Peter Van den Bossche en Katrien Bogaert maakten van Brasserie Latem een vaste waarde, waar je aanmeert voor de gezelligheid, de smakelijke en royaal geserveerde gerechten en een met zorg gekozen glas wijn.

Peter Van den Bossche was 24 jaar toen hij negen jaar terug een van de eerste Vlaamse brasserieën opende. Hij was getraind in de beroepsschool in Brugge en was in de leer geweest in gereputeerde eethuizen, zoals L’Oasis in Brussel en Hof ter Eycken in Ninove. In plaats van het zoveelste gastronomisch restaurant te openen, kozen Peter Van den Bossche en zijn levensgezellin Katrien Bogaert voor een klassebrasserie. Aan de Kortrijkse steenweg in Sint-Martens-Latem namen de twee een oud restaurant over. De eetzaal werd met respect voor het verleden opgeknapt. Donker houtwerk en een royale bar, waaraan ook gegeten kan worden, zorgen voor een nostalgisch-knusse sfeer. Katrien ontvangt en bedient kordaat en dat moet wel, want de toeloop is groot. Peter kiest voor eersteklas producten en houdt de regels van de klassieke keuken in de gaten. Met de spijskaart kan je vele kanten op: liefhebbers van orgaanvlees kunnen hun hart ophalen aan krokant van kalfs- en varkenspoot met ganzenlever, zwezerik en sla (495 fr.) of aan kalfsnieren met mosterd en Filliers (650 fr.). Voor de aanhangers van de traditionele keuken zijn er huisbereide garnaalkroketten (495 fr.), een voortreffelijke gemalen biefstuk (op het moment zelf op de toog in de gehaktmolen gemalen en naar wens aangemaakt, 495 fr.) en een onvervalste tournedos Rossini (950 fr.). Voor meer modern ingestelde lekkerbekken is er carpaccio van tonijn (525 fr.), zeebaars met fijne groenten en Spaanse olijfolie (795 fr.) of koningsdorade met gebakken rijst en Thaise curry (825 fr.). De kok is ook fervent wijnliefhebber en stelde een wereldwijnkaart samen met zo’n 700 referenties. Heel wat ontdekkingen zijn per glas beschikbaar en alle wijnen kunnen tegen handelsprijs in de kelder worden aangekocht. In het grote Spiegelau-glas kwam een laattijdig geoogste Pinot Blanc Opitz uit Oostenrijk als indrukwekkende, aromatische en frisse aperitiefwijn (185 fr.). Voorgerecht was salade van ossenstaart met sjalotvinaigrette (525 fr.), opgediend met een Quinta de Abrigada, Alenquer (175 fr.). Deze Portugese wijn, gemaakt van de autochtone Periquita-druif, heeft een frisse aanzet en een afdronk met een zonnig warme gloed. Lamstongen, zoals grootmoeder die bereidde met madeirasaus en puree van Belle de Fontenay-aardappelen was het hoofdgerecht (650 fr.). Op aanraden kwam daar een glas vlezige Umathum Zweigelt 1997 bij, als elegante, rode Oostenrijkse wijn (175 fr.). Licht gekarameliseerd ‘verloren brood’ en een bol versgedraaid vanilleijs (300 fr.) vormden het waardig einde van deze smakelijke maaltijd. Brasserie Latem sluit van 26 maart tot 11 april. Dan gaat Peter kookles volgen in Thailand. Het weekend voor de vakantie worden er uitsluitend rechtstreeks uit Rungis ingevoerde zeevruchten geserveerd (1950 fr. per persoon).

Brasserie Latem: Kortrijksesteenweg 9, 9830 St. Martens-Latem. Tel. 09-282 36 17. Open van 12 tot 15 en van 18 tot 24 u. Gesloten op dinsdag. Banketzaal en terras aan de achterkant. e-mail petervandenbossche@brasserielatem.be XXXX (vier koksmutsjes)

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content