Restaurant La Bastide is te vinden in de Nieuwmarkt. In deze volkse buurt van Roeselare woonden vroeger vooral deurleurders, die bekend stonden als handige verkopers. La Bastide is ondergebracht in het voornaamste huis uit de straat. De woning dateert uit de jaren '30, is opgetrokken uit gele steen en is van de buitenwereld afgescheiden door een smeedijzeren hek. Op het dak staat het torentje in koper, dat voor de bijnaam 'het Vaticaan' zorgde. Ivan Sobry en Ilse Capoen vielen op dit voormalige brouwershuis, namen er hun intrek en gingen eigenhandig aan de slag. Van onder het stof kwam een restaurant met een ruime eetzaal, die een beetje sober en saai werd aangekleed en uitgeeft op een wintertuin en een binnentuin, waar bij mooi weer buiten gegeten kan worden. Wij kwamen op een doordeweekse avond, werden buiten al verwelkomd door kaarsen en een balkon vol viooltjes, en binnen onthaald door Ilse, die ons kordaat naar een tafeltje bracht. Wij kozen het 'Groot Menu'(1700 fr. en 2180 fr. met aangepaste wijnen). Een lawine aan hapjes was het welkomstgeschenk: artisjok met remouladesaus, een schaal met perziken en druiven, een vierkante schotel met zeevruchten, sushi van zalm en hapje van maatje. Net toen we dachten dat de stortvloed voorbij was, kwamen er nog gefrituurde minivisjes: in La Bastide heb je al gegeten voordat de bestelling op tafel komt. Er kwam heerlijk brood en brioche van gerezen zuurdesem, beide van meesterbanketbakker Goegebeur, als inleiding tot een croquembouche van ganzenlever en reepjes nieuwe oogstaardappel, met vanille en oude Banyuls geconfijte peer en witloof en daar nog eens witte truffel, salade en eetbare bloemen bij als te veel van het goede (de chef vernieuwt maar gaat soms een beetje onbesuisd te werk). Nummer twee was een troebele jus van rivierkreeftjes met het parfum van citroengras, opgediend onder schuimkraag van opgeklopte karnemelk, versierd met bloemetjes daslook en begeleid door... een aan tafel uitgelepeld hoopje kaviaar: wij begonnen ons af te vragen of ze in La Bastide aan vrijgevigheid doen? Er kwam slibtong van de grill op salpicon (in kleine blokjes gesneden) van tuinbonen, varkenspoot en garnalen, opgediend met een krokantje van gedroogde tomaat en vergezeld van mousseline met het parfum van eppekruid (lavas) en ook deze bereiding was allesbehalve alledaags! Nummer vier was duif, te lang gebraden en vergezeld van een royale hoeveelheid paddestoelen, puree van Belle de Fontenay met truffelolie en een bittere karamel van rabarber. Gebakken aardbeien met pernod, aceto balsamico, szechuanpeper, sorbet van mascarpone, siroop van bronzen venkel en kantje van Grieks kadaïfi-deeg en lavendel vormden het nagerecht dat er op ons bord een beetje rommelig bij lag. Koffie en twee verdiepingen in huis bereide zoetigheden vergezelden de rekening: 2180 fr. per persoon, ruim geschonken wijnen van redelijke kwaliteit, koffie en water inbegrepen. Daar heeft men niet veel aan overgehouden! Aan de buitendeur wachtte eigenaar en chef-kok Ivan Sobry. Hij is jong en wij feliciteerden hem met de overrompeling. Ivan komt uit Roeselare, liep koksschool in Koksijde en kan prat gaan op een rijke ervaring (onder meer één jaar Boxy's en drie jaar Hof Van Cleve). Ilse volgde les aan de beroepsschool Spermalie.

La Bastide: Diksmuidsesteenweg 159, 8800 Roeselare. Tel. O51-25 23 64. Lunch: 9OO fr. XXX (3 sterren)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron