Je moet eens naar Mangia e Bevi gaan, daar gebeurt iets bijzonders", zei een goede vriend. Twee dagen later was het zover: wat een uitgezuiverde schoonheid, wat een concept, dachten we. Hoe meer we de details rond ons opnamen, hoe verder de overtuiging groeide dat dit het was. De schoonheid van de eenvoud: daar draait het om. Alles zat hier goed: de tegeltjes op de vloer, de kleur van de bekleding van de muurbanken, de muziek, de mensen en het aperitief, een glaasje Soave van Tommazi als frisse, eerlijke wijn met hongerscherpende kruidigheid (120 fr.). Dit kon bijna niet meer kapot! Mangia e Bevi is het werk van de broers ...

Je moet eens naar Mangia e Bevi gaan, daar gebeurt iets bijzonders", zei een goede vriend. Twee dagen later was het zover: wat een uitgezuiverde schoonheid, wat een concept, dachten we. Hoe meer we de details rond ons opnamen, hoe verder de overtuiging groeide dat dit het was. De schoonheid van de eenvoud: daar draait het om. Alles zat hier goed: de tegeltjes op de vloer, de kleur van de bekleding van de muurbanken, de muziek, de mensen en het aperitief, een glaasje Soave van Tommazi als frisse, eerlijke wijn met hongerscherpende kruidigheid (120 fr.). Dit kon bijna niet meer kapot! Mangia e Bevi is het werk van de broers Christian en Dario Puglia. Zij lieten hun moeder overkomen uit Napels, waar zij, volgens de twee, een restaurant had. Wij zeiden nuchter: eerst proeven, met Italianen weet je het nooit! Dario is fotojournalist en de zwartwitfoto's van herders en schapen die hoog aan de muren hangen, zijn van zijn hand. Vriendin Mieke Vandenberk is stiliste en creëerde meesterlijk het tijdloze Italiaanse decor. Om de actuele food & wine bar vorm te geven, werd er een b.v.b.a. onder de naam Laboratorio enoculinario opgericht. Die naam verwijst naar het doel: de zuivere smaak ontrafelen. Het trio doet moeite om het streefdoel te bereiken: dat merk je aan de verrukkelijke olijfolie die op tafel staat. Ook de tentoongestelde ambachtelijke kazen en charcuterie werden streng geselecteerd en zelf ingevoerd. Tot zover klopt alles. Nu nog de keuken: er is een beknopte kaart met enkele warme en koude voorgerechten, vleeswaren en kazen. Om de echtheid te benadrukken is alles in het Italiaans vermeld. Geen nood, Dario of Christian zijn in de buurt om te vertalen. Zij moeten toch aan tafel zijn om de vier hoofdgerechten voor te stellen. Om de spanning ten top te drijven, doen zij dit met omfloerste stem en Italiaans accent. Een van de drie warme voorgerechten en één van de vier hoofdgerechten was die dag echter niet voorradig: als je zo'n beperkte keuze presenteert, dan moet je voor een vervanggerecht zorgen, vonden wij! MammaMaria had die avond tijd genoeg, want zij keek vanuit de open keuken meer naar de mensen dan in haar pannen. Maria verdedigt de traditionele keuken en op tafel kwamen: mozzarella di bufala in carrozza of tussen brood gebakken buffelkaas (450 fr.) en ciambotta van gestoofde groenten en aardappels in tomatensaus (360 fr.). Die ciambotta vonden wij maar gewoontjes. Gelukkig was er de rode, intense en fruitige Barbera d'Asti, Tabarin Icardi '98 (780 fr.). Kip, drie jaar oud en lang gebraden in de oven, had droog vlees en kwam met gebakken aardappel en een banale rauwkostsla (450 fr.) en in de pan gebakken halve aubergines waren gevuld met parmezaan en bedekt met een logge tomatenpuree (300 fr.). Beide hoofdgerechten werden ervaren als boerenkost zonder raffinement en zonder frisheid. Om af te sluiten was er een lekkere Italiaanse flan caramel, bereid volgens geheim familierecept (200 fr.). Wij betaalden net geen 3000 fr. voor twee (de zaak is open sinds juni en het btw-briefje is nog immer in aanvraag). Wij, die dachten dat de avond niet meer kapot kon, kwamen gefrustreerd en teleurgesteld buiten. Mangia e Bevi, food & wine bar: Lange Nieuwstraat 25, 2000 Antwerpen. Tel. 03-213 26 13. E-mail: mangiabevi@belgacom.net XX (tweekoksmutsjes) De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron