Kunstschilder Christian Vanhée creëerde Chelsea, een wine bar en restaurant waar je geniet van barokke romantiek, een goed glas wijn en een verzorgde hap.

Onder het pseudoniem Brett schildert Christian Vanhée abstracte werken. Daarnaast vult hij ruimtes. Zijn eerste creatie in het uitgangscircuit was Soho, een stemmingsvolle wine bar. Aangemoedigd door het succes borduurde de artiest verder op dezelfde principes. Het tweede project dat hij neerzette was Chelsea: een bijzondere wine bar, die zijn onderkomen heeft in een voornaam herenhuis uit het begin van deze eeuw. In het voorste gedeelte neemt de bar de centrale plaats in. Rondom zijn de wanden bekleed met roestige metaalplaten. Voor de kunstwerken, getekend Brett, koos Christian Vanhée een achtergrond van oranje en oker. De vertrekken zijn bemeubeld met gammele stoelen en kasten uit Rajasthan, de vloer is bedekt met oosterse tapijten en overal flakkeren kaarsjes. Het excentrieke decor, de dromerige muziek en het altijd lachende personeel afkomstig uit verre landen, maken dat men zich in Chelsea prettig ontheemd voelt. In het achterhuis, waar vroeger een veilinghuis was gevestigd, bevindt zich nu een Brits aandoende cigar bar met lederen fauteuils. Baas over potten en pannen is Jean-Yves Beugels. De kok werd opgeleid in de betere Brusselse restaurants, zoals Le Chouan, Maison Félix en Cravache d’Or, en was chef-kok in Cochon Ardent en de trendy bistro Bleu de Toi. Visbereidingen, sausen, en creaties rond een vernieuwend gebruik van kruiden en specerijen, vormen zijn stokpaardjes. Bediening en spijskaart zijn in het Frans en in het Engels. Er is een uitgebreide drankenkaart met een ruime keuze aan interessante wereldwijnen, die ook per karaf en per glas worden geschonken. Als voorgerecht kozen wij kroketten, krokant gefrituurd met vulling van grijze garnalen in kreeftenbisque, opgediend in een deegbloem met scheuten, Kaapse kruisbes en toef van rozemarijn (425 fr.). Bij deze uitbundig gepresenteerde klassieker werd een glaasje Zuid-Afrikaanse Hazendal Chenin Wood ’98 voorgesteld, een wijn om goede maatjes mee te worden (175 fr. per glas van 14 cl). Aan de overkant kwam een schijf terrine van gans en eend, delicaat en gepast begeleid door een frisse en bekoorlijke Californische Kendall Jackson Muscat Canelli ’97 (195 fr. per glas). Superieur Argentijns vlees volgde, op de grill bereid met Provençaalse kruiden en fleur de sel uit Camargue, met als begeleiding groenten en frieten (695 fr.). Als wijnadvies was er een glas Chileense Calina Cabernet Sauvignon ’97 (245 fr.) en ook deze wijn was een schot in de roos. Aan de andere kant van de tafel klonk tevreden geknor achter een bord pasta van Hugo met eendenlever, wilde paddestoelen en gerookte kwartel met knoflook (750 fr.). Hierbij paste een glas indrukwekkende, Portugese Esporao Reserva ’96 (335 fr.). Als nagerecht volgden drie potjes crème brûlée, geparfumeerd met rozemarijn, lavendel en frambozen (225 fr.) en ijs van mascarpone en speculaas, opgediend met exotisch fruit (beide 225 fr.). Chelsea is best gezellig en wij waren ingenomen met de wijnformule, die de mogelijkheid biedt om mooie wijntjes te ontdekken.

Chelsea, wine bar en restaurant: steenweg naar Charleroi 85, 1060 Brussel. Tel. 02/544.19.77. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandagavond. De tuin wacht op warme dagen. XX (2 koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content