met grappa (740 fr.). Wij kozen als voorgerechten: carpaccio van zalm en tarbot met geraspte gember, vinaigrette van raketsla en geroosterd sesamzaad (460 fr.) en carpaccio van rundvlees, dat snel in de pan was aangekorst en dun gesneden op het glazen bord kwam met roodlof, olijven, pecorinovlokken, verse kappertjes en truffel- en olijfolie (460 fr.). Wij waren in onze nopjes over de presentatie en de smaak. Hoofdgerechten waren: een wat grovere bereiding rond fusilli (accordeonvormige deegwaren) met tonijn, blokjes courgette, kappertjes en tomaat (390 fr.) en scampi à la Spiga, wat stond voor scampi's in een ouderwetse getomateerde currysaus, vergezeld van een timbaal rijst (690 fr.). Het glas werd regelmatig gevuld met een Sovrana Batasiolo '96, een frisse, mondvullende rode wijn, gemaakt van de barberadruif (825 fr.). Als nagerecht was er nog coppa straciatella (245 fr.) of ijsroom met koffie en maraschino met kastanjesaus. Wij kwamen tevreden en goedgemutst naar buiten. Ristorante Spiga d'Oro: Leuvensesteenweg 43, 3191 Hever-Boortmeerbeek. E-mail spiga@online.be. Tel. 015-52 05 35. Gesloten op maandagmiddag en donderdag. (drie koksmutsjes) De beoordeling..................... ..........................Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron