Jan en Marleen De Block van de Zilverberk gooiden de traditionele spijskaart buiten en installeerden, tot ieders tevredenheid, een combinatiesysteem met eenheidsprijzen.

Restaurant Zilverberk heeft, naast de smetteloos wit geschilderde villa met strodak, een moderne vleugel die van binnen doet denken aan een hedendaagse Scandinavische kapel. Zilverberk moet het niet hebben van toevallige voorbijgangers : daar ligt het eethuis veel te afgelegen voor. Ondanks deze handicap heeft Zilverberk adepten tot ver in de omtrek en wist het restaurant zelfs als nummer één te eindigen in de Top Vijf Provincie Oost-Vlaanderen van het door Jaguar gesponsorde Groot Referendum van de Gastronomie 1997. Marleen ontvangt en Jan is chef-kok (op de foto omringd door hun personeel). Hij kreeg een gedegen opleiding. Goed kunnen koken is echter geen garantie voor succes : je moet als horeca-ondernemer ook aanvoelen wat en hoe de mensen willen eten en tegelijkertijd de kosten in de gaten houden. Jan en Marleen hadden onder de middenstand een trouwe klantenkring opgebouwd, maar beseften dat in tijden waarin alles beweegt, stilstaan gelijk is aan achteruitgaan. Daarom werd de huik naar de wind gehangen : de spijskaart werd vervangen door een systeem waarbij de afzonderlijke gerechten geen prijs meer dragen. De klant selecteert een combinatie : voor een kleine honger is er voor 1130 fr. een keuze uit voor-, tussen- en nagerechten. Komen daar wijnen bij, dan betaal je 1555 fr. Heb je grote honger, dan maak je een keuze uit de voorgestelde voor-, tussen-, hoofdgerechten, kaas en desserts en ben je 2100 fr. kwijt (2825 fr. met wijnen). Wij werden verwelkomd met een plakje terrine van gevogelte en herfstfruit. Als voorgerecht waren er vluchtig gegrilde jacobsschelpdieren, zo groot als biefstukjes, zo mals als boter, en waardig begeleid door een salade van spinazie en dooierzwammen. Een stoofpotje met griet, tuinbonen, zilveruitjes en aardappels volgde. Om af te sluiten was er Tarte Tatin met kaneelijs, beide afkomstig uit het dessertenatelier van dochter Charlotte (zij verkoopt haar nagerechten aan ?luie? restaurateurs, en heeft succes tot boven de Moerdijk). Aan de andere kant van de tafel was er witloofsoep met noordzeekreeftjes en, als hoofdgerecht, krokant gebakken zwezeriken met bospaddestoelen en een romige saus op basis van kippenbouillon en gepureerde oesterzwammen. Ook daar was tevreden geknor te horen. Al het geproefde was immers vakkundig en met respect voor de basissmaken bereid. Voor deze maaltijd met aangepaste wijnen werd iets meer dan 3000 fr. voor twee betaald, en wij gingen voldaan buiten.

Restaurant en traiteur Zilverberk : Veldstraat 32, 9250 Waasmunster-Sombeke. Tel. (052) 46.16.47. Gesloten op zondagavond, maandag en woensdagavond.

ÞKO4Þþ

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content