E ric Van den Bergen werd in Korea geboren, liep in België koksschool en ging aan de slag in toprestaurants als L'Ecailler du Palais Royal (Brussel). Daar leerde hij dat de goede keuken slechts mogelijk is met behulp van goede ingrediënten. Eddy Dandrimont behaalde in 1995 de prijs van Eerste Sommelier van België en werkte onder meer met Romeyer en wijngoeroe Eric Boschman. Bij deze laatste leerde Eddy dat er niet alleen goede wijnen uit Frankrijk komen. Eddy en Eric kennen elkaar van bij Inada, de Japanse chef-kok die in zijn gelijknamige Brusselse restaurant Franse gastronomie voorschotelt. De twee kompanen openden een viertal maanden geleden de bescheiden ogende bistro De la Vigne à l'Assiette. Eric verkoopt gerechten en Eddy verkoopt wijnen: de rekeningen blijven gescheiden. Ieder heeft zijn domein, het een vult het ander aan. De formule biedt de vrijheid om zich te amuseren en zich te ontwikkelen. Het heeft geen twee dagen geduurd of er waren tafels te kort. Verwonderlijk is dit niet als men weet dat Eddy zijn met ernst en kunde geselecteerde wijnen verkoopt aan de inkoopprijs plus 250 fr. kurkrecht! Kwaliteit in het glas, dat kan al voor 720 fr. Voor die prijs gaat de kurk van een Pinot Noir, l'Enfer Domaine de la Combe Blanche '96. Een voortreffelijke Spaanse Chardonnay Augustus, Puig i Roca '98 komt op 910 fr. Een Grange Penfolds '94 uit Australië kost 7200 fr.: dat is veel geld en tegelijkertijd spotgoedkoop voor wat het is. De wijnkaart is zo uitgebreid dat heel wat mensen zich verloren voelen. Daarom is er advies van de wijnkampioen. De formule 'wijn per glas' maakt het mogelijk om tijdens een maaltijd verschillende uitgelezen wijnen te degusteren. Eric werkt aan het fornuis met eersteklas producten, aan de deur gebracht door dezelfde leveranciers als bij zijn vorige werkgever. Om de prijs in het bord verteerbaar te houden, werd bespaard op personeel en op tafelkleden. De spijskaart is beknopt en vermeldt slechts 6 voor- en 6 hoofdgerechten. Specialiteiten zijn: eendenlever gebakken met siroop van gekonfijte citroen (520 fr.) en gegrilde tournedos van Schotse zalm met groene linzen uit Puy (490 fr.). Wij kozen jakobsschelpdieren, in paneermeel gewenteld, krokant gebakken en opgediend met shii-takes (690 fr.) en langoustines, kort in tomatenolie gebakken en opgediend met een slaatje en gedroogde tomaten (690 fr.). In beide bereidingen spraken de smaken van de hoofdproducten vrij. Bij de voorgerechten kwam een glaasje subtiele Sauvignon Seresin '99, als Nieuw-Zeelandse wijn met aansprekend karakter (170 fr. per glas). Hoofdgerechten waren: in de pan gebakken wit van zeebaars, opgediend met een lauwe vinaigrette van olijfolie, ciderazijn en exotische specerijen (sterazijn en karwij) en garnituur van witloof en witte kool (730 fr.) en gebraden geitenjong met verse kruiden, braadjus en hetzelfde garnituur van witloof en witte kool (710 fr.). Hierbij schonk Eddy een Syrah Frankland '97 als zachte en milde rode wijn uit Australië (200 fr. per glas). De wijn was helemaal op zijn plaats naast de bereiding met geit. Wij sloegen het nagerecht over en gingen meer dan tevreden buiten.

De la Vigne à l'Assiette: restaurant, meeneemgerechten, wijnverkoop, Lange Haag straat 51, 1000 Brussel. Tel. 02/647.68.03. Zaterdagmiddag, zon- en maandag gesloten. Lunch: 495 fr., menu's 790 en 1300 fr. Bediening in het Frans. Reserveren noodzakelijk.

xxxx (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron