Bernard Van Hauw schildert met specerijen en brengt in Le Gourmandin Aziatische parfums in Frans geïnspireerde bereidingen.

Eigenlijk wilden wij gaan eten in L’Idiot du Village (Onze Heerstraat 19, Brussel, Tel. 02/502.55.82). Maar hoewel wij de eerste bezoekers waren in de met kaarsen verlichte brasserie, ging het feest niet door. Eigenaar Olivier le Bret meldde ons met spijt dat alle tafels waren gereserveerd. Het succes van L’Idiot du Village is na al die jaren nog even groot: voor een tafeltje moet je minstens een week op voorhand reserveren. Het illustreert hoe groot de behoefte is aan eethuizen waar je sfeervol en ontspannen tafelt. Olivier le Bret adviseerde ons om naar Le Gourmandin te gaan: daar wordt ook goed gegeten, alleen de sfeer spreekt minder tot de verbeelding. Le Gourmandin ligt honderd meter verder, in het ruwste stukje van de Hoogstraat, tussen cafés met landlopers en marginalen. Le Gourmandin is een bistro met een bescheiden, abrikooskleurig interieur. Eigenaar en chef-kok Bernard Van Hauw staat achter in de eetzaal in de open keuken. Je ziet en hoort hem en ruikt zijn bereidingen. De rijzige kok loopt er teneergeslagen bij: hij heeft moeilijke tijden achter de rug. Daarom krijgt hij van ons krediet, hoewel de gekruide prijzen in combinatie met de eenvoudige inrichting, het beperkte comfort en de locatie aanzetten om kritisch te zijn. Bernard Van Hauw komt van de koksschool CERIA, begon aan een veelbelovende carrière, was al jong chef-kok in Brusselse eethuizen als Salade Folle en l’Avant Goût, won diverse prijzen en kreeg via de media de status van culinaire wonderboy opgespeld. De laatste jaren is het stil rond de kok en zijn kookkunst. Le Gourmandin heeft specialiteiten als: in honing en sauternes gemarineerde ganzenlever (570 fr.), tartaar van tarbot en zalm (460 fr.) en konijn gevuld met bospaddestoelen (720 fr.). Wij kozen zeekreeftjes, die met pasta van brickdeeg, gekonfijte tomaten en boter met morieljen op het bord kwamen (480 fr.). Ook was er een lauw vormslaatje van zeekreeftenstaartjes, gamba’s, scheuten van rode biet, koriander en olie van pistaches (490 fr.). Beide gerechten wisten door kleur, compositie en smaak te behagen. Hoofdgerechten waren: borst van kip uit Bresse met paddestoelen en aardappelflensje uit Vonas (820 fr.) en een gevarieerde visschotel (780 fr.). De chef-kok versierde zijn bereidingen met hoopjes gemalen specerijen: mooi maar gevaarlijk, want een hap geraspte nootmuskaat in je mond is niet lekker. Een stuk taart van biscuitdeeg met mousse van bittere chocolade, opgediend met chocoladesaus en in wijn gekookt peertje, bevestigde opnieuw dat Bernard Van Hauw het koken nog niet is verleerd. Le Gourmandin heeft een beperkte wijnkaart, die, zoals de keuken, Frans is georiënteerd. Wij kozen de wijn van de maand, een Reuilly Blanc ‘La Raie’ van Claude Lafond MD ’97, een wijn met aangename aroma’s en frisheid (950 fr.). Het halve litertje Vittel dat wij dronken, vonden wij op de rekening terug aan 175 fr.: dat is snel en makkelijk verdiend!

Le Gourmandin: Hoogstraat 152, Brussel 1000. Tel. 02/512.98.92. Zaterdagmiddag en zondag- en maandagavond gesloten. XXX (drie koksmutsjes).

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content