Het was een donkere, winterse avond toen wij Gasthof Halifax bezochten. Buiten waaide een ijzige wind en binnen wachtten warmte en gezelligheid rond het houtvuur. Halifax is ondergebracht in een hoevetje uit 1735. De naam dateert uit de oorlogstijd, toen een van de dochters van de toenmalige cafébaas verliefd werd op een Canadese piloot. Die is haar na de oorlog komen halen en ze leefden nog lang en gelukkig in de Canadese stad Halifax. Vincent Vergracht is de huidige baas en zijn plaats is aan het vuur. Het waren zijn ouders die, om de plotse honger van drinkebroers te stillen, eenvoudige snacks zijn gaan opdienen, zoals...

Het was een donkere, winterse avond toen wij Gasthof Halifax bezochten. Buiten waaide een ijzige wind en binnen wachtten warmte en gezelligheid rond het houtvuur. Halifax is ondergebracht in een hoevetje uit 1735. De naam dateert uit de oorlogstijd, toen een van de dochters van de toenmalige cafébaas verliefd werd op een Canadese piloot. Die is haar na de oorlog komen halen en ze leefden nog lang en gelukkig in de Canadese stad Halifax. Vincent Vergracht is de huidige baas en zijn plaats is aan het vuur. Het waren zijn ouders die, om de plotse honger van drinkebroers te stillen, eenvoudige snacks zijn gaan opdienen, zoals omelet en brood met boerenham. Toen Vincent 18 jaar terug zijn intrede in de zaak deed, is hij met grillades op houtvuur begonnen. Al snel werden côte à l'os, kreeft, gamba's en king'crab specialiteit. Hoewel wij die avond de eerste bezoekers waren, kregen wij een tafel toegewezen in de koude serre: de plaatsen beneden bij het houtvuur in de warme en knusse gelagkamer waren gereserveerd voor vaste klanten. En die verschenen bij bosjes. Terwijl wij verkleumden aan ons wankel tafeltje in de tochtige serre tussen stillevens van lege champagneflessen en oude Michelin-gidsen, werd er in het andere vertrek jolijt gemaakt. Wij vingen een glimp op van vriendin Isabelle Bleuzé, die rond het vuur en de tafels vlinderde. Isabelle figureerde in Big Brother en laat zich ook hier graag zien. Wat wij die donkere avond helemaal niet zagen was het riante uitzicht: Halifax kijkt aan de achterkant uit over de Leie en de velden met in de verte het kasteel van Ooidonck. Er is een 30 meter lange kade, waaraan hongerige kapiteins kunnen aanmeren. Een ober van het botte soort bracht de spijskaart, waarop evergreens van de Belgische keuken voorkomen, zoals pâté du chef (350 fr.), garnaalkroketten (375 fr.), paling in 't groen (800 fr.) en côte à l'os (1600 fr. voor twee). En voor als je chic wil doen, is er kreeft belle vue (700/1400 fr.) en sevrugakaviaar (2400 fr. voor 50 g). Het wijnboek is zonder meer indrukwekkend, vooral de collectie grote wijnen uit Bordeaux. Ons glas werd gevuld met een Crozes Hermitage, Les Meysonniers van Chapoutier (1200 fr.), een rode wijn met frisse fruitigheid en kracht, maar die helaas ijskoud werd uitgeschonken (en dat terwijl wij het toch al zo koud hadden). Wij vroegen de ober om de fles bij het vuur te zetten, wat hij mokkend deed. Als eten was er het menu du chef, dat bestond uit amuse-bouches van geperste kop, op houtvuur bereide stukjes kalfszwezerik in mosterd-roomsaus, het succulente vlees van contrefilet met prima bearnaise en frieten en, om af te sluiten, tiramisu (1095 fr.). Aan de andere kant van de tafel verscheen smakelijke maar iets te compacte ganzenleverpastei met confituur van ui en toast (700 fr.) en het malse vlees van op houtvuur bereide ossenhaas (850 fr.). In Halifax zijn de bereidingen eenvoudig en smakelijk en er wordt vertrokken van goede grondstoffen. Alleen spijtig van die koude serre, dat de ober zo weinig innemend was en dat wij waren uitgesloten van de feestvreugde beneden in de warme gelagkamer. Gasthof Halifax: Emiel Clauslaan 143, 9800 Astene, Deinze. Tel. 09-282 31 02. Keuken open van 12 tot 15 u. en van 18 tot 24 u. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. XXX (drie koksmutsjes) De beoordeling........................Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron